• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egymillió embert tett ki a Fidesz a nyugdíjrendszerből

Hírek Forrás: MTI

Az MSZP szerint nem javult a nyugdíjasok helyzete a kormányváltás óta.

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a szocialisták szembesítő kampányának részeként szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: a Fidesz 2010-ben olyan, az időseket szolgáló politikát ígért, ami több a szerzett jogok védelménél és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzésénél. Ehhez képest - folytatta - a kormány szerzett jogokat vett el, amikor megszüntette a korhatár előtti nyugdíjakat, átnevezte és megadóztatta őket, a rokkantakat pedig méltatlan és megalázó felülvizsgálati eljárásnak vetette alá.

Tóbiás József azt mondta: a nyugdíjasok helyzete nem javult érdemben a kormányváltás óta, annyiban pedig még nehezebb is lett, hogy a romló életkörülmények miatt egyre többen közülük családfenntartóvá váltak, gondoskodniuk kell unokáik taníttatásáról, gyermekeik hiteltörlesztéséről.

Az MSZP-s politikus azt is mondta: a kormány a gyorsvonati pótjegy bevezetésével voltaképpen megszüntette a 65 éven felüliek ingyenes utazási lehetőségét.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja arról beszélt, hogy a Fidesz-kormány egymillió embert kitett a nyugdíjrendszerből: 300 ezren elvesztették korkedvezményes, korengedményes és szolgálati nyugdíjukat, ugyanennyien a rokkantnyugdíjukat, rehabilitációs vagy szociális járadékukat, 400 ezer ember ellátása pedig bizonytalanná vált, miután az özvegyi nyugdíjak, a rokkantsági ellátások és az árvaellátás kikerült a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény védelme alól, így bármikor elvehető, csökkenthető, szüneteltethető.

Eközben - jegyezte meg - a kormány eltörölte a járulékplafont, így a legjobban keresők nagyobb ellátásra lesznek jogosultak.

A baloldali kormányzás létbizonytalanságba taszította a nyugdíjasokat
A baloldal kormányázása alatt a nyugdíjasokat létbizonytalanságba taszították, évről évre csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke és 15 alkalommal emelték a rezsi árát - regaált a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Kocsis Máté szerint a baloldal "gátlástalanul hazudik a nyugdíjasoknak, megint be akarja őket csapni". A baloldali kormány egy igazságtalan és átláthatatlan nyugdíjrendszert hagyott maga után. Ha a jelenlegi kormány nem alakítja át - egyik első intézkedéseként - a nyugdíjrendszert, akkor az egy éven belül összeomlott volna - mondta.

Szerinte a 2010-es kormányváltáskor minden harmadik nyugdíjforint hiányzott a nyugdíjkasszából. Felidézte azt is, hogy az előző kormány törvénybe foglalta, hogy legyen nyugdíjadó. Ha ezt a jelenlegi kormány nem törli el, akkor 2013-tól életbe lépett volna - jegyezte meg.

A baloldalon jelenleg is nyugdíjadó bevezetésének szükségéről beszélnek, és "ha rajtuk múlt volna, se nyugdíj, se nyugdíjemelés" - jelentette ki.

Szólt arról is, látszik, hogy alakul a baloldalon a "fájni fog" program: egyebek mellett eltörölnék a nyugdíjkorhatárt. Ez azt jelentené szerinte, hogy megszűnne az állami nyugdíj, és csak egyéni nyugdíjszámla lenne. Mindenki csak annyi nyugdíjat takarítana meg, amennyit tudna, azaz mindenkinek életfogytig kellene dolgoznia. A kiskeresetűekre biztos létbizonytalanság várna - tette hozzá.

Kocsis Máté kijelentette, a jelenlegi kormány kiáll a nyugdíjasok mellett: Európa számos országával szemben a gazdasági világválság ellenére megőrizték a nyugdíjak a vásárlóértéküket, sőt növelték is. Infláció fölötti emelést tudtak végrehajtani - fűzte hozzá.
Elmondta azt is, sok idős embert érint, hogy januártól ötezer forinttal nő az emelt összegű ápolási díj, valamint bevezetik a kiemelt ápolási díjat.

Hangsúlyozta: a kormány igyekezett mindent megtenni azért, hogy az idős emberek kiemelt védelmet élvezzenek. A fél éve életbe lépett Btk. minősített esetté teszi az idősek sérelmére elkövetett bizonyos bűncselekményeket - idézte fel.

Legolvasottabb cikkeink