• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ebola az USA-ban, dengue-fertőzések Kínában

Hírek Forrás: MTI

Súlyos fertőzések terjednek világszerte, bár az USA-ban még mindig alacsony az ebola kockázata, Kínában már jelentős a dengue-lázé.

Kórházba szállítottak szerdán egy texasi seriffhelyettest, aki járt abban a lakásban, ahol a Dallasban Ebolában elhunyt libériai Thomas Eric Duncan lakott.

A Dallas megyei Frisco városban élő rendőrnél, aki "valamilyen módon érintkezésbe lépett" Duncan családtagjaival, több, az Eboláéra emlékeztető tüneteket észleltek. A szerdán elhunyt Duncan volt az első, aki behurcolta a kórt az Egyesült Államokba.

Duncan szeptember 20-án érkezett az Egyesült Államokba, s néhány nappal később elhatalmasodott rajta a betegség, de amikor orvoshoz fordult, először hazaküldték a kórházból. 28-án már mentővel szállították be és 30-án állapították meg róla, hogy Ebolás. A beteg a végső stádiumban kísérleti gyógyszert is kapott.

A férfi elhallgatta, hogy néhány nappal Libériából történt elutazása előtt segédkezett egy Ebolában szenvedő beteg szállításában. A fontos információ visszatartása miatt mind Libériában, mind az Egyesült Államokban eljárást helyeztek kilátásba ellene.

Az egészségügyi szakemberek szerint mindezek ellenére a kockázat szintje alacsony, s a dallasi rendőrt elővigyázatosságból különítették el. A laboratóriumi vizsgálatok eredményére legalább két napig várni kell.

A hétvégétől az Egyesült Államok keleti felének öt legnagyobb nemzetközi repülőterén szűrni fogják az Ebola-sújtotta nyugat-afrikai országokból érkezett utasokat. Egyebek között kézi szkennerrel fogják megvizsgálni a beutazók testhőmérsékletét.

Rohamosan - napi több mint ezer fertőzöttel - nő a dengue-lázasok száma a dél-kínai Kuangtung tartományban, ahol már megközelítően 25 ezren kapták el a súlyos következményekkel járó betegséget - jelentette a kínai média csütörtökön.

A betegséget a tartomány 21 prefektúra szintű városából 20-ban regisztrálták. A legsúlyosabban érintett Kantonban csaknem 21 ezer érintettről tudnak. A betegségnek eddig hat halálos áldozata volt, öt a tartományi székhelyen, egy Fosanban, ahol kétezer felett van a fertőzöttek száma. A szomszédos Kaunghsziban ugyancsak felütötte fejét a dengue-láz. A szakemberek azt állítják, hogy az elmúlt 20 év legsúlyosabb helyzetével kell szembe nézniük.

Az okok között az elhúzódó meleg és csapadékos időjárást említik, amelyek kedveznek a betegséget terjesztő szúnyogok szaporodásának. A szúnyogállomány az ebben az időszakban megszokottnak már legalább az ötszöröse - állapították meg.

Az illetékes hatóságok a szúnyogirtásra helyezik a hangsúlyt és a szúnyogok számára ideális körülményeket teremtő - felszámolható - állóvizek, tározók megszüntetésére. Kantonban azt tanácsolják a lakosságnak, hogy lehetőség szerint viseljenek hosszúszárú nadrágot, illetve hosszú ujjú felsőket, hogy minél nagyobb területen védjék a testüket. Egyúttal megkezdték szúnyogriasztók és a védekezést leíró szórólapok kiosztását. A városban több mint 450 megfigyelőállomást létesítettek.

A "csonttörő lázként" is ismert dengue-láz elsősorban a trópusi, szubtrópusi vidékeken évente 50-100 millió embert betegít meg a világon. A szúnyogok által terjesztett kór ellen még nincs védőoltás, a betegség tünetei és következményei súlyosak, akár végzetesek is lehetnek.

Legolvasottabb cikkeink