• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Dohányzásmentes Világnap: dohányzás és tüdőegészség

Hírek 2019.05.31 Forrás: Weborvos
Dohányzásmentes Világnap: dohányzás és tüdőegészség

Ne engedd, hogy a dohányzástól elálljon a lélegzeted! - ez a WHO idei világnapi szlogenje.

A globális dohányzásteher világméretekben is legjellemzőbb adata az évi több mint 8 millió dohányzással összefüggő halálozás, melyen belül több mint 7 millió esetben a közvetlen ok a dohányzás, több mint 1 millió esetben pedig a passzív dohányzás. A WHO európai régiójában körülbelül 209 millió felnőtt (29%) fogyaszt dohányipari terméket, és bár a dohányzók aránya még mindig magas a felnőttek és gyermekek körében, a trend lassan csökkenőben van. A dohányzás lefelé tendáló trendjei bátorítóak, de nem elegendőek ahhoz, hogy a felnőtt lakosság körében a célzott 30%-os arány megvalósuljon a WHO európai régiójában.

A dohány fogyasztása a légzőszervi megbetegedések jelentős kockázati tényezője, mivel szinte azonnal olyan káros hatásokat gyakorol a tüdőre, mint például a lecsökkent tüdő funkció és a légszomj. A dohányzó anyák csecsemői vagy a környezeti dohányfüstnek kitett csecsemők esetében nagy valószínűséggel fellép a tüdő fejlődésének és funkciójának csökkenése.

A dohányzás és a környezeti dohányfüstnek való kitettség a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a tuberkulózis (TB) és az asztma súlyos kockázati tényezői. 10 tüdőrák közül majdnem 9 összefügg a dohányzással, ami azt jelenti, hogy a tüdőrák 90%-át meg lehetne szüntetni, ha valamennyi dohányos felhagyna a dohányzással. A dohányzással összefüggésben kialakuló rákos megbetegedések, és különösen a tüdőrák, kevéssé reagálnak az orvosi beavatkozásokra, így a dohányzás megelőzése és visszaszorítása a közegészségügy legfontosabb prioritása.

Magyarország 2003 júniusában írta alá a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét (WEHO FCTC), vagyis egyike azon országoknak, melyek az Egyezményt legkorábban írták alá néhány héttel az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének 2003. májusi elfogadása után. Az országban már korábban is történtek rendszeres intézkedések a dohányzás ellenőrzésére, így 1989-ben létrejött egy fókuszpont, melynek feladata volt, hogy szakmai támogatást nyújtson az Egészségügyi Minisztériumnak a kutatásban és a kapcsolattartásban a dohányzás-ellenőrzés területén működő országos és nemzetközi intézményekkel és szervezetekkel.

A közegészségügy dohánytermékektől való védelem megvalósítására Magyarország komplex intézkedéseket vezetett be széles körben:

- Törvényi változások, például a nemdohányzók védelméről szóló 1999-es XLII Törvény (Nvt.) módosítása 2012. január 1-i hatállyal.

- Kommunikációs kampányok a médián keresztül a passzív dohányzás minimális szintre történő csökkentésére a következő szlogenekkel: “Ne szívj tovább!” és “Fellélegezhetünk!”.

- Adóztatás a cigarettaadó többszörösére történő emelésével.

- Kötelező képi figyelmeztető címkék, melynek során kötelező használni az EU által javasolt 42 kombinált figyelmeztetést.

- A dohányipari termékek fiataloknak történő értékesítésének visszafogása az úgynevezett „Trafiktörvény” bevezetésével, mely úgy rendelkezett, hogy a dohányipari termékek csak felügyelt dohányboltokban értékesíthetők, és csak a 18 év fölötti korosztálynak.

- Az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Központ leszokást célzó szolgáltatásai Leszoktatás az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetnél. A központ biztosít tanácsadást, tájékoztatást és ismereteket a dohányzásról való leszokással kapcsolatban forró dróton, és személyesen szakorvosok és pszichológusok közvetítésével.

- Prevenciós szolgáltatások óvodás- és iskoláskorú gyermekeknek szánt dohányzásmegelőző programokkal, konkrétan a „Ciki a cigi” programmal, számítógépes és osztálytermi tanulással A fenti összes közvetlen, hatékony és fenntartható, a közegészségügy dohányzásmentességét célzó intézkedés teljes egészében összhangban van a WHO által erősen ajánlott „best buy”-okkal.

Ezeknek köszönhetően már bizonyítottan javult a beltéri levegő minősége, csökkent a passzív dohányzás, változtak a felnőttek és fiatalok dohányzási szokásai, és nőtt a dohányzás leszokás és megelőzés állami támogatása.

Az egyes intézkedések sikerét látva, a WHO erősen támogatja és üdvözli az Emberi Erőforrások Minisztériumának legutóbbi, „Három generáció az egészségért” kezdeményezését, mint közösségi alapú összefogást az emberekkel, melynek célja az egészség előnyeinek maximális kihasználása az egészséges életmódra való törekvéssel, egészséget célzó viselkedéssel és a megelőző egészségügyi szolgáltatások fokozódó aktív és felelősségteljes használatával a jobb egészség és jóllét érdekében.

Ezen a Dohányzásmentes Világnapon a WHO a figyelmet a dohányzásra és az tüdő egészségére fordítja azzal a jelmondattal, hogy: „Ne engedd, hogy a dohányzástól elálljon a lélegzeted!”

Legolvasottabb cikkeink