• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

EANM 2023 - a nukleáris medicina seregszemléje Bécsben

Hírek 2023.09.12 Forrás: Weborvos Szerző:
EANM 2023 - a nukleáris medicina seregszemléje Bécsben

Az EANM éves kongresszusaival hírnevet szerzett, így nem véletlen, hogy mára már évente több mint 7000 résztvevőt vonz a rendezvény.

Az Európai Nukleáris Medicina Szövetség (EANM) idén Bécsben tartja 36. évenként esedékes kongresszusát. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az EANM, a professzionális non-profit orvosi egyesület, ismét visszatért alapításának helyszínére Bécsbe. A döntést 1985. szeptember 6-án Londonban hozták meg arról, hogy a Society of Nuclear Medicine Europe és az European Nuclear Medicine Society egyesüljön EANM néven.

Az EANM első kongresszusát 1988-ban Olaszországban, Milánóban szervezték meg. Az alapítók fontosnak tartották, hogy az alapító két társaság jellemző tevékenységei megmaradjanak az új szervezetben is. Így nem véletlen, hogy a két társaság korábbi tevékenysége az EANM-en belül továbbra is megjelenik. Az egyesület egyszerre működik fórumként az egyes tagok részvételével és az európai nukleáris medicina egyesületei számára ernyőszervezetként. A tagok évente a taggyűlésen üléseznek, a szervezetek pedig a Küldöttgyűlésen értékelik a munkát és határozzák meg a feladatokat. Ez a kétirányú megközelítés garantálja, hogy az EANM kiszolgálja az egyes tagok igényeit, ugyanakkor jól ismeri az európai országokban a nukleáris medicina előtt álló kihívásokat.

2022-től az EANM-tagság 40 európai nemzeti társaságot képvisel, és 2900 egyéni tagot foglal magában 80 európai és Európa határain túli országokból. Az orvosok, tudósok, technológusok és más egészségügyi szakemberek, akik a nukleáris medicinában, vagy a kapcsolódó területeken dolgoznak, vesznek részt a munkában. Ezen túlmenően az EANM szorosan együttműködik 20 Európán kívüli társult társasággal is. Az EANM-et egy több mint 150 önkéntesből álló csapat támogatja, akik az igazgatóságon és a bizottságokon belül dolgoznak.

Az EANM éves kongresszusaival hírnevet szerzett, így nem véletlen, hogy mára már évente több mint 7000 résztvevőt vonz a rendezvény. Az EANM éves kongresszusa egyedülálló platformot kínál a nukleáris medicina legújabb vívmányainak, innovációinak és áttöréseinek felfedezésére, és a világ minden tájáról hoz össze vezető szakértőket, kutatókat, szakembereket és politikai döntéshozókat is.

Valentina Garibotto elnöki köszöntőjében büszkén hívta meg a szakembereket és érdeklődőket a szeptember 9. és 13. között Bécsben megrendezendő összejövetelre. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tavalyi Barcelonai rendezvény után idén újra személyesen találkozhatnak a szakemberek az EANM Kongresszusán. Úgy ítélte meg, hogy a szakma jelene fényes, a jövő pedig még ígéretesebb. A nukleáris medicina relevanciája a diagnosztika és a terápia terén tovább növekszik, új eszközöket és nyomjelzőket hoztak létre, és a folyamatban lévő kutatások és innovációk folyamatosan új megoldásokat kínálnak a validáláshoz és teszteléshez. Tovább növekszik a más tudományágakkal és társaságokkal közös projektek száma, egyre több közösség ismeri fel, hogy a nukleáris medicina milyen fontos segítséget tud nyújtani pácienseinek a kérdéseik megválaszolásában. Az a fő oka az idei EANM Kongresszus szokatlan időpontjának, mert el akarták kerülni, hogy egy újabb nagy eseménnyel ütközzön, amelyen sok EANM kongresszuson rendszeresen résztvevő és iparági partner is részt kíván venni. A tervek szerint 2024-ben visszatérnek a megszokott október közepi időpontokhoz.

Többezer látogató, sok díjazott

A Kongresszus látogatóinak száma évről évre folyamatosan növekszik, a 2022-es rendezvény már példátlanul sok, mintegy 7000 résztvevőt vonzott. Nem volt ez másként idén sem. A tavaly Barcelonában felfedezett és kedvelt számos innovatív funkció ismét jelen volt, beleértve a kifejezetten eszmecserének és megbeszéléseknek szentelt foglalkozásokat is. A szervezők előre kérték, hogy mindenki egész évben készítse elő kérdéseit, és készüljön arra, hogy megkérdezi a szakértőket a kongresszus során. Biztosak akartak lenni abban, hogy olyan válaszokkal, hozzászólásokkal és javaslatokkal térjen haza mindenki, amely lehetővé teszi, hogy mindennapi munkájában az hozzájáruljon szakterülete sikeréhez.

A szombat este tartott megnyitón jelentették be, hogy az EANM-nek új pénztárnoka is van. Alexis Vrachimist, az EANM Pajzsmirigy Bizottságának tagját és Ciprus jelenlegi nemzeti küldöttét a taggyűlés választotta meg. Alexis 2024 januárjában hivatalosan is csatlakozik az EANM igazgatótanácsához, Wolfgang Wadsak utódjaként.

A megnyitó részeként adták át az EANM legfontosabb díját. Minden évben a tekintélyes EANM Marie Curie-díjjal az év legjobb absztraktot beküldő pályázóját díjazzák. Ebben az évben a Marie Curie-díjat az EANM 2023-2024-es elnöke, Rudi Dierckx ítélte oda és az EANM Kongresszus megnyitó ünnepségén adták át. A díjat Magdalena Mileva kapta kivételes munkája elismeréseként (képünkön). A szerző a Brüsszelben működő Jules Bordet Intézet Orvostudományi Karán a Nukláris Medicina osztályon dolgozik. Orvosi tevékenységét a Ss. Cyril és Metód Egyetemen  Szkopjéban (Észak-Macedónia) a Kórélettani és Nukleáris Medicina Intézetben kezdte. Mára már jelentősnek mondható publikációkkal rendelkezik. Ebben az évben 3 előadását is elfogadták az EANM kongresszusára. Ezek absztraktjaiért kapta meg az elismerést. A 177Lu-DOTATATE peptid receptorral kezelt betegeknél összegyűjtött tapasztalatit mutatta be az előadásokon. Az egyik előadásában a gastroenteropancreas neuroendokrin daganatok (GEPNET-ek) radionuklid terápiájával foglalkozott. A második előadásában a 177Lu-DOTATATE peptid receptorral kezelt gastroenteropancreas neuroendokrin daganatok radionuklid terápiájának fázis II vizsgálatban betöltött szerepével és az előkészítés során szerzett tapasztalataival foglalkozott.

Az EANM Fiatal Szerzője Díjat a United Imaging Healthcare támogatásával adják át. Az EANM Young Authors' Award célja a fiatal és tehetséges nukleáris medicina kutatóinak támogatása. Ebben az évben három ígéretes fiatal szerzőt választottak ki kiemelkedő absztraktjaik alapján. A díjazottak a kongresszuson mutathatják be eredményeiket. A díjat az előadásukat követően kapják meg – jelentették be a megnyitón.

EANM Sanjiv Sam Gambhir Fiatal Kutató Díját a Telix Pharmaceuticals támogatásával ítélik oda. Az EANM Sanjiv Sam Gambhir Young Investigator Award célja, hogy ösztönözze a fiatal szakemberek együttműködését a világ minden tájáról. Az EANM Sanjiv Sam Gambhir Young Investigator Award nyertese 3 hónapos tanulmányutat kap a Stanford Egyetemre. A zsűri ebben az évben hat jelöltet választott ki, akik egy dedikált ülésen küzdenek meg ezért a rangos díjért.

EANM Technológusok Díját a United Imaging Healthcare támogatja. A Technologists Award célja, hogy ösztönözze a nukleáris medicina technológusait, hogy mutassák be kutatási projektjük eredményeit. A megnyitón bejelentették, hogy az EANM’23 során négy EANM Technologists Awardot adnak át.

Az újságírók elismerésére is gondoltak. Az EANM és a Springer idén is EJNMMI-díjjal jutalmazzák a Nucleáris medicinával foglalkozó folyóiratokban megjelent kiemelkedő cikkeket. Megvárják a kongresszusi tájékoztatókat, beszámolókat, majd ezt követően ítélik oda a díjakat. A nyerteseket közvetlenül értesítik.

A rövid alig 35 perces megnyitót követően elhangzottak az első plenáris előadások is. A kiemelt előadások előadói: Silvia Morbelli (Olaszország), Sophie Veldhuijzen van Zanten (Hollandia), Hein Verberne (Hollandia), David Kersting (Németország) voltak. Az előadók az általuk legérdekesebbnek, legtanulságosabb előadásokról, azok tartalmáról számoltak be. Az egyes beszámolókat követően a felkért vonósnégyes eljátszott egy-egy Wagner, Moczart, Gershwin. Lui Amstrong számot a sajátos feldolgozásukban.

A 7000 résztevevő ezt követően egy fogadáson kezdte el a kapcsolatok felvételét, korábbi kapcsolatok felelevenítését, sőt kifejezetten a szakmai és az üzleti tárgyalásokat is.

Magyar vállalkozások a kiállításon

Vasárnaptól kezdett el a kiállítás működni, ahol négy magyar vállalkozás vesz részt. Jelentős területen mutatja be fejlesztéseit, szolgáltatásait, termékeit a Mediso. A Mediso a nukleáris medicina hibrid képalkotó technikáinak vezető szállítója a világ egészségügyi és kutatóintézetei számára. A Mediso a multimodalitású molekuláris képalkotó rendszerek fejlesztésével, gyártásával, értékesítésével és szervizelésével kapcsolatos teljes profillal rendelkezik. A több mint 30 éves szakértelemmel és több mint 1350 klinikai telepítéssel a Mediso megoldásokat kínál a képalkotó eszközöktől a kiértékelő és számszerűsítő szoftverekig mind a betegellátás, mind a tudományos kutatás számára. Az egyedülálló hármas modalitású SPECT/CT/PET rendszer mellett az AnyScan® TRIO család háromfejű SPECT kialakítást és dedikált többtűs kollimációs technológiát alkalmaz, hogy páratlan érzékenységet és mennyiségi pontosságot érjen el, különösen a neuro- és szívképalkotásnál, valamint a terápiás alkalmazásoknál. A Mediso vezető szerepet tölt be a preklinikai nukleáris képalkotási piacon, több mint 300 üzembe helyezett rendszerrel világszerte. A piacvezető nanoScan® PET/CT és SPECT/CT mellett a Mediso önálló MRI-t és integrált PET/MRI rendszereket is kínál, amelyek 3T vagy 7T térerősségű kriogénmentes mágnesen és PET betéten alapulnak az egyidejű PET/MRI képalkotáshoz. A termékeket közvetlenül vagy elosztóhálózaton keresztül értékesítik világszerte több mint 100 országban.

Legolvasottabb cikkeink