• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egészségügyi krízis fenyeget Kínában

Hírek Forrás: ELTE Hírlevél

Többen cigarettáznak, mint ahányan az Egyesült Államokban összesen élnek.

Májusban lesz egy éve, hogy hatályba lépett az a törvény Kínában, amely tiltja a dohányzást a nyilvános helyeken. A törvény hatályba lépésekor a Gallup felmérést készített a dohányosok arányáról az ázsiai országban, amelynek során megállapította, a lakosság 25 százaléka rendszeresen, 5 százaléka alkalmanként dohányzik. Ez az jelenti, hogy mintegy 320 millió főre becsülhető a dohányosok száma, ami több mint az Egyesült Államok teljes lakossága. A friss felmérések szerint naponta háromezren halnak meg Kínában a dohányzáshoz köthető betegségekben, és ez a szám 2050-re elérheti a nyolcezret is - írja az ELTE Hírlevél.

A kutatások szerint főként a férfiak kockáztatják egészségüket a káros szenvedéllyel. Körükben 57 százalék a dohányosok aránya, míg a nők között alig 3 százalék. A nemek közti különbség igazodik az ázsiai országok többségéhez, ahol a dohányos nők aránya rendre 10 százalék alatti, míg a férfiaké sok helyütt, például Indonéziában, Vietnámban vagy Thaiföldön meghaladja a 40, 50, sőt 60 százalékot is.

A cigarettafüst állandó jelenléte Kínában, hozzávéve, hogy az ország a világ legnagyobb dohánytermelője és fogyasztója is egyben, a szakértők szerint kétségessé teszi a közel egy éves tiltás eredményességét. Emellett, bár a helyi törvények tiltják a dohányreklámok megjelenítését nemzeti és nemzetközi tévécsatornákon, rádiókban és magazinokban, engedi azok szerepeltetését a közterületi reklámhelyeken, értékesítési pontokon és az interneten, sőt promóciós céllal az ingyenes terjesztést sem ellenzi.

A cigaretta káros egészségügyi hatásairól is nehéz lesz meggyőzni a kínaiakat. A helyiek ugyanis rendre elégedettek egészségügyi állapotukkal, és a dohányosok sem panaszkodnak több problémára, mint a nem dohányzók. Előbbiek 13, utóbbiak 14 százaléka állítja, olyan panaszai vannak, amelyek valamelyest akadályozzák abban, hogy életkorának megfelelő életvitelt folytasson.

A Gallup szakértői szerint a körülményekre való tekintettel a kínai kormánynak sokkal agresszívebben kellene fellépnie a dohányzás visszaszorítása érdekében. A leszokásra ösztönző tiltás csak hosszú idejű, folyamatos tudatosságnövelő kampányokkal, és szigorúbb tiltó rendelkezésekkel lehet eredményes.