• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egész Olaszországban leállítják az oktatást

Hírek Frissítve 2020.03.05 Forrás: MTI
Egész Olaszországban leállítják az oktatást

Száz felett az olaszországi halottak száma. Bosznia-Hercegovinában is megjelent a fertőzés. Külföldi vírushírek.

Március 15-ig  minden olaszországi oktatási intézmény működését felfüggesztik a koronavírus-fertőzés terjedése miatti óvintézkedésként - jelentette be Lucia Azzolina oktatási miniszter szerda este. 

Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. A Covid-19 fertőzésnek már 107 halottja van. Bejelentették, hogy óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője közölte, hogy a halálozási ráta 3,47 százalékos. Az utóbbi egy nap alatt huszonyolccal emelkedett az elhunytak száma. Az igazoltan fertőzöttek száma 2706-ra emelkedett, 55 százalékukat Lombardia, 19 százalékukat Emilia Romagna, 12 százalékukat Veneto tartományban regisztrálták. Olaszország többi részén alacsonyabban az arányok.

Intenzív osztályon 295 személyt kezelnek, 276 az eddigi gyógyultak száma.       Lucia Azzolina oktatási miniszter bejelentette, hogy március 15-ig minden oktatási intézményben felfüggesztik a tanítást. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az intézkedés révén el akarják kerülni a kórházak telítettségét. A kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsödéktől az egyetemekig. Eddig kizárólag a Covid-19 fertőzéstől leginkább érintett északi tartományokban tartottak zárva az iskolák, egyetemek.

Az oktatás országos szüneteltetése mintegy 8,4 millió tanulót érint, csak az általános iskolásokat és a gimnazistákat, szakközépiskolásokat számolva. Sajtóértesülések szerint a kormány az egész országra kiterjeszti az északi régiókban már tíz napja érvényes többi óvintézkedést is, köztük a múzeumok, mozik bezárását. Giuseppe Conte a következő órákban és napokban újabb intézkedések bevezetését ígérte.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) ellenzéki párt elnöke azt tanácsolta a Conte-kormánynak, "kevesebb bejelentést tegyen, és többet cselekedjen". "A kormány skizofrén kommunikációja megörjíti Olaszországot, a kormány gyorsabban tájékoztassa a lakosságot, és ne egyszerre többen, hanem egyvalaki szolgáltassa az információkat" - tette hozzá Meloni. Arra utalt, hogy az oktatás leállításáról szóló sajtóhírt az oktatási miniszter először nem akarta megerősíteni. Matteo Renzi az Élő Olaszország (IV) kormánypárt vezetője szerint jelenleg olyan miniszterelnökre van szükség, aki "egyértelmű üzenetekkel vezeti az országot".

A szerdai újságokban megjelentett felhívással a római kormány arra figyelmeztette az olaszokat, minél kevesebb emberrel találkozzanak, egy méteres távolságot tartsanak egymástól, ne fogjanak kezet, ne csókkal köszöntsék egymást. Minden 65 évnél idősebb olaszt arra kértek, ne menjenek utcára, mivel a vírusfertőzés lefolyása az ő esetükben vezethet súlyosabb tünetekhez. A csoportos és tömegesemények tervezett felfüggesztése közt szerepel a labdarúgó bajnokság összes találkozójának zárt ajtók mögötti rendezése.

Bosznia-Hercegovinában is megjelent a fertőzés
Bosznia-Hercegovinában is megjelent az új típusú koronavírus, csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban regisztrálták az első két esetet - közölte a Banja Luka-i RTRS televízió.

A nyugat-balkáni ország többségében szerbek lakta országrészében egy apánál és a fiánál állapították meg a vírus jelenlétét - jelentette be Alen Seranic, az országrész egészségügyi minisztere. Hozzátette: a férfi családját megfigyelés alá helyezték.

A fiú iskoláját lezárták, és azokat a gyerekeket is megvizsgálják, akik az utóbbi időszakban kapcsolatba kerültek a gyerekkel.

A férfi Olaszországban dolgozik, ott fertőződhetett meg, és hazalátogatásakor adhatta tovább a vírust - közölték az illetékesek.

Szlovéniában is megjelent a vírus

Szlovéniában is megjelent az új koronavírus: egy ember esetében az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzöttséget - közölte az ügyvezető kormány. Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szerda este Twitter-oldalán tette közzé a hírt.

Ales Sabeder ügyvezető egészségügyi miniszter nem sokkal később rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: a beteg Marokkóból, Olaszországon keresztül érkezett Szlovéniába, jelenleg pedig a ljubljanai kórházban van karanténban. Maja Socan, a szlovén közegészségügyi intézet szóvivője közölte, most arra összpontosítanak, hogy felkutassák azokat, akik kapcsolatban álltak a fertőzött személlyel, és kiderítsék, hogy hol fertőződhetett meg. Szlovéniában ez az első koronavírus-fertőzés. Két szlovén állampolgár korábban megfertőződött a Japánban tartózkodó Diamond Princess brit-amerikai üdülőhajón, de őket Japánban kezelik.

Szlovénia múlt hétfő óta fokozott készenléti állapotot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. Az országban eddig 352 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Meghalt egy korábban gyógyultnak nyilvánított fertőzött a közép-kínai Vuhanban

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe egy öt nappal korábban gyógyultnak nyilvánított páciens a közép-kínai Vuhanban - jelentette helyi sajtóforrásokra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön. A 36 éves férfi halálához a vuhani egészségügyi bizottság által kiadott halálozási kivonat alapján az új típusú koronavírus által okozott légzési elégtelenség, majd fulladás lépett fel.

Li Liang február 12-től az egyik, a járványhelyzet miatt rohamtempóban felépített vuhani kórházban feküdt, ahol az enyhébb tüneteket produkáló betegeket kezelték. A kórházból két hét után távozhatott, de az érvényes előírások szerint még további 14 napig egy karanténként kialakított szálláson kellett tartózkodnia. A férfi felesége arról számolt be, hogy férje két nappal az után, hogy elhagyta a kórházat, ismét rosszul lett. Szájszárazságról és puffadásról panaszkodott. Március 2-án ismét kórházba szállították, ahol még aznap délután elhunyt.

A sanghaji székhelyű The Paper című lap az SCMP szerint egy azóta az internetes oldaláról eltávolított cikkben arról is hírt adott, hogy a vuhani Fangcang Kórház - amely szintén egyike a járvány miatt kialakított ellátó központoknak - szerdán egy felhívást tett közzé, miszerint több, korábban gyógyultnak nyilvánított pácienst kellett újból ellátás alá helyezni a tünetek ismételt felbukkanása miatt. A kórház emiatt csütörtöktől a vírus elleni antitestek jelenlétét is teszteli a betegek esetében, mielőtt gyógyultnak nyilvánítaná őket.

Kína szárazföldi részén szerda éjfélig újabb 139 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 131-et a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban. Az esetek száma ezzel a szárazföldi Kínában 80 409-re emelkedett, míg további 31 halálozással az elhunytak száma 3012-re nőtt. A betegségből eddig országszerte több mint 52 ezren gyógyultak fel, és a 25 ezret meghaladja a még jelenleg is kezelés alatt állók száma, akik közül csaknem 6 ezer beteg állapota súlyos.

Még mindig nem bizonyított egy hongkongi eset alapján, hogy emberről állatra is át tud terjedni a vírus

Az új típusú koronavírus okozta betegségben szenvedő egyik hongkongi páciens kutyája is megkapta a fertőzést, amiből szakemberek szerint következhet, hogy a vírus képes emberről állatra átterjedni, de ennek bizonyítására további vizsgálatokat kell elvégezni az eddigieken túl - jelentette a különleges kínai közigazgatási terület egészségügyi hatóságaira hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című helyi lap csütörtökön. A fertőzöttnek nyilvánított pomerániai törpespicc esetében a szakértők "alacsony szintű fertőzést" állapítottak meg. Ez az első ismert eset, amelyben a betegség emberről állatra terjedhetett át.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint továbbra sincsen bizonyíték arra, hogy a háziállatként tartott állatok fertőzésveszélyesek az emberre, mint ahogy arra sem, hogy a fertőzésben megbetegedhetnek. A szóvivő ezért hozzátette: a háziállattartóknak a megfelelő higiéniai óvintézkedések betartása mellett nincs okuk az aggodalomra, és semmi esetre se hagyják magukra házi kedvenceiket.

Vanessa Barrs, a hongkongi Városi Egyetem állategészségügyi szakértője a SCMP-nek elmondta: a 2002-2003-as SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány idején is előfordult, hogy a tesztek néhány háziállatnál kimutatták a vírust, de nem alakult ki náluk a betegség. Hangsúlyozta: a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS esetében sem találtak bizonyítékot arra, hogy a háziállatként tartott kutyák vagy macskák megfertőzhetnék az embert. Barrs szerint a törpespicc "gyenge pozitív" vírustesztje csupán arra utal, hogy az állat ki volt téve a vírusnak, ami nem meglepő, hiszen a gazdája elkapta a fertőzést.

A fertőzöttnek nyilvánított, tünetmentes kutyát egy külön erre a célra kialakított helyen karanténba helyezték.

Hongkongban szerda éjfélig 104 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 43-an már felgyógyultak a betegségből. A koronavírus a városban eddig két halálos áldozatot követelt.

Német járványügyi vezető: a belföldi fertőzések váltak meghatározóvá a vírus németországi terjedésében

Új szakasz kezdődött Németországban az új koronavírus okozta járványban, most már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek - mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője csütörtöki berlini tájékoztatóján. Az intézet összesítése szerint csütörtökig országszerte 349 megerősített koronavírus-fertőzést regisztráltak. Ez 109 esettel több az egy nappal korábbi 240-nél. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A fertőzöttek 2 és 91 év közöttiek, többségében férfiak, a csoport egészének medián életkora - vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban - 40 év. Az esetek száma tíz napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

A február 25-én kezdődött időszak első napjaiban a külföldön történt fertőzések voltak a meghatározóak. Olaszországban 64, Iránban 14, Kínában 2 olyan ember szervezetébe jutott be a vírus, akinél Németországban mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Újabban viszont már a határon belüli fertőzések vannak többségben, a vírus már nem kívülről hatol be, hanem az országon belül terjed - fejtette ki az RKI vezetője.

Ez igen fontos fejlemény, és esélyt kínál a települési, járási egészségügyi hivataloknak, hogy megtalálják és szükség esetén karantén alá helyezzék mindazokat, akikkel a fertőzöttek érintkeztek - tette hozzá Lothar Wieler, aláhúzva, hogy továbbra is következetesen érvényesíteni kell a járvány terjedésének feltartóztatását célzó stratégiát.

Arról is szólt, hogy a nem ismert fertőzések száma minden bizonnyal igen alacsony, mert igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket az országban. A kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet "talán túl gyakran" rendelik el az orvosok, ami a rendszer túlterheltségéhez vezethet - figyelmeztetett a járványügyi vezető. Mint mondta, a fertőzöttek száma tovább emelkedik, és valószínűleg halálos áldozatok is lesznek. Azonban nem szabad megfeledkezni az influenzajárványról sem - hangsúlyozta az RKI vezetője, ismertetve: az év eleje óta csaknem 120 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és a megbetegedésekkel összefüggésben 202 haláleset történt.