• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi ellátás: fertőzésveszély!

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Több mint 3 millió beteg fertőződik meg az európai kórházakban évente.

Minden nap 18 kórházban kezelt európai beteg közül egy elkap valamilyen egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzést. Ezt állapította meg az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) felmérése, amelyet csütörtökön tett közzé.
A felmérésben 30 európai ország több mint 1000 kórháza vett részt, ahol a vizsgált időszakban csaknem 280 ezer beteget kezeltek. Az ő adataikat mintául véve az ECDC becslése szerint egy adott napon, csaknem 80 ezer beteg fertőződik meg az európai kórházakban az egészségügyi ellátással összefüggően. Összességében ez azt jelenti, hogy 3,2 millió beteg érintett ezzel a problémával évente.

Az ECDC jelentése szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések leginkább az intenzív osztályra felvett betegek között terjedtek: 19,5%-uk legalább egy ilyen fertőzést elkapott. Az intenzív osztályokon a leggyakoribbak a légúti és a véráram fertőzések voltak. Összességében is az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések között a leggyakrabban jelentett típus a légúti fertőzés volt: tüdőgyulladás 19,4%, alsó légúti fertőzések, 4,1%. Műtét közben összesen 19,6% fertőződött meg és a húgyúti fertőzést 19 % kapott el.

A felmérés felhívja a figyelmet arra, hogy bár néhány ilyen fertőzés könnyen kezelhető, sok közöttük az olyan, amely komolyan befolyásolja a beteg egészségét. Növeli a kockázatát annak, hogy tovább maradjon a kórházban, és szükség lehet további műtéti beavatkozásokra is.

A felmérés azt is megerősítette, hogy a betegek jelentős hányada kap antibiotikumokat a kórházi kezelés alatt. Az ECDC becslések szerint naponta több mint 400 ezer beteg, vagyis három beteg közül egy kap legalább egy ilyen hatóanyagot tartalmazó szert az európai kórházakban. Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések többségét épp az antibiotikumok túlzott használata miatt kialakuló rezisztens baktériumok okozzák. Épp ezért a jelentés azt is hangsúlyozza, hogy korlátozni kell a széles spektrumú antimikrobás szerek felhasználását.

A fertőzések okozójaként a tíz leggyakrabban izolált mikroorganizmus: Escherichia coli (15,9%), Staphylococcus aureus (12,3%), az Enterococcus faj (9,6%), a Pseudomonas aeruginosa (8,9%) Klebsiella fajok (8,7%), koaguláz-negatív staphylococcus (7,5%), a Candida fajok (6,1%), Clostridium difficile (5,4%), Enterobacter faj (4,2%), Proteus fajok (3,8%) és az Acinetobacter fajok (3,6%).

Legolvasottabb cikkeink