• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Csehországban is megjelent az új koronavírus

Hírek 2020.03.02 Forrás: MTI
Csehországban is megjelent az új koronavírus

A koronavírus európai terjedése miatt bevezetetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik. Nemzetközi összefoglaló

Az EU sürgősségi munkacsoportot hoz létre
Az Európai Unió sürgősségi munkacsoportot állított fel a koronavírus-járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedések összehangolására - közölte az Európai Bizottság elnöke a koronavírussal összefüggésben tett legfrissebb bizottsági intézkedések bemutatásakor hétfőn. Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatóján elmondta, a vírus okozta vészhelyzet kezelésére létrehozott munkacsoport munkáját öt uniós biztos hangolja össze. Munkájukról, valamint a meghozott intézkedésekre vonatkozó információkról új honlapot indított a bizottság.

A munkacsoport feladatait Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, Ylva Johansson uniós belügyi biztos, valamint Adina Valean közlekedési biztos hangolja össze.

Tájékoztatása szerint a csoport munkája három fő pilléren alapszik. Első a megelőzésre, a sürgősségi beavatkozásra, valamint az információmegosztásra, második a mobilitást érintően a közlekedésre és az utazásra vonatkozó tanácsadásra, harmadik pedig a vírus gazdaságot érintő hatásaira összpontosít.

Bejelentette továbbá, hogy a koronavírus európai terjedése miatt bevezetetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik.

Az európai járványügyi központ (ECDC) hétfőn közzétett napi kockázatértékelése szerint Európában a COVID-19 vírusfertőzéssel összefüggő kockázati szintet az eddigi alacsony és közepes közötti értékről a közepes és magas közötti értékre módosította.

Sztella Kiriakídisz arról számolt be, hogy az EU 27 tagállama közül ez idáig 18-ban mintegy 2100 koronavírus-fertőzést jelentettek, és 38 uniós állampolgár halt meg a betegségben.

Paolo Gentiloni arról beszélt, hogy az uniós intézkedések számos elemet tartalmaznak, amelyek figyelembe véve a helyzet változását, azonnali reagálást tesznek lehetővé a tagállami hatóságokkal összhangban.

"A tagállami kormányok kéréseit a szolidaritás szellemében fogjuk értékelni, és összehangolt választ fogunk adni rájuk"- fogalmazott.

Az uniós bizottság készen áll arra, hogy hatékonyan kezelje a koronavírus esetleges kitörésének az európai gazdaságra gyakorolt hatásait - tette hozzá Gentiloni.

Ylva Johansson megerősítette, hogy a tagországok egyike sem fontolgatja határellenőrzés bevezetését az unió területén, illetve a schengeni övezeten belül. Az Európai Bizottság sem javasolja a határellenőrzés újbóli bevezetését, ugyanakkor az egészségügyi kockázatok miatt végzett szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet - hangsúlyozta.

Janez Lenarcic azt mondta, minden tagországnak fel kell készülnie a járvány terjedésére. Óvakodni kell a pánik kitörésétől annak ellenére, hogy a helyzet valószínűleg egyelőre romlani fog - tette hozzá.

Olaszországból érkezett fertőzöttet azonosítottak Moszkvában
COVID-19 típusú koronavírus-fertőzést állapítottak meg Moszkvában egy Olaszországból hazaérkezett orosz állampolgárnál - közölte hétfőn a védekezésért felelős orosz operatív törzs.

A testület szerint a fiatalember 21-én betegedett meg Olaszországban, 23-án tért onnan vissza és 27-én fordult orvoshoz akut légúti vírusos fertőzés tüneteivel. Ezután kórházba fektették és a laboratóriumi vizsgálat új koronavírus-fertőzést állapított meg nála. Betegsége könnyű lefolyású.

Azonosították és orvosi megfigyelés alá helyezték az érintett utastásait és azokat a személyeket, akikkel érintkezett. Oroszországban a moszkvai eseten kívül három fertőzöttet kezelnek Kazanyban. Mindhárman a Diamond Princess kirándulóhajóról hazaszállított utasok. Korábban két kínai gyógyultan távozott szibériai kórházakból.

Pekingben hétfőn azt jelentették be, hogy egy Aeroflot-géppel Moszkva értésével Kínába érkezett külföldi fertőzöttet azonosítottak.

A moszkvai iskolákban a koronavírus- ás az influenza-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében ideiglenes felfüggesztették a kirándulásokat, a tömegrendezvényeket és az uszodai foglalkozásokat. Az iskolák vezetésének reggelente biztosítania kell az órákra érkező tanulók szűrését. Napközben figyelemmel kell kísérni a gyerekek hogylétét és kötelező megmérni a testhőmérsékletüket.

A beteg, lázas gyerekeket haza kell küldeni vagy el kell különíteni a többiektől a szülők megérkezéséig. A betegekről értesíteni kell az illetékes egészségügyi intézményeket.

Az orosz főváros oktatási hatósága elrendelte, hogy az összes iskolát lássák el érintésmentes lázmérőkkel, zárt típusú baktériumölő besugárzókkal és egészségügyi maszkokkal.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint Oroszországban az influenza és az akut légúti vírusos fertőzés terjedése miatt az év eleje óta több mint 5 ezer gyermekmegőrző és tanintézményben teljes, további 5400-ban pedig részleges karanténelzárást rendeltek el.

Makszim Resetnyikov orosz gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a parlament alsóházában kijelentette, hogy Moszkva hamarosan felül fogja vizsgálni a gazdasági előrejelzéseket, mert a koronavírus hatása jelentősebb lesz, mint amilyenre eredetileg számítottak. A korábbi, az olajárcsökkenést és rubel meggyengülését megelőző várakozások szerint a GDP-növekedésnek a tavalyi 1,3 százalék után 2020-ban 2 százalékosra kellett volna felerősödnie, és Moszkva úgy kalkulált, hogy a kínai gazdaság az első negyedév végére helyreáll.

Resetnyikov ugyanakkor azt hangoztatta, hogy az orosz költségvetési rendszer "védett a külső költségvetési megrázkódtatásoktól, függetlenül a gazdasági előrejelzéstől és az arra adott reagálásoktól". A miniszter azt ígérte, hogy az új hároméves prognózis április 9-ig elékészül.

Csehországban is megjelent az új koronavírus
Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón Prágában jelentette be, hogy két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.

A fertőzöttek közül kettő cseh, egy pedig amerikai állampolgár. Mindhárom eset Észak-Olaszországgal függ össze, ahol gyorsan terjed a járvány.

A prágai Na Bulovce kórházban kezelt férfi egy konferencián vett részt Udine városban, míg a szintén ebben a kórházban kezelt másik beteg, egy amerikai fiatal nő Milánóban jár egyetemre és ecuadori kolléganőjével kirándulásra érkezett Prágába. Az eucadori diáklányt is megvizsgálták, de negatív lett az eredménye.

Az Ústí nad Labemben kezelt férfi családjával együtt észak-olaszországi üdülésről tért vissza néhány napja. Az orvosi vizsgálatok csak a férfinál jártak pozitív eredménnyel, míg feleségénél és két gyermeküknél nem mutatták ki az új koronavírust. Mindezek ellenére ők hárman is házi karanténban maradtak.

A miniszter szerint mindhárom beteg állandó orvosi felügyelet alatt van, nincsenek életveszélyben, és várhatóan mintegy két hetet töltenek a kórházban.

Adam Vojtech elmondta, hogy a mostani hét végén 13 személyt vizsgáltak meg cseh orvosok, és három személynél volt pozitív az eredmény. Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg az orvosok, de eddig a vizsgálatok negatív eredményt hoztak.

A miniszter hangsúlyozta: a cseh hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet és nincs semmi ok a pánikra.

Tizenkét új esetet azonosítottak Nagy-Britanniában
Tizenkét brit állampolgár szervezetében azonosították vasárnap az új típusú koronavírust, így az ismert nagy-britanniai megbetegedések száma 35-re emelkedett.

Chris Whitty, az angol tiszti főorvosi szolgálat vezetője vasárnap délutáni tájékoztatásában közölte, hogy három beteg egy, már korábban azonosított brit koronavírus-fertőzöttel volt szoros kapcsolatban, hatan Olaszországból, ketten Iránból utaztak nemrégiben Nagy-Britanniába.

Egy további angliai páciens esetében egyelőre nem sikerült felderíteni, hogy mikor és hol fertőződött meg.

Whitty professzor tájékoztatásából kitűnik, hogy az új fertőzéseket meglehetősen széles földrajzi körben azonosították: Londonból, Manchesterből, valamint Nyugat-Yorkshire, Hertfordshire és Gloucestershire megyékből érkezett bejelentés vasárnap újonnan kimutatott koronavírus-fertőzésekről.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter vasárnap bejelentette: Nagy-Britanniában a hatósági intézkedések továbbra is a vírus terjedésének féken tartását célzó szakaszban járnak, ami azt jelenti, hogy az újonnan azonosított, elszigetelt esetekben a fertőzötteket kijelölt kórházakba szállítják és részletesen felkutatják, hogy kikkel álltak kapcsolatban.

Hancock szerint azonban szélesebb körű intézkedések is lehetségesek a lakosság biztonságának garantálása és az állami egészségügyi ellátó szolgálat (NHS) tehermentesítése végett. A miniszter ezek közé sorolta a már nyugdíjba vonult orvosok és egyéb egészségügyi szakemberek listájának összeállítását, iskolák esetleges bezárását vagy a nagy tömegeket vonzó rendezvények betiltását.

Hancock szerint mindemellett a kormány szükség esetén arra is felhívhatja a vállalatokat, hogy tegyék lehetővé alkalmazottaiknak az otthoni munkavégzést.

A BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva az egészségügyi miniszter nem zárta ki egyes brit nagyvárosok zárlat alá vonásának lehetőségét sem, de kijelentette, hogy ennek hatalmas gazdasági és társadalmi ára lenne.

Hangsúlyozta azt is, hogy ezek a legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyvek, és a brit hatóságok továbbra is lehetségesnek tartják, hogy a vírusfertőzés terjedésének megfékezését célzó jelenlegi intézkedések elégségesek lesznek.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig több mint tízezer embert vizsgáltak meg annak kiderítésére, hogy nem hordozzák-e az új típusú koronavírust.

A tárca megerősítette azt az ajánlást, hogy bárki, aki az elmúlt 14 napban Kínában, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Hongkongban, Tajvanon, Szingapúrban, Malajziában, Makaón, Kambodzsában, Laoszban, Mianmarban vagy Vietnamban járt és köhögéses, lázas tüneteket tapasztal magán, ne mozduljon ki otthonából, azonnal szüntesse be a kapcsolattartást másokkal és értesítse a NHS-t.

Azokra is ez az ajánlás érvényes, akik a járvány kiindulópontjának tekintett kínai Hupej tartományban, illetve Iránban és a fertőzéstől érintett olaszországi területeken jártak az elmúlt két hétben, akkor is, ha nem tapasztalnak fertőzéses tüneteket magukon.

Legolvasottabb cikkeink