• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ebola: egyre kevesebb az új beteg

Hírek Forrás: OEK-Weborvos

Mindhárom intenzív terjedéssel sújtott nyugat-afrikai országban csökkent az új esetek száma.

A nyugat-afrikai Ebola-láz járványhoz tartozó esetek száma bár tovább emelkedett az adatok alapján úgy tűnik, hogy megkezdődött az új megbetegedések számának lassú csökkenése - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, részletes keddi jelentéséből.

A WHO 2014. január 16-i adatai alapján a három, széles körben, intenzív terjedéssel sújtott országban a járvány kezdete óta 21 373 megbetegedést regisztráltak, amelyek közül 8468 végződött halállal.
Azonban mindhárom intenzív terjedéssel sújtott országban csökkent a heti incidencia, azaz az új esetek száma.

Guineában 42 esetet jelentettek ez év 2. hetében. Ez az egymás után következő második hét, hogy az országos incidencia adatok alacsonyabbak az augusztus 17-i héten regisztráltaknál.
A korábbi héten először Ebola-láz megbetegedést jelentő Fria régióból az előző héten nem jelentettek új megbetegedést.

Libériában folytatódott a csökkenő tendencia, az augusztusi-szeptemberi heti 300 új esetet jelentő csúcshoz képest az újonnan jelentett megbetegedések száma kifejezetten alacsony: 8 igazolt megbetegedésre csökkent a január 11-ét megelőző 7 napban.

Sierra Leonében 184 új megbetegedést regisztráltak a 2. epidemiológiai héten, továbbra is ez a legsúlyosabban érintett ország.
Guineában 2 825 megbetegedést regisztráltak, ebből 1 829 végződött halállal a rendelkezésre álló utolsó, január 13-i adatok alapján.
Libériában 8 362 megbetegedést észleltek eddig, a betegek közül 3 556 halt meg (január 12.). Sierra Leonében 10 186 megbetegedés történt eddig, 3 083 halálozást regisztráltak (január 13).

Az elemzések alapján a betegség előfordulása a férfiak és nők körében nem tért el lényegesen. A 15 és 44 év közötti korúak majdnem háromszor gyakrabban betegedtek meg, mint a 0-14 év közötti gyermekek. A 45 évesek és annál idősebbek majdnem négyszer olyan gyakran betegedtek meg, mint a gyermekek.

Az intenzíven sújtott három országban az összesített halálozási arány 71%, míg ez a kórházban kezelt betegek között Guineában 57%, Libériában 58%, Sierra Leonéban 60%.

A behurcolt esettel/esetekkel, lokalizált járvánnyal jellemezhető országok közé hat állam tartozik: az Egyesült Királyság, Mali, az Egyesült Államok, valamint Spanyolország, Szenegál és Nigéria.
A mali egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a WHO gyakorlatának megfelelően az ország január 18-án Ebola-mentessé nyilvánítható. Az utolsó beteg második negatív vérmintáját december 6-án vették.

A december 29-én az Egyesült Királyságban diagnosztizált, Sierra Leonéből hazatért önkéntesként dolgozó nővér állapota javul a Royal Free Hospital honlapján megjelent közlemény alapján.

Az Egyesült Államok területén eddig négy megbetegedést észleltek (kettő behurcolt, kettő helyi eredetű). A járványügyi megfigyelés időszaka minden, velük kapcsolatba került személynél letelt, új megbetegedés nem történt. Az utolsó gyógyult beteg negatív eredményt adó vérmintáját november 11-én vették.

A sikeres járványügyi intézkedéseknek köszönhetően Szenegált 2014. október 17-én, Nigériát október 19-én, Spanyolországot december 2-án, a nyugat-afrikai járványtól független Kongói Demokratikus Köztársaságot november 21-én nyilvánította Ebola-mentessé a WHO.

A WHO Ütemterv végrehajtásának haladásáról január 14-én publikált jelentés adatai alapján a kockázati csoportba tartozó egészségügyi dolgozók között a járvány kezdete óta 843 megbetegedés történt, a megbetegedett egészségügyi dolgozók közül 500 meghalt.

Legolvasottabb cikkeink