• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Dániában erősen terjed a brit mutáns - vírushírek Európából

Hírek 2021.02.13 Forrás: MTI nyomán
Dániában erősen terjed a brit mutáns - vírushírek Európából

Majdnem minden harmadik brit mutáns; a franciák egy dózist javasolnak a fertőzésen átesetteknek; lassul a járvány Nagy-Britanniában.

Csaknem minden harmadik koronavírus-fertőzést a B.1.1.7. jelű brit variáns okozott Dániában február második hetében - közölte az SSI dán egészségügyi intézet. A kutatók szerint még ebben a hónapban a brit mutáció válik a dominánssá a skandináv országban.  A február 8-12. között regisztrált új fertőzötteknél elvégzett szúrópróbaszerű vizsgálatok 28,5 százaléka mutatta ki a brit variánst. Az előző héten még 20 százalék volt ez az arány, az év elején pedig mindössze 2 százalék.  Az SSI szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy a brit variáns gyorsabban terjed a koronavírus más típusainál.

Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki becslése szerint az új koronavírus-fertőzések 17 százalékáért felelős a brit variáns.

Németországban a Robert Koch intézet egy hete ismertetett adatfelvétele szerint 30 ezer fertőzésből nem egészen 6 százaléknál mutatták ki a brit variánst, de az intézet közölte: arra számít, hogy a jövő héten megjelenő friss vizsgálati eredmények ennél lényegesen magasabb arányt fognak kimutatni.

Az Egyesült Államokban egy, a napokban közölt tanulmány szintén azzal számol, hogy márciusban már több szövetségi államban a koronavírus brit variánsa fogja okozni a legtöbb megbetegedést.

Franciaország csak egy dózist javasol a vakcinákból a fertőzésen már átesetteknek

A francia egészségügyi hatóságok a koronavírus elleni, két komponensű oltóanyagokból csak egy dózis felvételét ajánlják azoknak, akik már átestek a vírus okozta Covid-19 betegségen. Franciaország az első ország, amely ilyen ajánlást tett.  "A Covid-19-ből felgyógyult emberek már kidolgozták az immunemlékezetet a fertőzéssel szemben. A vakcina egyetlen dózisa tehát emlékeztető szerepet játszik" - írta pénteken megjelent ajánlásban az egészségügyi főhatóság (HAS), amely még a kormány jóváhagyására is vár.

A hatóság szerint egyébként a megbetegedés után érdemes várni több mint három hónapot, és "leginkább hat hónapot" ennek az egyetlen dózisnak a felvétele előtt.

 "Mostanig egyetlen ország sem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot az egydózisos oltásról azok számára, akik az oltás előtt már elkapták a Covid-19-et" - hangsúlyozta jelentésében a HAS. Az elmúlt napokban ez a megoldás már felmerült több amerikai és olasz tanulmányban is, de más tudományos szakemberek még nem foglaltak egyértelműen állást.

Az egészségügyi előnyökön túl a szakemberek kiemelték, hogy ezzel a megoldással vakcinaadagokat lehet megtakarítani a jelenlegi helyzetben, amikor is akadozik az oltóanyag-ellátás.

A francia kormány általában megfogadja a HAS ajánlásait, jóllehet januárban nem engedélyezte a Pfizer-oltóanyag két dózisának beadása közötti időtartam növelését az egészségügyi hatóság véleménye ellenére.

Franciaországban eddig 2,1 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltást, közülük 536 ezren már mindkét adagot.

A cseh kormány mérlegeli, mikor forduljon kórházi segítségért szomszédaihoz

Csehország a jelenlegi koronavírus-járvánnyal kapcsolatban akkor fordul szomszédaihoz segítségért, ha kórházi ágyainak 90 százaléka foglalt lesz - jelentette be Vladimír Cerny egészségügyi miniszterhelyettes pénteken Prágában. A tárca hivatalos közleménye szerint pénteken a csehországi kórházak intenzív osztályain az ágyak 16 százaléka, míg a standard kórházi ágyak 26 százaléka volt még szabad. Cerny, aki a járvány tavaly márciusi kitörése óta a kórházi férőhelyekért felelős, egyben leszögezte, hogy a külföldi segítségkérés feltételeiről a kormány és az egészségbiztosítók tárgyalásai már folyamatban vannak.

A cseh kórházakban a legfrissebb kimutatás szerint mintegy 5700 Covid-19-es beteg fekszik, közülük 1075 állapotát minősítették az orvosok súlyosnak. Ez utóbbiak azok, akik intenzív kezelésre, gyakran lélegeztetőgépre szorulnak. Ugyanakkor a cseh orvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy a koronavírusos betegek mintegy 25-30 százaléka még két-három hétig kórházi utókezelésre is szorul.

A külföldi segítségkérés témája egy hete került a cseh közvélemény figyelmének homlokterébe, amikor a prágai kormány nem engedélyezte a határ menti Karlovy Vary-i kerület kérését, hogy igénybe vehesse a németek által felajánlott segítséget. A kerületben fekvő Cheb és Sokolov városok kórházai rendkívül le vannak terhelve, s az ottani betegeket más csehországi kórházakba kell szállítani. A régió településeinek több polgármestere a héten levelet írt a kormánynak, amelyben azt kérték, hogy engedélyezze a betegek elhelyezését a jóval közelebb lévő német kórházakban. A chebi és a sokolovi kórházakhoz hasonló helyzetbe van néhány kelet-csehországi kórház is, ahonnan a betegeket jelenleg szintén más régiókba kell szállítani.

Ezek a rendkívül leterhelt kórházak valamennyien a chebi, sokolovi és a trutnovi járásokban vannak. A kormány ezt a három járást pénteken lezárta, tovább korlátozta a lakosság mozgását, s a járási határokon a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrzi az autósokat.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az intézkedést az indokolja, hogy ezekben a járásokban "háromszor-négyszer több az új fertőzés, mint az országos átlag".

Csehországban az év elejétől kezdve a munkanapokon átlagban 8-10 ezer az új fertőzések száma. "A járvány nem gyengül, és nagyon negatív hatása van a kórházakra" - jelentette ki Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója pénteken.

A nagy-britanniai járvány terjedésének lassulását jelzik az új mutatók

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének egyértelmű lassulását mutatja a terjedés dinamikáját mérő R reprodukciós mutató pénteken ismertetett új becslési sávja. A brit statisztikai hivatal ugyancsak pénteken közzétett felmérése is a járvány visszavonulására vall. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) friss számításai alapján az R mutató országos átlagban jelenleg 0,7 és 0,9 között van.  Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme lassul.

Legolvasottabb cikkeink