• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több fiatal nő válik cukorbeteggé

Hírek Forrás: Weborvos

Világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente, hazánkban a cukorbetegek 54%-a nő.

Hazánkban több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk folyamatosan emelkedik. Ráadásul a betegség egyre több fiatal nőt érint, a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság és legfontosabb partnerei közös sajtótájékoztatóján, melyet az idei Diabetes Világnap alkalmából tartottak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának tantermében - tudósítottak a szervezők.

Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri majd a 313 milliót is. A diabétesz a 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente. A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54%-a (418 ezer fő) volt nő.

Terhességi cukorbetegség
Amerikai adatok szerint a 2000-ben született nőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, mint a férfiaknál – hívta fel a figyelmet Dr. Kempler Péter. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kitért rá, a betegség a nők várható élettartamát jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiak körében. Mint mondta, a diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása is sokkal súlyosabb a cukorbeteg nőkben, mint férfiakban, a 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők közel tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúér betegek, mint a betegségben nem érintett társaik.

Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiáinak az anyák egészségére és a táplálkozásra, továbbá egyéb egészséggel kapcsolatos szokásaira is kell összpontosítaniuk a terhesség előtt és alatt, valamint figyelmet kell fordítaniuk a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra is. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség korai felismerése alapvető fontosságú – tette hozzá a professzor.

A cukorbetegség és a GDM szűrését be kellene építeni az anya egészségével kapcsolatos beavatkozásokba és szolgáltatásokba már az egészségügyi alapellátásban, ezáltal biztosítva a korai felismerést –hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, valamint dr. med. habil. Hosszúfalusi Nóra, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja.

Dr. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a cukorbetegség kezelésében kiemelt szerep jut a családnak is. „A család megértő magatartása, támogatása is segíti a betegeket, hogy életmódjuk, étrendjük, társas kapcsolataik harmonikusak legyenek. Mindehhez már olyan apró lépések is hozzájárulnak, ha például a családtagok beleélik magukat a beteg helyzetébe, jól ismerik a kórforma részleteit, és az étkezések tekintetében olyan étrendet állítanak össze, amely a család minden tagja számára megfelelő" – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Edukációs mappával és világnapi rendezvényekkel segítenek
„Mint a betegségben szintén érintett nő fontosnak tartom, hogy nyíltan beszéljünk a nők érintettségégéről. Az Egy Csepp Figyelem Alapítványt is azzal a céllal hoztam létre 2005-ben, hogy minél több ember ismerje meg a cukorbetegséget, és annak veszélyeit.

Idén november 12-én, vasárnap a Millenárison tartjuk ingyenes családi egészségnapunkat, ahová természetesen nem csak a hölgyeket várjuk. Az ingyenes szűrések mellett gyerekműsorok, sztárok, talk-show-k, nyeremények várják a vendégeket, és itt lesz a nemzetközi Diabétesz Séta is" – mondta el Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója.

„A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége az idei Diabétesz Világnap alkalmából mutatja be és kezdi meg "Lépésről lépésre - tudnivalók a cukorbetegségről" edukációs mappájának terjesztését" – tájékoztatott Füzesi Brigitta, a CEOSZ elnöke. A Szövetség és 35 tagszervezete szeretettel várja az érdeklődőket 2017. november 11-én Budapesten, valamint az ország számos pontján megrendezendő helyi Diabétesz Világnapi rendezvényeken.