• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csak a milliomosok gyógyulnak ki a rákból?

Hírek Forrás: Weborvos

A betegre háruló, gyógyulással kapcsolatos anyagi terheket jelentősen alábecsülik.

A magyarok szerint a rákos betegek gyógyításához itthon nem érhető el minden korszerű gyógyszer vagy technológiai eszköz - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító kutatásából. A betegre háruló, gyógyulással kapcsolatos anyagi terheket jelentősen alábecsülik: a többség úgy véli, havi 50 ezer forintnál kevesebbe kerülnek a TB által nem támogatott korszerű, célzott onkológiai kezelések, holott ennek költségei jellemzően milliós nagyságrendűek - ismertették közleményben az eredményt.

Magyarország sajnos élen jár a rákos megbetegedések tekintetében: a daganatok okozta halálozás 43%-kal haladja meg az uniós átlagot, ami a legmagasabb arány Európában. A CIG Pannónia Életbiztosító kutatásában azt vizsgálta, milyen információkkal rendelkeznek a magyarok a daganatos betegségek kezeléséről, valamint az ezekből való felépülés esélyeiről.

A felmérésből kiderült: a lakosság felét személyesen érintette már rákos megbetegedés, saját maga, vagy egy közeli hozzátartozója által. További 22% tágabb környezetében találkozott már ezzel a súlyos betegséggel, és mindössze a lakosság negyede olyan szerencsés, hogy sem közvetlen, sem közvetett kapcsolatba nem kellett kerülnie ilyesmivel.

A gyógyulás kulcsát a válaszadók elsősorban a korai diagnózisban és az időben megkezdett kezelésben látják. A hazai gyógyszerellátottsággal kapcsolatban azonban nem túl derűlátóak: a megkérdezettek mindössze 5%-a gondolja úgy, hogy a daganatos betegségek gyógyításához minden gyógyszer és technológiai eszköz rendelkezésre áll az országhatáron belül. Azok, akik személyesen érintettek voltak már daganatos megbetegedésben, gyakrabban mondták, hogy a legtöbb gyógyszer és eszköz nem áll itthon rendelkezésre (39%), mint azok, akiket ez a betegség csak közvetetten érintett (35%), vagy akiknek nincs tapasztalatuk ezzel kapcsolatban (34%).

A többség tisztában van azzal is, hogy számos olyan gyógyszer létezik a daganatos betegségek kezelésében, amely itthon nem érhető el tb-finanszírozással: a válaszadók közel fele mondta, hogy a legtöbb rendelkezésre álló gyógyszert az állam egyáltalán nem (5%) vagy többnyire nem (40%) támogatja. Ugyanakkor a lakosság egynegyedének egyáltalán nincs információja a daganatos betegségek kezelését szolgáló gyógyszerek állami támogatásáról. Ez az arány még azok között is magas (23%), akik személyesen érintettek valamilyen daganatos megbetegedésben. A megkérdezettek fele ennek ellenére úgy véli, hogy a legkorszerűbb onkológiai gyógyszerek havi szinten a betegek számára legfeljebb 50 ezer forintba kerülnek, 20% viszont azt gondolja, hogy a beteg havonta több mint 100 ezer forintot is fizethet a kezelésért.

Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító vezérigazgató-helyettese a kutatási eredményekkel kapcsolatban elmondta: „Ahogy a felmérésből is kiderült, az emberek ma már tisztában vannak azzal, hogy hazánkban állami finanszírozással nem érhető el minden korszerű onkológiai kezelés. A megkérdezettek vélekedésével ellentétben azonban az OEP által nem támogatott, célzott gyógyszerek, kezelések havi szinten több millió forintba is kerülhetnek – ez az átlagos magyar jövedelmi viszonyokat tekintve igen sokkoló adat. Ezen a területen tehát felértékelődött az öngondoskodás szerepe: ma már léteznek olyan megoldások, amelyekkel fel lehet készülni a betegségre, így a gyógyulás nem pusztán a milliomosok kiváltsága - áll a közleményben. 

Legolvasottabb cikkeink