• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyeztetésre készülnek a gyógyszerészek

Gyógyszerpiac 2019.03.08 Forrás: Weborvos
Egyeztetésre készülnek a gyógyszerészek

Az egyedi, speciális terápiák át fogják alakítani a közvetlen lakossági gyógyszerellátás szerepét.

Most hétvégén, március 8. és 10. között találkoznak a gyógyszerészek a „Gyógyszertár-működtetés XXIV”. konferencián, Galyatetőn. Közös munkára invitálják a szakmabelieket.

Az egyre égetőbb, a működés erőforrásait érintő gondjaik mellett a három nap alatt foglalkozni kívánnak a hivatás és a menedzsment harmóniája, a belső szervezettség jelentősége, a szakma és szolgáltatás, a gyógyszerpiac változásai kérdéseivel egyaránt, tájékoztatta lapunkat dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. Mint mondta, nem megkerülhető a gyógyszerbiztonság égisze alatt rájuk rótt számos adminisztratív feladat, és ezek vonzatainak megtárgyalása sem, mint ahogy a megszokott módon a jogi, gazdasági és számviteli aktualitások is górcső alá kerülnek a hétvégén.

Munkamódszerüket tekintve 15 perces expozékat terveznek, amelyeket a kerekasztal-beszélgetésben résztvevők 5-10 perces témafelvetései követnek. A moderátorok irányítják a workshopot, összehangolva a konferencia résztvevőinek reflexióit, felvetéseit, az expozék és a vitaindítók tartalmával. Így válik a kerekasztal-beszélgetés nyílt konzultációvá a szervezők reményei szerint.

– A lakosság egyre többet fizet a gyógyszerekért, másfelől növekszik az elvárás a magas minőségű gyógyszeres terápiák hatékonyságának fokozása irányában. A szakma meglátása szerint e tényezőkből fakadó, számunkra szóló feladatok egyértelműek. Figyelemmel a túlterhelésében megroppant háziorvosi alapellátásra, részt kell vennünk az egészségi állapotot fenntartó és a megelőzési programokban egyaránt. Ebben való szerepvállalásunk lehetőségeit és jelentőségét a döntéshozók számára is világossá kell tennünk – szögezte le az elnök.

Arról is beszélt, hogy a gyógyszerelosztási csatornák világszerte átalakulóban vannak. A korszerű, egyedi, speciális terápiáké a jövő. Ez a jelenség át fogja alakítani a közvetlen lakossági gyógyszerellátás szerepét az ellátó rendszeren belül. Az információtechnológia fejlődésével változtak a betegek tájékozódási pozíciói. A patikusoknak új kommunikációs technikákat kell kialakítaniuk az egészség-értés, a beteg-adherens magatartásforma népszerűsítésében, tette hozzá Mikola Bálint.

– A közelmúltban, jórészt a gyógyszerbiztonság okán kötelezően alkalmazott adminisztrációs terhek amellett, hogy aránytalanul nagy terhet róttak a gyógyszertárakra, rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe hozták a gyógyszerész társadalmat – mutatott rá a legaktuálisabb problémára. – Nem vizsgálta senki ennek élőmunka és technikai erőforrás vetületét. Nem vitatható, hogy amennyiben a működés forrásfedezete a közeljövőben nem bővül, sem a humán-, sem a gazdasági erőforrás nem nyújt garantált fedezetet az ágazat kiegyensúlyozott működéshez – szögezte le.

A gyógyszerészek úgy gondolják, mindezekről a kérdésekről szakmai megbeszélést kell folytatniuk. A hatékony és jövőbe mutató gyógyszerellátás mindenkinek érdeke: a társadalomnak, az ellátó rendszernek, a döntéshozónak a működtetőnek egyaránt. „Meggyőződésünk, hogy a szakmai konszenzussal kialakított együttműködés a hatékony érdekérvényesítés egyedüli záloga”, tette hozzá az elnök.

Legolvasottabb cikkeink