• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csaknem egy évtizedes esetszám rekord dőlt meg

Hírek 2024.08.22 Forrás: Weborvos
Csaknem egy évtizedes esetszám rekord dőlt meg

Lezárult a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 18. szezonja: különösen sok alkalommal volt szükség az önkéntesek segítségére.

2024. augusztus 20-án zárta 18. szezonját a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, amely két hónapon át gondoskodott a nyugodt és biztonságos nyaralásról a Balaton 13 településének 19 strandján. A szolgálat önkéntesei rekordszámú esetet láttak el idén: összesen több mint 3500 sérülést kezeltek szakszerűen a fiatal elsősegélynyújtók. Ilyen magas esetszámra csaknem tíz éve, 2015 óta nem volt példa, tudatta közleményében a szervezet.  

„Már szezon közben is érzékeltük, hogy ebben az évben különösen sok alkalommal van szükség az önkénteseink professzionális segítségnyújtására. Az összesített statisztikák pedig bizonyították is: a hosszan tartó nagy meleg és a Balaton partján pihenők sokasága megnövekedett sérülésszámot is hoztak magukkal” – foglalta össze az idei nyár tapasztalatait Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője. 

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt által megszervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban idén is több mint háromszáz, 16 és 30 év közötti fiatal vett részt önkéntesként, akik a nyár folyamán azonnali helyszíni elsősegélynyújtást, a vízben és a parton szerzett sérülések ellátását, stabilizálást, mentőhívást, és szükség esetén az újraélesztés folyamatának megkezdését biztosították a Balaton partján. A leggyakoribb feladat az idei szezonban is a kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és rovarcsípések ellátása volt, de az extrém meleg miatt több alkalommal volt szükség napégés, hőkimerülés és napszúrás kezelésére is. 

Az esetszámok július közepén tetőztek, ekkor Balaton-szerte egy hét alatt több mint 600 esetet láttak el az önkéntesek. A legnyugodtabb hét augusztus elejére tehető, körülbelül feleannyi sérülésszámmal.

A szolgálatban részt vevő képzett önkéntesek helytállásának köszönhetően a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat eddigi 18 éve alatt összesen 55 889 sérülést láttak el szakszerűen.