• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Corvin-lánc: Öten vehették át a kitüntetést

Hírek Forrás: MTI

A kitüntetett Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus is tagja lett a Testületnek.

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, Bor Zsolt fizikus, akadémikus, Jelenits István piarista szerzetes, tanár, Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, Marton Éva operaénekes és Vizi E. Szilveszter orvos, agykutató, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől szerdán Budapesten.

Áder János köztársasági elnök beszédében hangoztatta, hogy a Corvin-lánccal a magyar nemzet fejezi ki tiszteletét. "Önök nemzetünk azon kiválóságai, akik évtizedek munkájával szolgáltak rá a Corvin-lánc elismerésre" - emelte ki az államfő. Mint fogalmazott, a megértés vágya végigkíséri életünket, "ez sarkall bennünket mindig új és új teljesítményekre". Áder János Arisztotelészt idézve rámutatott arra, hogy a kitüntetetteket a megismerés vágya és a kétkedés képessége vezette el ahhoz, hogy kiemelkedőt alkossanak a tudomány, a hitélet vagy a kultúra területén.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a magyarság egyik legfontosabb történelmi élménye a "folyamatos újrakezdés kényszere, a kontinuitás hiánya". Egyetlen dolog biztosította a folytonosságot, a kultúra állandósága, "nyelvünk, művészetünk, tudományunk, hitéletünk, kulturális emlékezetünk kontinuitása" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyarság ezekből meríthet erőt jelenünk és a jövő megértéséhez, formálásához.

Áder János rámutatott arra, hogy az öt kitüntetett munkássága "minden magyarnak rangot, értéket" szerzett. Mátyás királyt idézve kiemelte: a haza szolgálata egyben Isten szolgálata is. "Hiszem, hogy mindaz, amit önök a nyelv megértéséért, a lézerfizika megértéséért, az agy működésének megértéséért vagy épp a hitben és az irodalomban való eligazodásért tettek, nem más, mint az ember, a haza és az Isten szolgálata" - hangoztatta.
"Munkájukra, sikereikre, hitükre a jövőben is szükségünk van, számítunk önökre. Ezt fejezi ki a Corvin-lánc, amelyet átadni megtiszteltetést jelent számunkra" - fogalmazott a köztársasági elnök.

A díjátadót követően tíz évnyi szünet után újra megkezdte munkáját a Corvin-lánc Testület. A grémium tagja a most kitüntetettek mellett Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr.

Vizi E. Szilveszter 1936. december 31-én született Budapesten.
Pécsett kezdte az orvosi egyetemet, azonban az 1956-os forradalom idején kifejtett tevékenysége miatt eltanácsolták, ezért a fővárosban folytatta tanulmányait. 1961-ben végzett a Budapesti Orvostudományi Egyetemen, a diploma megszerzése után az egyetem tanársegédje lett. 1967-ben vette át adjunktusi, 1974-ben egyetemi docensi, 1977-ben egyetemi tanári kinevezését.
1981-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetének tudományos igazgatóhelyettese volt, 1989 és 2002 között főigazgatóként irányította az intézményt. 1985-ben az MTA levelező, 1990-ben rendes tagja lett. 1996-ban az MTA alelnökévé választották, 2002 és 2008 között a tudományos köztestület elnökeként tevékenykedett.

Kutatási területe a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozása és gyógyszeres befolyásolhatósága. Kutatási eredményeit több mint négyszáz tudományos publikáció (köztük könyvek) szerzőjeként, illetve társszerzőjeként tette közzé. Egyik tanulmánya Citation Classic, a tudományterület egyik legidézettebb munkája lett. Tudományos eredményei a gyógyszergyártásban is hasznosultak.

Kutatómunkája mellett fontosnak tartja a jövő orvosnemzedékének nevelését is, célja, hogy megtanítsa a fiatalokat a tudományos gondolkodásra. Iskolateremtő tanári tevékenységének sikerességét jelzi, hogy tanítványai közül 14-en lettek egyetemi tanárok a világ különböző pontjain.

Nevéhez olyan kiemelkedő tudományszervező és -népszerűsítő kezdeményezések is köthetők, mint a nemzetközi tudóstársadalom budapesti találkozójának és eszmecseréjének helyet adó Tudomány Világfórumának (World Science Forum) megrendezése, illetve a Mindentudás Egyeteme televíziós ismeretterjesztő műsor elindítása. A tudományos ismeretek népszerűsítésének szolgálatában 2000 óta a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) elnökeként is tevékenykedik.

Úttörő jellegű munkásságát, kutatási eredményeit világszerte elismerik, külföldi akadémiai tagságok, díszdoktori címek jelzik nemzetközi megbecsültségét. Számos külföldi és hazai kitüntetés birtokosa: 1998-ban a Galileo Galilei-díjat (Olaszország), 2002-ben a japán császár által adományozott The Order of the Sacred Treasure kitüntetést vehette át. Hazai elismerései közül kiemelkedik a Széchenyi-díj (1993), a Prima Primissima díj (2003), illetve a 2012-ben adományozott Széchenyi Nagydíj.