• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csekély mértékű csökkenés Németországban

Hírek Forrás: MTI

Tizenkét halott, több mint ezerkétszáz beteg a német kórházakban.

Már 12-re növekedett a németországi hasmenésjárvány áldozatainak a száma, és hétfő délutáni adatok szerint eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen, apró derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.

Aggodalmat okoz ugyanakkor, hogy a tizenkettedik áldozat az első nem észak-németországi személy: egy idős nő, aki bizonyítottan a járvány okozta szövődményekbe halt bele.

Ugyancsak aggodalomra ad okot az a tény, hogy változatlanul mintegy 300-an vannak életveszélyben, köztük gyermekek és fiatal nők, akiknek szervezete már a dialízises kezelésre sem reagál. Az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés ugyanis legsúlyosabb formájában vérszegénységet és veseelégtelenséget eredményez.

Hamburgban és Hannoverben az orvosok már azt is észlelték, hogy egyes betegek esetében a baktérium okozta mérgezés következtében a központi idegrendszer is károsodott. Ezért nem zárják ki, hogy az áldozatok száma tovább növekszik, mint ahogy azt sem, hogy több, fertőzésben megbetegedett személy maradandó egészségkárosodást szenved.

A hírek szerint Hamburgban és Hannoverben ugyanakkor sikeresen kísérleteztek egy Eculizumab nevű antitest-terápiával, amely korábban válságos állapotban lévő és hasonlóan súlyos tünetekkel küszködő gyermekek esetében segített.

A Robert Koch országos járványügyi intézet igazgatója egy hétfői interjúban ismét elismerte, hogy a hatóságok továbbra sem jutottak a súlyos fertőzés kórokozójának a nyomára. Reinhard Burger ezúttal is utalt arra, hogy a spanyol uborka, valamint az észak-németországi zöldség egyelőre csak feltételezés, amely még nem nyert bizonyítást. Ezért arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőség szerint továbbra se fogyasszon nyers zöldséget, mindenekelőtt paradicsomot, paprikát, uborkát és salátát.

Hétfőn délután Berlinben válságtanácskozás kezdődött a német kormány, valamint a tartományok illetékes minisztereinek és meghívott egészségügyi szakértőknek a részvételével. A kormányt Ilse Aigner mezőgazdasági és Daniel Bahr egészségügyi miniszter képviseli.