• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Csökkenthetik a Parkinson-kór kockázatát a sztatinok

Hírek Forrás: MTI

Különösen a 60 év alattiak körében csökkentheti a sztatinok szedése a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

Azoknál az embereknél, akik szedték a vér koleszterinszintjének csökkentésére használt sztatinokat, 26 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata a követéses vizsgálat 12 éve alatt. Korábbi kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a sztatinok csökkentik a koenzim-Q vérszintjét is, amely védhet a Parkinson-kór ellen, sőt tesztek zajlanak arra vonatkozóan, hogy a betegség kezelésében alkalmazzák.

A mostani tanulmányhoz 38 ezer férfi és 91 ezer nő egészségét követték nyomon 1994 és 2006 között a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi kara és a Brigham és Női Kórház szakemberei. A követési idő alatt a 118 031 sztatint nem szedő ember közül 644-nél alakult ki Parkinson-kór (0,5 százalék), míg a sztatint szedő 11 035 ember közül 51-nél (0,46 százalék).

A kutatók szerint a sztatinok azért csökkenthetik a Parkinson-kór kockázatát, mert enyhítik a gyulladásos folyamatokat az agyban. Tanulmányukat az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

Az amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com) idézte.