• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Egyre nagyobb mértéket ölt a fertőzöttség Nyugaton

Hírek 2021.11.12 Forrás: MTI
Egyre nagyobb mértéket ölt a fertőzöttség Nyugaton

Belgiumban is súlyosbodik a járvány, az országot továbbra is magas kockázatúnak minősül, Németországban, Hollandiában is tarol a vírus.

Hollandiában szerdáról csütörtökre rekordszámú, 16 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, így a fertőzöttek számának heti átlaga 12 378-ra emelkedett, ez a legmagasabb heti átlag az elmúlt egy évben - közölte csütörtökön a helyi sajtó.  A nemzeti közegészségügyi hivatal legfrissebb statisztikái szerint az országban jelenleg mintegy 1700 embert ápolnak kórházban, 52-vel többet, mint szerdán, közülük 330-an intenzív kezelésre szorulnak. Az elmúlt hét nap folyamán átlagban naponta 24 ember vesztette életét a járvány következtében.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök és Hugo de Jonge egészségügyi miniszter péntek este sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan újabb korlátozó intézkedéseket jelentenek be, egyebek között a színházak és mozik bezárását, nagyszabású események létszámkorlátozását, valamint a bárok és éttermek zárási idejének korábbra hozását. A fertőzés gócpontjai a nagyvárosok, elsősorban Amszterdam, Rotterdam és Hága.

A szomszédos Belgiumban is súlyosbodik a járvány, az országot továbbra is magas kockázatú zónának minősíti az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Hivatal. Az ottani közegészségügyi hivatal adatai szerint az újonnan fertőzöttek számának napi átlaga jelenleg 8200. A belga kórházakban jelenleg 2700 koronavírusos beteget ápolnak, köztük 451-et intenzív osztályokon. Jelenleg 234 páciens van lélegeztetőgépen. Naponta átlagosan több mint 200-an szorulnak újonnan kórházi kezelésre koronavírus-fertőzés miatt, ami tovább növeli az egészségügyi intézményekre nehezedő nyomást a járvány negyedik hulláma során.

A belga kormány a járvány terjedésének megfékezése érdekében távmunkára kérte fel azokat, akik ezt megtehetik. A nemzeti járványügyi bizottság jövő pénteken egyeztet az egyre romló járványhelyzet kezeléséről.

Ötvenezernél is több fertőződést mutattak ki egy nap alatt Németországban

Ötvenezernél is több ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) Németországban egy nap alatt a csütörtöki adatok szerint, a napi új esetek száma így több mint tízezerrel haladta meg az előző rekordot. A járvány rohamos erősödése miatt rövidesen új szabályokat vezetnek minden tartományban.   A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 50 196 fertőződést regisztráltak. Az eddigi csúcs 39 676 eset volt, szerdán jegyezték fel.

A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált esetek százezer lakosra vetített száma - szintén rekordot döntött, 249,1-re emelkedett a szerdán 232,1-en beállított előző csúcsról.

A járvány negyedik hullámának erősödése miatt több hónap kihagyás után ismét tanácskozást tartanak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői - jelentette be a szövetségi parlamentben (Bundestag) Olaf Scholz ügyvezető alkancellár, akit a következő kormány megalakítására készülő pártok - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) - tervei szerint december elején a parlamentben megválasztanak kancellárnak.

A szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy a közösségi maszkviselés és a társas távolságtartás alapszabályának betartása mellett az a legfontosabb, hogy minél többen beadassák a vírus okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, az oltással már rendelkezők pedig a frissítő oltást. Mint mondta, el kell indítani "egy nagy, közös kampányt, hogy az emberek beoltassák magukat".  Ezért mindenütt újra megnyitják a tartományi fenntartású oltási központokat - többnyire sportcsarnokokban vagy konferenica-központokban kialakított óriás oltópontokat, amelyeken naponta több ezer adag vakcinát adnak be -, és a  vírus terjedésének jobb nyomon követése érdekében ismét ingyenessé teszik az antigén gyorsteszt szolgáltatást.

Németországban a járványügyi védekezés alapja - a maszkviselés és a távolságtartás mellett - az úgynevezett 3G-szabály. Ez a szabály - amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték - előírja, hogy a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt lelet birtokában.

A 3G-szabály szigorított változata a 2G-szabály, amely szerint csak az oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben. Ez azt jelenti, hogy az oltatlanokat kitiltják például a vendéglőkből és a kulturális intézményekből.

Ezzel kapcsolatban Olaf Scholz elmondta, hogy az SPD, a Zöldek és az FDP közös törvényjavaslata szerint a munkahelyeken kötelezővé teszik a 3G-szabályt, az idősotthonokban és bentlakásos ápolási otthonokban pedig minden dolgozót minden nap tesztelni kell majd, függetlenül attól, hogy kapott-e már oltást.

A kormányzásra készülő pártok javaslatának további fontos eleme, hogy a tartományi kormányok saját hatáskörben bevezethetik a 2G-szabályt - ismertette Olaf Scholz.

A Bundestag várhatóan november 18-án szavaz a hárompárti javaslatról. November 19-én a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat szavaz az ügyről. Az új szabályozással november 25-től megszűnik a járvány miatt tavaly márciusban bevezetett kivételes jogrend, amely lehetőséget biztosított a szövetségi kormánynak és a tartományi kormányoknak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül tegyék meg a lakosság megvédéséhez szükséges intézkedéseket.

A 2G-szabályt a 16 tartomány közül a legsúlyosabb helyzetben lévő Szászország tartomány vezetése már hétfőn bevezette, Berlinben pedig november 15-én lép életbe. A szigorítást több további tartományban is tervezik.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozását november 15-én tartják. Az értekezletet Angela Merkel ügyvezető kancellár és Olaf Scholz közösen vezeti. Ezt az SPD kancellárjelöltjének parlamenti beszéde után közölte Hendrik Wüst Észak-Rajna-vesztfáliai kormányfő, a miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányfők egyeztető testületének - elnöke.

Az RKI adatai szerint az újonnan regisztrált fertőződésekkel együtt 4 894 250  ember szervezetében mutatták ki a vírust a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 235 halálesetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma így 97 198-ra emelkedett. A Covid-19 ellen teljes oltással 56 millió ember - a lakosság 67,3 százaléka - rendelkezik Németországban.

Legolvasottabb cikkeink