• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csökenő esetszámok, növekvő bírságok - hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.27 Forrás: MTI
Csökenő esetszámok, növekvő bírságok - hírek a nagyvilágból

Magyarország a koronavírus-járvány szempontjából stabil országnak számít, így továbbra is korlátozások nélkül lehet beutazni onnan Ausztriába.

Csehországban felülvizsgálták a járványadatokat
Csehországban felülvizsgálták a koronavírus-járvány statisztikai adatait, aminek következtében egyharmaddal csökkent a betegek, és jelentősen megugrott a gyógyultak száma - közölte a cseh egészségügyi minisztérium hétfőn honlapján.

Az egészségügyi miniszter által a múlt héten elrendelt felülvizsgálat eredménye alapján Csehországban hétfőn 3525 beteget tartottak nyilván, ami 1775-tel, tehát egyharmaddal kevesebb, mint a korábbi kimutatásokban szereplő adat. A kórházakban 149 beteget ápolnak, akik közül 15-nek az állapota súlyos. A meggyógyultak száma 11 428, majdnem 1800-zal több, mint a korábbi statisztikában. A járványban hétfő reggelig 371 ember halt meg.

Adam Vojtech miniszter szerint a járványadatok felülvizsgálatára azért van szükség, hogy pontosítani tudják a regionális és helyi tisztiorvosi szolgálatok adatait. Az egészségügy és a tisztiorvosi szolgálat is nagy nyomás alatt dolgozik, az adatok több úton jutnak el a központba, ezért időnként "rendet kell tenni a kimutatásokban" - mondta Vojtech a közszolgálati hírtelevízióban.

Csehországban jelenleg több mint tíz helyi fertőzésgóc van, és az utóbbi két hétben a korábbiaknák magasabb volt a napi fertőzések száma is, amiért az érintett helyeken, illetve régiókban szigorították az óvintézkedéseket.

A cseh kormány hétfőn tárgyalja meg az úgynevezett szemaforrendszer bevezetését, amely a járvány súlyossága alapján négy kategóriába (piros, sárga, zöld, kék) sorolná a településeket és a régiókat. Pirossal olyan régiókat fognak jelölni, ahol sok fertőzés van, és a helyzet súlyos, míg a kék szín vírusmentes területet jelent majd.

Szerbiában rekordszámú új fertőzöttet regisztráltak
Rekordszámú, 467 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfő reggelig Szerbiában, ahol a járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt nyolccal, 534-re nőtt.

A járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb közlése szerint azért magas az új fertőzöttek száma, mert naponta több mint tízezer koronavírustesztet végeznek, és a nagy számok törvénye alapján a sok teszt sok fertőzöttre derít fényt.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 6917-ről 7137-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Nyolccal 177-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 9934-ről 10 086-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Vasárnap nem volt halálos áldozata a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 460 maradt. Az utóbbi napok statisztikái azt mutatják, hogy egyre több fiatal fertőződik meg, az elmúlt hét során a legtöbb fertőzött 20 és 40 év közötti volt.

Montenegróban hétfőre 2747-ről 2799-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, így a halottak száma 43 maradt. Járványügyi szakértők szerint azért nem csökken jelentősen a fertőzöttek száma, mert a fiatalok nem tartják be az elővigyázatossági előírásokat. A kormány korlátozta a vendéglátóhelyek működését, amelyek így csak 22 óráig tarthatnak nyitva, a szórakozni vágyó fiatalok viszont a zárást követően nem hazamennek, hanem vagy parkokban vagy házibulikban gyülekeznek, és így megfertőzik egymást - vélik az epidemiológusok.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 10 071-ről 10 334-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 287-re nőtt.

Nem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában
Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre ismét nyolcszáznál több új beteget regisztráltak, az eddig igazolt fertőzöttek száma ezzel meghaladta a 65 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 807 új esettel 65 656-ra nőtt, a halálos áldozatoké pedig újabb tizeneggyel 1616-ra. Eddig 36 122-en gyógyultak meg, közülük 315-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 27 918-re emelkedett.

Ezt megelőzően egymást követő három napon át jegyeztek fel kilencszáznál több napi fertőzöttet, a pénteki növekmény a rekordot megközelítő, 1106 új beteg volt. Ukrajnában a járvány kitörése óta eddig a legtöbb új egynapi fertőzöttet, 1109-et június 26-án regisztrálták.

Az egészségügyi dolgozók közül újabb 43 betegedett meg, körükben már 8380 fertőzöttet azonosítottak.

A legtöbb új beteget, 120-at előző nap ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, a második és harmadik legtöbbet pedig szintén a nyugati országrészből: Ivano-Frankivszk megyéből 96-ot, Rivne megyéből pedig 78-at.

Ukrajna második legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben vasárnap 70 új beteget regisztráltak. Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a kilencezret, Kijevben eddig csaknem 7700 beteget regisztráltak már a járvány kitörése óta.

Kárpátalján jelenleg az igazolt fertőzöttek száma 4874, az elhunytaké egy újabb halálos áldozattal 172-re nőtt, míg eddig 1864-en gyógyultak meg.

Előző nap 10 779 tesztet végeztek el az országban, ebből 7064 PCR-tesztet és 3715 antitestszűrést.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte: azt is figyelembe véve, hogy vasárnap általában kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek, riasztóan magas az ezen a napon azonosított fertőzöttek száma. A miniszter ismét nyomatékosan kérte a lakosságot a kötelező maszkviselés és a távolságtartás betartására, valamint az idős, illetve krónikus betegségben szenvedő hozzátartozók fokozott óvására.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál még hozzátette, hogy eddig már 116 783 koronavírus-gyanús esetet jegyeztek fel az országban, és még további 901-et az elmúlt napban.

Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria
Hétfőtől szigorítja a beutazást Ausztria; Magyarországra nem vonatkoznak az új szabályok - közölte az osztrák sajtó vasárnap. A beutazási korlátozások azokra vonatkoznak, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 ország valamelyikéből kívánnak visszatérni Ausztriába.

A visszatérőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszttel. Annak hiányában házi karanténkötelezettségnek kell eleget tenniük. A karanténban lévők kötelesek 48 órán belül saját költségükre elvégeztetni a koronavírus-tesztet. Azok, akik ezt elmulasztják, akár 1450 euró pénzbírságra is számíthatnak.

Magyarország a koronavírus-járvány szempontjából stabil országnak számít, így továbbra is korlátozások nélkül lehet beutazni onnan Ausztriába.

Olaszországban emelték az óvintézkedések megsértéséért kiszabható bírságot
Olaszországban szigorúan ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartását. A szabályok megszegői 400 és 1000 euró közötti bírságra számíthatnak. A Milánó városközpontján áthaladó metróvonalon szombat este több ezer utast ellenőriztek, közülük tizenháromra szabtak ki fejenként 400 euró bírságot, mivel nem viseltek szájmaszkot.

Nápolyban és térségében, többek között Ischia szigetén, több üzlet- és étteremtulajdonost, valamint vevőt és vendéget is ezer euróra büntettek, mivel nem vették fel a szájmaszkot.

Firenzében az esténként fiatalok által látogatta tereken és a szórakozóhelyek körüli utcákban tesztelést tartanak, amelyen önkéntesen lehet részt venni. A szeptember 26-áig tervezett vizsgálatot hétvégenként végzik: az első szombat este a Santo Spirito téren százhúsz fiatal csatlakozott, és egyikük se bizonyult fertőzöttnek.

Rómában a Romániából érkező távolsági buszok utasait ellenőrzik. Az egészségügyi tárca kéthetes karantén-kötelezettséget írt elő a Romániából beutazóknak.

A római románok közössége szerint egyre több olasz család nem fogadja vissza a járvány heteiben hazautazó és most visszatérő alkalmazottját.

Az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint egy nap alatt öt beteg halt meg, ugyanannyi mint szombaton. A halottak száma 35 107-re emelkedett. Az utóbbi huszonnégy órában 123 új fertőzöttet szűrtek a korábbi 275 után.

Majdnem két hete először csökkent ismét kétszáz alá az egy nap alatt diagnosztizált betegek száma. Az aktív fertőzöttek száma 12 565-re csökkent, 735-en vannak kórházban, 44-en intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 198 ezret. Gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 246 118-at.

Továbbra is Lombardiában van a legtöbb új beteg, de a régióban tesztelnek a legszorgalmasabban. Ez volt a második egymást követő nap, hogy nem halt meg beteg a tartományban.

Száznál kevesebben haltak meg Oroszországban
Oroszországban száz, Moszkvában pedig tíz alá csökkent a koronavírus új halálos áldozatainak száma a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

Az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5765-tel 812 485-re emelkedett az elmúlt nap folyamán, ami 0,7 százalékos növekedést jelent. A napi növekmény egész héten hatezer alatt maradt és most először az 5800-at sem érte el ebben az időszakban. Az új esetek 24,8 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 178 730), Brazília (2 394 513) és India (1 385 635) után.

Az aktív esetek száma 2578-cal 198 966-re nőtt. A halálozások száma 77-tel 13 269-re, a gyógyultaké pedig 3110-zel 600 250-re emelkedett, ami jelenleg az összes fertőzött 74 százaléka. A halálozások növekménye a május 4-ei szintre süllyedt.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 645-tel 236 616-ra, a halálos áldozatoké 9-cel 4398-re, a gyógyultaké pedig 306-tal 174 721-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 26,9 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 291 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 264 980 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Rekordszámú új fertőzést diagnosztizáltak Floridában és Marylandben
Rekordszámú koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak az egyesült államokbeli Floridában és Marylandben vasárnap.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint Floridában csak vasárnap 9300 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kitörése óta több mint 423 ezer beteget azonosítottak a délkeleti tagállamban. Ron DeSantis kormányzó változatlanul nem teszi kötelezővé a szájmaszk viselését közterületen, de egyes megyékben - köztük Miamiban és környékén - már el kell takarni az arcot.

Változatlanul emelkedik az új fertőzöttek száma Arizonában, Texasban és a szövetségi főváros, Washington melletti Marylandben. Texasban több mint 391 ezer esetet tartanak számon, Marylandben pedig szombaton több mint 1200, vasárnap helyi idő szerint délig csaknem 700 új esetet regisztráltak.

Az Egyesült Államokban az azonosított fertőzöttek száma csaknem 4 millió 200 ezer, a vírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben több mint 146 ezer amerikai hunyt el eddig. Az országban már 50 milliónál több vírustesztet végeztek.

Brett Giroir admirális, az emberi erőforrások és az egészségügy minisztériumának vírustesztelésekért felelős miniszterhelyettese vasárnap a CNN hírtelevízióban kifejtette, hogy "a kormányzat tisztában van a tesztelés fontosságával" és folyamatosan növeli annak számát. Alex Azar miniszter a CBS televízió Szemben a nemzettel című szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában a maszkviselés fontosságára és a társadalmi távolságtartási szabályok betartására hívta fel a figyelmet.

Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke az ABC televízió heti politikai műsorában azt hangsúlyozta, hogy reményei szerint "a következő napokban" nagyon jó híreket jelenthet be a betegség kezelését és a védőoltást illetően.

Legolvasottabb cikkeink