• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Csontritkulás: új betegklub Debrecenben

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:
Csontritkulás: új betegklub Debrecenben

A 65 éven felüliek egyharmada minden évben egyszer elesik, a 80 vagy annál idősebb korcsoportban ez az arány eléri az 50%-ot.

Megalakult az oszteoporózis betegegyesület debreceni szekciója. A helyi betegklubbal az egyesület Debrecen és környéke csontritkulásos betegeinek kíván rendszeres támogatást nyújtani a betegséggel kapcsolatosan.

Az Osteoporozis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) közhasznú, nonprofit, civil szervezet, mely az oszteoporózisban szenvedőknek és veszélyeztetetteknek kíván tájékoztatást nyújtani magáról a betegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről. Egyesületünk - betegeket, veszélyeztetetteket biztatva arra, hogy maguk is aktívan vegyenek részt saját sorsuk, egészségük alakításában - oktatással és tájékoztatással szeretné elérni a csontritkulásos törések számának csökkenését.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszéke támogatja a debreceni betegklub létrejöttét és működését. Az orvosok gyógyító tevékenysége hiábavaló, ha a páciensek a gyógyulásuk érdekében nem tartják, be vagy nem megfelelően tartják be a terápiás javaslatot. Nagyon fontos emellett a páciensek életmód vezetése is. A tanszék azért tartja fontosnak ezt a kezdeményezést, mert az orvosi gyógyító tevékenységet kiegészítve a páciensek állapotjavulását segítheti elő. Tanszékünk a betegklub működését szakmailag kívánja támogatni előadók delegálásával - mondta el dr. Szekanecz Zoltán tanszékvezető. Bíznak benne, hogy a betegklubbal történő együttműködés a későbbiekben lehetőséget nyújthat kutatási projektek beindításához is.

Az Európai Unióban minden fél percben bekövetkezik egy olyan törés, melynek kiváltó oka a csontritkulás. Az előrejelzések alapján 2020-ra 2 milliárd fölé tehető az időskorúak száma. 2015-ös adatok szerint a 65 éven felüli közösségekben élő populáció egyharmada minden évben egyszer elesik. A 80 vagy annál idősebb korcsoportban ez az arány eléri az 50%-ot. Az idős otthonokban (szociális, ápolási) élőknél az esések és törések kockázata még ennél is magasabb. Az esések hozzávetőlegesen 30%-a orvosi ellátást igényel, gyakran sürgősségi ellátást és ezt követően pedig kórházi ellátásra van szükség.

Az Európai Unió EFTA régiójában 35.848 eséssel kapcsolatos haláleset fordult elő a 65 és ennél idősebb korcsoportban 2015-ben, míg a kórházi megjelenések számát 3,7 millióra becsülik. A teljes EU-ban az esések becsült, direkt, orvosi költségei 25 billió Eurot tesznek ki!

Legolvasottabb cikkeink