• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Csernobil és az orvosi radiológia

Hírek 2019.06.24 Forrás: Weborvos
Csernobil és az orvosi radiológia

Képalkotó vizsgálatok egy atomkatasztrófa tükrében – mit üzen nekünk Csernobil?

Hány mellkasröntgennyi röntgensugárzás ér fel egy atomkatasztrófával? – merülhet fel a kérdés az HBO csernobili eseményeket feldolgozó sorozata után. Vajon hány koponya CT vizsgálata lehet még egy betegnek, ha már volt kettő? Ki tartja számon, hogy egy adott személyt eddig mennyi sugárzás ér? A radiológia.hu most indult cikksorozatában összefoglalja a röntgensugárzással járó képalkotó vizsgálatokkal kapcsolatos sugárvédelmi alapelveket és szabályozásokat, valamint kitérnek az egyes vizsgálatok sugárterhelésére is.

Jelenlegi tudásunk szerint egy hagyományos CT vizsgálatból származó ionizáló sugárzás jelentette egészségügyi kockázat esetleges (nem mindegyik vizsgált személyt érinti egyenlő mértékben) és a kockázat egyenes arányban nő a vizsgálat során leadott sugárzással.

Mivel a nem megfelelően alkalmazott sugárzás káros az egészségre, az ionizáló sugárzással járó vizsgálatok európai, nemzeti és helyi szinten szigorúan szabályozottak. Európában az egészségügyi dolgozók által széles körben használt az a sugárvédelmi szabályzat, amely segít megvédeni a vizsgált személyeket az ionizáló sugárzás (f)okozta egészségügyi kockázatoktól.

Amikor a hagyományos CT vizsgálatok effektív dózisát összehasonlítjuk, hasznos, ha megadunk egy viszonyítási pontot. Egy általánosan elfogadott viszonyítási pont a természetes háttérsugárzás. A sugárzás a természetben is előfordul kozmikus sugárzás formájában, a talajban, az ételben és az emberi szervezetben.

Fontos, hogy a vizsgált személyek megbízható és hitelt érdemlő információhoz jussanak a röntgensugárzással járó vizsgálatok sugárterheléséről. Az online információforrások minősége eltérő, a tartalom néha félreérthető lehet. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a CT-vizsgálat sugárdózisával kapcsolatos kulcsszavakra való Google-keresés találatainak közel 40%-a valamelyest pontatlannak bizonyul. Ugyanaz a tanulmány azt is bemutatta, hogy egy weboldal megbízhatóbb, ha a szerzője azonosítható, ha forrásmegjelölést tartalmaz és idegennyelvű forrás esetében rendelkezik HON kóddal (Health on the Net Foundation Code of Conduct). A radiológiai osztályon dolgozó egészségügyi személyzet megbízható forrása a sugárdózissal kapcsolatos információknak.

Ha további részletekre is kíváncsi a röntgensugárzás biológiai hatásairól (pl. sugárbetegség), a sugárdózis méréséről, részletesebb adatokat szeretne megismerni a képalkotó vizsgálatok sugárterheléséről, vagy az egészsége védelmében a gyakorlatban alkalmazott sugárvédelmi intézkedésekről, akkor kövesse a cikksorozatot a radiologia.hu-n!

Legolvasottabb cikkeink