• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Csernobil és az orvosi radiológia

Hírek 2019.06.24 Forrás: Weborvos
Csernobil és az orvosi radiológia

Képalkotó vizsgálatok egy atomkatasztrófa tükrében – mit üzen nekünk Csernobil?

Hány mellkasröntgennyi röntgensugárzás ér fel egy atomkatasztrófával? – merülhet fel a kérdés az HBO csernobili eseményeket feldolgozó sorozata után. Vajon hány koponya CT vizsgálata lehet még egy betegnek, ha már volt kettő? Ki tartja számon, hogy egy adott személyt eddig mennyi sugárzás ér? A radiológia.hu most indult cikksorozatában összefoglalja a röntgensugárzással járó képalkotó vizsgálatokkal kapcsolatos sugárvédelmi alapelveket és szabályozásokat, valamint kitérnek az egyes vizsgálatok sugárterhelésére is.

Jelenlegi tudásunk szerint egy hagyományos CT vizsgálatból származó ionizáló sugárzás jelentette egészségügyi kockázat esetleges (nem mindegyik vizsgált személyt érinti egyenlő mértékben) és a kockázat egyenes arányban nő a vizsgálat során leadott sugárzással.

Mivel a nem megfelelően alkalmazott sugárzás káros az egészségre, az ionizáló sugárzással járó vizsgálatok európai, nemzeti és helyi szinten szigorúan szabályozottak. Európában az egészségügyi dolgozók által széles körben használt az a sugárvédelmi szabályzat, amely segít megvédeni a vizsgált személyeket az ionizáló sugárzás (f)okozta egészségügyi kockázatoktól.

Amikor a hagyományos CT vizsgálatok effektív dózisát összehasonlítjuk, hasznos, ha megadunk egy viszonyítási pontot. Egy általánosan elfogadott viszonyítási pont a természetes háttérsugárzás. A sugárzás a természetben is előfordul kozmikus sugárzás formájában, a talajban, az ételben és az emberi szervezetben.

Fontos, hogy a vizsgált személyek megbízható és hitelt érdemlő információhoz jussanak a röntgensugárzással járó vizsgálatok sugárterheléséről. Az online információforrások minősége eltérő, a tartalom néha félreérthető lehet. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a CT-vizsgálat sugárdózisával kapcsolatos kulcsszavakra való Google-keresés találatainak közel 40%-a valamelyest pontatlannak bizonyul. Ugyanaz a tanulmány azt is bemutatta, hogy egy weboldal megbízhatóbb, ha a szerzője azonosítható, ha forrásmegjelölést tartalmaz és idegennyelvű forrás esetében rendelkezik HON kóddal (Health on the Net Foundation Code of Conduct). A radiológiai osztályon dolgozó egészségügyi személyzet megbízható forrása a sugárdózissal kapcsolatos információknak.

Ha további részletekre is kíváncsi a röntgensugárzás biológiai hatásairól (pl. sugárbetegség), a sugárdózis méréséről, részletesebb adatokat szeretne megismerni a képalkotó vizsgálatok sugárterheléséről, vagy az egészsége védelmében a gyakorlatban alkalmazott sugárvédelmi intézkedésekről, akkor kövesse a cikksorozatot a radiologia.hu-n!

Legolvasottabb cikkeink