• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

CT-vizsgálat egyetlen szívdobbanás alatt

Hírek Forrás: Weborvos

A GE Healthcare legújabb fejlesztése először egyesíti a tiszta képet és a gyorsaságot.

A komputertomográfiás képalkotás, azaz a CT már több mint 40 éve kulcsfontosságú eszköze az orvosi képalkotó arzenálnak. E technológia segítségével kapnak az orvosok tisztább képet az agyról, a szívről és más belső szervekről. Hiába azonban a több évtizedes CT-használati tapasztalat, a berendezéssel nem egyszerű pontos felvételt készíteni. A gép röntgensugarak segítségével készít felvételt a testről, a betegeknek pedig mozdulatlannak és nyugodtnak kell maradniuk a vizsgálat alatt.

A British Journal of Radiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint jelenleg a szív-CT vizsgálatra beutalt betegek csaknem kétharmadánál magas pulzusszámot mérnek. Néhányukat ezért nem vetik alá a vizsgálatnak.

A GE Healthcare – mely az elsők között helyezett üzembe CT-berendezéseket a kórházakban – a CT-vizsgálat folyamatát javító új technológiák fejlesztésén dolgozik. Legújabb fejlesztésük a Revolution CT, mely a CT-berendezések történetében először egyesíti a tiszta képet, a gyorsaságot és a széles lefedettséget, mely utóbbinak köszönhetően mindössze egy szívdobbanás alatt készíthető felvétel a szívről. Ez azt jelenti, hogy a betegek gyorsabb, pontosabb CT-vizsgálatban részesülhetnek, ráadásul alacsonyabb sugárdózis mellett - ismertette a cég közleménye.

A nagy felbontású képet adó Revolution a fényképezőgépek képstabilizáló funkciójához hasonló mozgáskorrekciós technológiát használ. A technológia alkalmazásával megszűnnek a korábbi akadályok, és az emberi szívről mindössze egy szívdobbanás alatt mozdulatlan kép készíthető. Az orvosok élesebb, több információt adó felvételeket kapnak. Dr. Ricardo C. Cury, a dél-floridai Baptist Health kardiológiai részlegének igazgatója, aki maga is végzett vizsgálatokat a géppel, az „innováció csúcsa" és a „minden egyben vizsgálóberendezés" jelzőkkel illette azt.

A GE az Észak-amerikai Radiológiai Társaság december elején, Chicagóban tartott 99. éves kongresszusán mutatta be a Revolution CT-t más termékekkel együtt. „A rendkívül tiszta képet adó Revolution CT-berendezéssel a legproblémásabb betegek is gond nélkül megvizsgálhatók" – mondta Steve Gray, a GE Healthcare molekuláris képalkotó és komputertomográfiás berendezéseket gyártó részlegének vezetője. „Ez lesz az első olyan CT-berendezés, amely mindenki számára, minden klinikai területen megfelelő lesz."
Revolution még FDA-engedélyre vár; nem kapható kereskedelmi forgalomban az USA-ban.

Legolvasottabb cikkeink