• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Családbarát szülészetektől nő a gyermekvállalási kedv

Egészségpolitika 2018.07.10 Forrás: MTI
Családbarát szülészetektől nő a gyermekvállalási kedv

Az elmúlt években országszerte újultak meg a szülészetek, jövőre pedig növelik a meddő párok segítésére szánt forrásokat.

A kormány szerint a gyerekvállalási kedv növelhető, ha családias környezetet teremtenek és a felesleges beavatkozásoktól mentes, magas színvonalú ellátást biztosítanak a szülészeteken, ezért is hirdették meg márciusban "a családbarát szülészetek" pályázatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, egy szakmai konferencián.

Nagy Anikó a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) szervezésében tartott, A családdá válás egészségügyi vonatkozásai című tanácskozáson emlékeztetett: a családok évének alkalmából hirdették meg 10 milliárd forintos keretösszeggel a családbarát szülészetek pályázatot. Ezzel is támogatják a várandósgondozás és a szülésfelkészítés megerősítését, "a bababarát szülészetek" országos rendszerének létrehozását, valamint képzéseket is szerveznek a háborítatlan szülések támogatásáért és az anyatejes táplálás minél szélesebb körű elterjesztéséért.

Úgy fogalmazott, mára világossá vált, hogy Magyarország fejlődésének alapfeltétele a fenntartható demográfiai fordulat, ehhez támogatni kell a kívánt és a tervezett gyerekek megszületését. Nemzeti érték és érdek a felnövekvő nemzedék egészségének megőrzése, a betegségek és a halálozások csökkentése, a gyermekvállalási kedv erősítése és a magyar lakosság számának emelkedése - tette hozzá. Ezért a kormánynak is kiemelt célja - mondta -, hogy a családtámogatási rendszer segítségével olyan családbarát környezetet teremtsen, amely vonzóvá teszi a gyermekvállalást. 

Nagy Anikó kitért arra is, hogy az elmúlt években országszerte újultak meg a szülészetek és duplájára emelték a leadott anyatejért fizetett összeget, jövőre pedig növelik a meddő párok segítésére szánt forrásokat. 

Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az európai országok különböző válaszokat próbálnak találni a demográfiai válságra, Magyarország azonban nem a betelepítést választotta, hanem komplex családpolitikával igyekszik válaszolni a kihívásokra.

A kormány 2010 óta arra törekszik, hogy a magyar társadalom munkaalapú legyen és a családok minél erősebb szövetéből álljon - mondta. Hozzátette, hogy ehhez a társadalom gondolkodását is formálni kell, ezért is nyilvánították 2018-at a családok évévé. Szólt arról is, hogy kutatások szerint az első szülésélmény meghatározza a további gyerekvállalást, ezért is fontos, hogy családbaráttá tegyék a szülészeteket.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese arról beszélt, bíznak abban, hogy az egészségügyben egyre inkább kulcskérdéssé válik a családbarátság. Megemlítette, hogy jelenleg 19 kórháznak van "bababarát" minősítése, a Magyar Kórházszövetség egri konferenciáján pedig idén először adtak át "családbarát kórházi osztály" elismeréseket, amelyeket 16 osztály kapott meg.

 

Legolvasottabb cikkeink