• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csak adóemelésből lehet forrás az egészségügyre

Hírek Forrás: MTI

A módosítás után sem esik a hamburger a népegészségügyi termékadó hatálya alá.

Az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosítások általános vitájával fejeződött be az Országgyűlés szerdai ülése. Babák Mihály, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a kormánynak rendeznie kell az egészségügyben az előző kormány által hátrahagyott "áldatlan állapotokat". A kormánypárti képviselő ismertette a törvényjavaslatban foglalt adóemeléseket. Az LPG-üzemanyagok kapcsán elismerte, hogy az egy környezetbarát üzemanyag-forma, ezért a kormánynak az egészségügy és a környezetvédelem között kellett választani a javaslat elkészítésekor, és az előbbit választotta.

Ismertette: számításaik szerint az energiaitalok esetében a változtatások 3 milliárd forint pluszbevételt jelentenének a költségvetésnek, az alkoholok esetében 8 milliárd forintot, az LPG-üzemanyagok esetében 2 milliárd forintot, dohánytermékeknél pedig 39,5 milliárd forintot, vagyis az egész javaslat összesen 55 milliárd forint többletforrást jelenthet. Hangsúlyozta azt is: a javaslatnak nincs alternatívája, mivel "máshonnan nem lehet pénzt előteremteni az egészségügy számára".

MSZP: miért nincsenek megcímkézve a többletforrások?
Kovács Tibor, az MSZP vezérszónoka elmondta: egyetértenek azzal, hogy az egészségügynek többletforrásokra van szüksége. Kiemelte ugyanakkor, hogy a törvényjavaslatban foglalt adóemelések nincsenek "megcímkézve", vagyis semmi nem garantálja, hogy ezek a többletbevételek valóban az egészségügyi bérfejlesztést szolgálják majd.

Éppen ezért a szocialista politikus felszólította a kormányt: mutassa be, hogy a 2012-es egészségügyi finanszírozáshoz képest hol van az a plusz 55 milliárd forint a 2013-as költségvetésben, amely ebből a javaslatból következne.

Jobbik: nem az egészségvédelem, hanem a bevételnövelés a cél
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) hangsúlyozta: alapvetően egyetértenek a javaslat céljával, de kritizálta a javaslatot, mert szerinte a kiszabott adók egy részét a gyártók érvényesíteni fogják a termékek árában a vevők felé. Az ellenzéki párt emellett azt javasolja, hogy az okozott károk egy részét a gyártó multinacionális cégek fizessék meg.

Hozzátette: az LPG-üzemanyag adójának növelésével egyértelművé válik, hogy a kormány szándéka nem az egészségvédelem, hanem a költségvetési bevétel növelése. A jobbikos politikus szintén kifogásolta, hogy semmi nem garantálja a javaslatból következő többletforrások egészségügybe kerülését. Emellett beszélt arról is, hogy gyanúja szerint a multinacionális vállalatok lobbijának köszönhető, hogy a módosítás után sem esik például a hamburger a népegészségügyi termékadó hatálya alá.

LMP: nem garantált, hogy az egészségügyre fordítják a bevételeket
Vágó Gábor, az LMP vezérszónoka hangsúlyozta, annak semmilyen garanciája nincs, hogy a tervezett bevételeket az egészségügyre fogják fordítani. A képviselő azt mondta, hogy egy ponttal, a kézpénzfizetési limit bevezetésével egyet tudna érteni, de a Ház éppen hétfőn fogadta el azt a módosítást, amelyik a korlátlanul megemelte a házipénztárban lévő készpénzállomány felső határát. Hangsúlyozta, hogy a két lépés ellentétes egymással. A kormánynak az adóztatás helyett inkább támogatni kellene a gázüzemű autókat - jelentette ki. A politikus bírálta az adórendszer állandó gyakori változtatásait, ami - véleménye szerint - kiszámíthatatlanságot és bizalmatlanságot szül.

Fidesz: a kormány rengeteget áldozott az egészségügyre
Horváth Zoltán (Fidesz) arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt években rengeteg pénzt áldozott az egészségügyben dolgozók béremelésére és a korábban felhalmozott adósságállomány megszüntetésére. Az adatokat szemléltetve kijelentette, hogy a megyei önkormányzatok adóssága meghaladta a 130 milliárd forintot és amikor az állam ezt átvette, akkor magára vállalta a megyei kórházak fenntartói terheit is.

A népegészségügyi termékadóból 2012-ben 18,5 milliárd forint fog beérkezni, de a kormány ennél sokkal többet költött az egészségügyben - mondta.

Jobbik: a kormány ötvenmilliárdot akar elvenni a lakosságtól
Kiss Sándor (Jobbik) cinikusnak nevezte a törvényjavaslatot, mert véleménye szerint annak azt a címet kellett volna adni: "a költségvetés többletforráshoz juttatása az emberek megsarcolása révén". A politikus hangsúlyozta, hogy a gázüzemű autók kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, ezért a megadóztatásuk éppen egészségkárosító hatással jár.

A vágott dohány adójának mértékét dupla akkora mértékben emelik, mint a cigarettáét - hívta fel a figyelmet. A politikus szerint az intézkedés a csempészett cigaretták forgalmát növeli majd.
A javaslatot úgy összegezte, hogy a kormány ötvenmilliárd forintot "akar kivenni a lakosság zsebéből".

Zakó László (Jobbik) azért bírálta a javaslatot, mert az LPG-üzemanyagok adójának emelésével elsősorban a szegényebb embereket sújtják, akik öregebb, nagyobb fogyasztású benzines autóikat alakítják át gázüzeművé.