• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Dr. Gyarmati János 1948 – 2018

Hírek 2018.05.16 Forrás: Weborvos Szerző:
Dr. Gyarmati János 1948 – 2018

Nyugodjék békében, emlékét még sokan, sokáig őrizni fogjuk!                                                                                                                  

Tavaly szeptemberben volt 52 éve, hogy 120 csillogó szemű, izgatott elsőéves orvostanhallgató megilletődötten hallgatta Debrecenben a DOTE rektorának évnyitó beszédét. Megnyílt előttünk egy pálya, és ettől kezdve a tehetség, a szorgalom, és nem ritkán a sors, a jó szerencse döntötte el ki meddig jut el rajta.

Akkoriban a radiológia még nagyon kevés fiatalt vonzott. Ma már alig hihető, milyen kezdetleges és veszélyes körülmények között próbáltak betekinteni az emberi szervezetbe, segítve a klinikusokat a gyógyításban. Fantázia és erős elkötelezettség kell egy ilyen pálya életre szóló vállalásához. Jánosban ez megvolt, de ebben édesapja példája is vezette, aki a klinikák köztiszteletben álló radiológusaként dolgozott.

Akkoriban a radiológust még nem segítették számítógépek, a több dimenziós térlátást az orvos agya biztosította, ezért nagyon kellett ismerni az anatómiát. Debrecenben a világhírű Krompecher István professzor, később akadémikus, volt az anatómia professzora. A primer angiogén csontosodásról szóló elmélete évtizedekre megalapozta a traumatológusok és ortopédek csontegyesítő műtéteit. Kitűnő terep volt ez egy fiatal orvosnak, nemcsak az anatómia, hanem a kutatási módszertan és gyakorlat megismerésére. Az osteológiai kutatások hozták meg az akadémiai tudományos fokozatot, és kísérték egész szakmai pályáját mintegy 100 publikációt és számtalan szakmai előadást eredményezve. Nagyon fiatalon, 38 évesen lett Miskolcon az ország egyik legnagyobb kórházának vezető főorvosa, és hozta létre a Röntgen Intézetet, amely a számos pavilonban működő izolált kis képalkotó munkahelyek egységesítésével új lendületet adott a szakmája fejlődésének.

Eközben a radiológia is szédítő fejlődés középpontjába került. A kelet-európai országokat a fejlett világtól elválasztó vasfüggöny repedezni kezdett, majd leomlott. A fejlett országok technológiai csodái villámgyorsan, szinte egyidejűleg érkeztek hozzánk. CT, MR, nagy teljesítményű ultrahang, az intervenciós beavatkozásokat támogató DSA, majd a hatásos onkológiai gyógyítás új eszközei, a lineáris gyorsító berendezések.

János jókor volt jó helyen. A korszerű szervezeti keretek, a tudatosan irányított orvos és asszisztensképzés alkalmassá tette az intézetét mindezek fogadására, és a gyógyítás szolgálatába állítására. Gyarmati János ez időtől kezdve a magyar radiológia vezető személyisége, ikonja lett. Minden jelentős szakmai vezető testületnek szereplője, meghatározó alakja, a szakmája fejlődésének egyik motorja lett. Arra is volt energiája, hogy a radiológusok hagyományos szegénységéből kivezesse a csapatát, az átalakuló társadalmunk új vállalkozási formáinak bevezetésével.  Az Ikonográfia Kft, majd a Huniko Kft. jelzik ezt az utat, de a csúcsot Magyarország egyetlen gamma kését üzemeltető  Brain X cég jelenti.

Egész pályája során oktatott orvosokat, asszisztenseket, alapító szerepe volt a radiográfusok főiskolai képzésének bevezetésében. Oktató munkájának elismerése a Nemzetvédelmi Egyetem Védelem-egészségtudományi tanszékére történt egyetemi tanári kinevezése.

Méltósággal viselt hosszú betegség után május 17.-én helyezik örök nyugalomra a szülei mellé a Debreceni Köztemetőben.

Mi pedig fájó szívvel búcsúzunk egy kiváló orvostól, vezetőtől, tanítómestertől, egykori évfolyamtárstól, jó baráttól.    

Nyugodjék békében, emlékét még sokan, sokáig őrizni fogjuk! 

Legolvasottabb cikkeink