• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

EB: 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát vesznek

Hírek 2021.05.09 Forrás: MTI nyomán
EB: 1,8 milliárd Pfizer-vakcinát vesznek

A világon a fertőzöttek száma több mint 157 millió, a halálos áldozatoké meghaladta a 3,27 milliót. Oltási maraton Bukarestben.

A világon 157 266 867 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 278 651, a gyógyultaké pedig 93 316 769 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli összesítése szerint.  Egy nappal korábban 156 494 912 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 265 524 volt.  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Az EU jóváhagyta az 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech-vakcina beszerzéséről szóló szerződést

Az Európai Bizottság jóváhagyta 1,8 milliárd adag, a Pfizer/BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szombaton. A Pfizer/BioNTech vállalatokkal létrejött újabb, harmadik szerződés 900 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag szállítását írja elő további 900 millió dózis későbbi megvásárlásának lehetőségével 2022-ben és 2023-ban. Az Európai Bizottság más gyógyszergyártókkal is tervezi további szerződések megkötését - tette hozz az uniós bizottság elnöke.

Korábbi tájékoztatása szerint az új szerződés szerint nemcsak a vakcinák gyártása zajlik majd az Európai Unióban, hanem az azok elkészítéséhez szükséges valamennyi lényeges összetevő is az Unióban készül majd. A további vakcinaadagok a koronavírus új változataival szembeni védettség biztosítása mellett lehetővé teszi gyermekek és fiatalok beoltását is - tette hozzá.

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU tagállamaiban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban. Az uniós bizottság január 8-án további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a vállalatokkal. Az érvényes szerződések jelenleg 600 millió, illetve további 1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech-oltóanyagot tesznek elérhetővé az Európai Unió országai számára.

A Pfizer/BioNTech 2021 első negyedévében 67 millió adag vakcinát juttatott az uniós tagországoknak, a második negyedévben további, összesen 250 millió adagot tervez szállítani. Az év második felében legkevesebb további 280 millió adag koronavírus elleni oltóanyag szállítását tervezi.

Az Európai Bizottság eddig a Pfizer/BioNTech (600 millió + 1,8 milliárd adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

Percenként öt embert oltanak a bukaresti oltási maratonon

Percenként öt ember kapta meg a koronvírus elleni oltás első adagját a bukaresti oltási maraton első 24 órájában - jelentette be szombat délután közösségi oldalán Florin Citu román miniszterelnök. A Sala Palatului kongresszusi központban és a nemzeti könyvtár előcsarnokában a bukaresti orvosi egyetem mintegy 1200 önkéntese (orvosok, asszisztensek, rezidensek és orvostanhallgatók) ötven oltópontot rendeztek be, ahol péntek délután 4 órától hétfő reggel 8 óráig bárki előjegyzés nélkül megkaphatja az oltást. Eredetileg tízezer adag Pfizer vakcinát készítettek elő, mivel azonban szombat délután 4 óráig 7165 adag elfogyott, intézkedtek a készlet kiegészítéséről.  A polgártársait oltásra buzdító Citu egy térképet is feltöltött közösségi oldalára, amelyen azt a 15 települést tüntette fel, ahol autós oltópontok és oltási maratonok várják a hétvégén vagy a következő napokban azokat, akik "bürokrácia" nélkül akarják beoltatni magukat.

Romániában elsőként Temesváron rendeztek két hete egy - az éjszakai kijárási tilalom elleni "lázadásként" is népszerűnek bizonyult - háromnapos oltási maratont, amelyen több mint 6700 ember jelentkezett a vakcináért. Ennek sikerén felbuzdulva az ország számos más nagyvárosa próbálta hasonló módszerrel népszerűsíteni a vakcinát.

A hétvégén Aradon, Focsani városában és a törcsvári kastélyban is rendeznek oltási maratont, az ország hét katonakórháza pedig egy héten keresztül megszakítás nélkül fogadja a vakcinára jelentkezőket.

Romániában egyébként szombattól kezdődően bármelyik oltópontnál előzetes előjegyzés nélkül kaphatnak oltást a jelentkezők, de csak a szabad kapacitás függvényében, ugyanis elsőbbséget élveznek azok, akik interneten regisztráltak és időpontot foglaltak.

Az utóbbi 24 órában országszerte 110 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első vagy második adagját. Romániában eddig 3,5 millió embert, a felnőtt lakosság 22,2 százalékát oltották be egy adag koronavírus elleni vakcinával, közülük 2,3 millió (14,4 százalék) a második dózist is megkapta.

A járvány terjedése több mint egy hónapja lassul: a szombati összegzés szerint az utóbbi napon 1300 új esetet diagnosztizáltak, ami csaknem 20 százalékkal elmarad az előző két hét átlagától. Az utóbbi napon 104 koronavírusos beteg halt meg, a kórházakban pedig a március végi csúcshoz képest fele annyi, 6500 fertőzöttet ápolnak, de még mindig meghaladja az ezret az intenzív terápián kezelt súlyos esetek száma.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Legolvasottabb cikkeink