• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi innovációkat és kutatói pályakezdést támogat a kormány

Hírek 2022.04.11 Forrás: Weborvos
Egészségügyi innovációkat és kutatói pályakezdést támogat a kormány

A Kooperatív Doktori Programban (KDP) a következő három évben több mint 4 milliárd forint támogatáshoz jutnak a tehetséges magyar kutatók.

Friss kormánydöntések értelmében összesen tízmilliárd forint hasznosul világszínvonalú kutatás-fejlesztési projektekben és a Kooperatív Doktori Programban. A ráfordítások a következő évekre fedezik a látás helyreállításának lehetőségét vizsgáló BrainVisionCenter és a betegségek korai felismerésén dolgozó Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ működésének költségeit. A Kooperatív Doktori Program (KDP) évente akár száz nyertes hallgató tanulmányait és kutatásait segítheti havi 400 ezer forintos ösztöndíjjal - adta hírül közleményben az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány 5,2 milliárd forintos támogatásával létrejövő BrainVisionCenter Tudás- és Kompetencia Központban a Roska Botond nevével fémjelzett kutatócsoport egyesíti erőit a hazai gyártású lélegeztetőgép prototípusát előállító Femtonics Kft. szakembereivel. A tudásközvetítő szervezet tervei szerint innovatív technológiákat és terápiás eljárásokat tesz le az asztalra a látás helyreállításához, központi idegrendszeri betegségek diagnózisához és terápiájához.

1,5 milliárd forintos támogatást kap a Krausz Ferenc által vezetett Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ. A nemrégiben Wolf-díjjal kitüntetett professzor a szegedi lézerközpont kínálta lehetőségek kiaknázásával a betegségek korai kimutatását szolgáló eljárása továbbfejlesztésén dolgozik. A kutatás összekapcsolja a lézerfizikát, a molekuláris tudományokat és a gépi tanulást, új platformot teremtve ezzel a modern orvoslás számára. Az időben felismert daganatos, szív- és érrendszeri betegségek gyakran életmentő, de mindenképpen hatékonyabb beavatkozást tehetnek lehetővé - írták.

A Kooperatív Doktori Programban (KDP) a következő három évben több mint 4 milliárd forint támogatáshoz jutnak a tehetséges magyar kutatók. A doktoranduszok  választott témájukat vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel. A KDP az ipari és szolgáltatói szektorok igényeihez igazodva, célzottan támogatja a tehetséges magyar fiatalok pályakezdését, a gyakorlattal rendelkező szenior szakemberek további tudományos életútját.. Az ösztöndíjat elnyert doktoranduszok után jelentős mértékű támogatásban részesül az őket befogadó és segítő doktori iskola, a témavezető és a vállalati szakértő is.

Legolvasottabb cikkeink