• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

E-coli: Már nem veszélyesek a csírák

Hírek Forrás: MÉbiH - Weborvos

Az EFSA frissítette a fogyasztóknak korábban adott tanácsát a csírák fogyasztásáról.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal frissítette a csírák és csírázó magvakkal kapcsolatban adott korábbi tanácsát. Az Európai Bizottság arról tájékoztatta az EFSA-t, hogy a Franciaországban és Németországban lezajlott E. coli járványt követően a tagállamok befejezték a nyomonkövetési tevékenységeket az élelmiszerláncban. Minden tagállamban kivonták a forgalomból a járványt legvalószínűbben okozó szennyezett élelmiszerforrást (Egyiptomból érkezett görögszénamag-tétel) és ezt az intézkedést folyamatos fontos korlátozásokkal egészítették ki - tudatta a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapja.

Az EFSA a továbbiakban nem tartja fenn azt a korábbi fogyasztói tanácsát, hogy „ne termesszenek csírákat saját fogyasztásra és ne fogyasszanak csírákat és csíráztatott magvakat csak alapos hőkezelés után". Az EFSA azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a csírák fogyasztásával kapcsolatos konkrét kérdésekkel a nemzeti élelmiszer-biztonsági szervezetekhez forduljanak.

Ezzel együtt az EFSA emlékeztet a jó higiéniai gyakorlatok betartásának fontosságára a friss zöldségfélék elkészítése során, mint az ételkészítés előtti kézmosásra, a zöldségek folyóvíz alatt történő alapos mosására, valamint a nyers és a fogyasztásra kész élelmiszerek elkülönítésére. A fogyasztói tanáccsal együtt közreadtak egy tudományos jelentést is, amely részletes áttekintése E. coli O104:H4 járványnak, amely az Európai Unióban az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb élelmiszer eredetű járványa volt, és mintegy 50 ember halálát okozta.