• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Éjszakai kijárási tilalom több országban - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2020.10.27 Forrás: MTI
Éjszakai kijárási tilalom több országban - külföldi hírek

Egyre több országban vezetnek be éjszakára kijárási tilalmat a járvány erősödésének megfékezésére.

Boszniában szigorítottak az előírásokon
Bosznia-Hercegovina mindkét országrészében szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken - közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán kedden.

A többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészben, a Bosznia-hercegovinai Föderációban kötelezővé tették a maszkviselést szabadtéren is, valamint elhalasztották a nem életmentő műtéteket, míg a főként szerbek lakta országrészben, a boszniai Szerb Köztársaságban egy hétre felfüggesztették az oktatást, a diákok online órákon vesznek részt.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 1608-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és 41-gyel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 341-gyel 39 827-re, Koszovóban 205-tel 18 139-re, Észak-Macedóniában 247-tel 27 234-re, Montenegróban 112-vel 16 909-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 703-mal 41 557-re emelkedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 792-re emelkedett, Koszovóban hárommal 666-ra, Észak-Macedóniában tizenöttel 934-re, Bosznia-Hercegovinában tizennyolccal 1111-re, Montenegróban pedig néggyel 269-re nőtt.

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Csehországban
Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be szerdán Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány. Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az új óvintézkedés egyelőre november 3-ig, a jelenlegi szükségállapot lejártáig érvényes.

A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek bizonyos meghatározott kivételekkel - ilyen egyebek között a munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma - nem hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

Roman Prymula szerint tovább szigorodnak a kiskereskedelmet és a vendéglátóipart érintő eddigi korlátozások. Ezentúl vasárnap minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hétközben legkésőbb este nyolckor az eddig nyitva tartó üzleteket is be kell zárni.

Andrej Babis miniszterelnök már a hét végén jelezte, hogy a két hete hozott, jelenleg érvényben lévő óvintézkedések nem hatékonyak, illetve nincsenek következetesen betartva, ezért a kormány további szigorításokat tervez, hogy megfékezze a koronavírus-járvány terjedését Csehországban.

A kormány kedden rendkívüli ülésen várhatóan dönt arról is, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot meghosszabbítására.

A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen.

A járvány a hivatalos beismerés szerint is most már gyakorlatilag ellenőrzés nélkül terjed az egész országban. Csütörtöktől korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora, és korlátozták a szabad mozgást is. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Megkezdődött a második orosz vakcina gyártása
Oroszországban szerdától este 11 és reggel hat óra között nem lehetnek nyitva a showműsoros szórakozóhelyek és az éttermek a járványhelyzet súlyosbodása miatt.

Ezt az ajánlást kedden tette közzé Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője. Az ügyben a döntés joga a 85 oroszországi régió vezetőjét illeti meg.

Popova emellett kezdeményezte a kötelező maszkviseletet minden olyan helyen, ahol legkevesebb 50 ember tartózkodik, továbbá a tömegközlekedési eszközökön, a liftekben és a parkolókban is.

A Roszpotrebnadzor az eddiginél szigorúbb fertőtlenítést indítványozott a tömegközeledési eszközökön, az üzletekben, az éttermekben, a színházakban és más nyilvános helyeken, valamint elrendelte a 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek fokozottabb védelmét is.

Gulnara Penykova, a moszkvai polgármesteri hivatal sajtószolgálatának vezetője kijelentette, hogy nem fognak bezárni azok a fővárosi éjszakai szórakozóhelyek, amelyek a digitális regisztráció bevezetése révén lehetővé tették a gyors járványügyi fellépést látogatóik megbetegedése esetén. Penykova emellett rámutatott, hogy a fővárosban lassult a járvány terjedése.

Popova egy moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy több gyógyszergyárban megkezdődött a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona gyártása. Eközben az első és a második Covid-19 elleni oltóanyag tömeges tesztelése még nem zárult le.

A tisztifőorvos azt is közölte, hogy szükség esetén további korlátozásokat fognak bevezetni Oroszországban.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 16 550-nel 1 547 774-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 26,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (8,7 millió), India (7,9 millió) és Brazília (5,4 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 3386-tal 362 245-re nőtt. A halálos áldozatoké 320-szal - ez a legmagasabb napi halálozási adat a járvány kezdete óta - 26 598-ra, a felépülteké pedig 12 884-gyel 1 158 940-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 58,2 millió, hétfőn pedig mintegy 402 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 355 300 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Alekszandr Gorelov, a Roszpotrebnadzor központi tudományos igazgatóhelyettese egy moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy Oroszországban mintegy kétszázféle, az új koronavírust, valamint annak antigénjeit és immunglobulinjait kimutató tesztet jegyeztek be.

Az orosz egészségügyi tárca kedden közölte, hogy egészségügyi szakembereket küldött a dél-uráli Kurgán megyébe a járvány elleni küzdelem támogatására. Számokat ezzel kapcsolatban a minisztérium nem tett közzé.

Spanyolországban sorra léptetnek életbe belépési korlátozásokat területükre a tartományok
Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt sorra be-, illetve kilépési korlátozásokat léptetnek életbe a tartományok; hétfőn újabb három régió, Baszkföld, Aragón és Asztúria döntött az intézkedés bevezetéséről.

Spanyolország 17 tartományából már ötben támasztanak olyan szigorú feltételeket az utazókkal szemben, mint a munkavégzés, az oktatás, az egészségügyi ellátás, a rászorulók gondozása, vagy más igazolt vészhelyzet. Az észak-keleti Navarrában és La Riojában a múlt héten lépett életbe az erről szóló döntés.

A tilalom Baszkföldön lesz a legszigorúbb, ahol keddtől a tartományon belül sem lehet szabadon közlekedni.

Több tartomány vezetése mérlegel hasonló szigorításokat, Katalóniában például azt fontolgatja az autonóm kormány, hogy a hétvégékre lakhelyelhagyási tilalmat vezet be.

A spanyol központi kormány vasárnap jelentette be, hogy a járvány terjedésének megfékezése érdekében szükségállapotot léptet életbe, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez, miután az autonóm tartományok többsége ezt kérvényezte.

Általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig nem lehet az utcán tartózkodni, de a korlátozás pontos kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával. Így például Madridban éjféltől kezdődik a tilalom, de Katalóniában 22 órától. A Kanári-szigetek kedvező járványügyi helyzetük miatt mentesülnek az intézkedés alól.

"A helyzet rossz, a járvány nagyon kedvezőtlenül alakul" - fogalmazott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Madridban.

Ismertetése szerint a dél-európai országban a hétvégén több mint ötvenezerrel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ami napi mintegy 17 ezer új esetet jelent átlagosan. Az elmúlt 24 órában 5217 új fertőzöttet igazoltak az elvégzett tesztek.

A járványügyi vezető felhívta a figyelmet, hogy gyorsul a fertőzöttek számának emelkedése, jelenleg százezerből 410-en fertőzöttek.

Mint mondta, a 47 milliós országban soha annyi tesztet nem végeztek még mint jelenleg, százezer lakosonként 2118-at naponta, és ennek eredményeként a feltárt esetek több mint 45 százaléka tünetmentes.

Hozzátette: a legtöbb fertőzött továbbra is a 15 és 29 év közötti korosztályokból kerül ki.

A Covid-betegek arányát tekintve a kórházak telítettsége 13,7 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 24 százalékos. Azonban több olyan tartomány is van, ahol ez utóbbi meghaladja a 40 százalékot, ami egyes intézményekben már a tervezhető ellátások halasztását jelenti - részletezte a szakember.

Fernando Simón hangsúlyozta: a halálozási ráta nem éri el az egy százalékot, az elmúlt egy hét folyamán 628 ember hunyt el a fertőzés következtében.

Szavai szerint ha a koronavírus elleni vakcina vizsgálata és engedélyezése zavartalan lesz, jövő tavaszig akkor sem várható a lakosság tömeges beoltása, addig pedig az sem kizárt, hogy az eddiginél még nagyobb fertőzés-hullámmal kell szembenézni.

"Mind fáradtak vagyunk, de további erőfeszítéseket kell tennünk" - fogalmazott.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta Spanyolországban eddig 1 millió 98 ezer fertőzöttet és több mint 35 ezer elhunytat regisztráltak.

A második hullám erősebbnek ígérkezik a tavaszinál Franciaországban
Az újbóli általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik Franciaországban a koronavírus-járvány "brutális" második hulláma miatt, amely az elsőnél is erősebbnek ígérkezik - mondta hétfőn Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője.

Emmanuel Macron államfő keddre összehívta a védelmi tanács ülését a Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos újabb intézkedések megvitatására, amely után Jean Castex miniszterelnök először a politikai pártok, majd a szakszervezeti és munkáltatói szervezetek vezetőivel egyeztet a védelmi tanács második, szerdai ülése előtt.

A következő napok egyeztetéseinek nem titkolt célja az egészségügyi krízis miatti újabb korlátozások megvitatása - jelezte a miniszterelnöki hivatal.

A tudományos tanács vezetője az RTL rádióban elmondta: a járvány második hullámára mindenki számított, de "mindenkit meglepett az a brutalitás, amely tíz napja történik".

"A második hullám valószínűleg erősebb lesz, mint az első volt, és sok honfitársunk még nem fogta fel, hogy mi vár ránk" - mondta Jean-Francois Delfraissy, aki szerint "a helyzet nehéz, sőt kritikus".

A napi esetszám több mint 52 ezer új fertőzöttel vasárnap újabb rekordot döntött, de a tudományos tanács vezetője szerint a valós szám 100 ezer körül lehet. A súlyos betegek száma is napról napra emelkedik. Az országban rendelkezésre álló 5800 intenzív ágy közül már több mint 2500-on koronavírusos fertőzöttek fekszenek, a fővárosban az intenzív ágyak csaknem hetven százalékán.

A szakember szerint két lehetőség van lefékezni a második hullámot.

Szerinte első körben a jelenleg az ország száz megyéjéből 54-et érintő éjszakai kijárási tilalom idejét előbbre kéne hozni a jelenlegi esti 9 óráról, és ki kellene terjeszteni az ország teljes területére, hétvégére pedig mindenkinek karanténba kellene vonulnia az otthonában.

Amennyiben ez a megoldás nem elégséges a vírus megfékezésére, általános karantént kellene kihirdetni a szakember szerint. A másik lehetőség, hogy egyből országos karantént vezet be a kormány, de kevésbé szigorút, mint márciusban, azért, hogy az iskolák működhessenek és a gazdasági élet se álljon le teljesen - hangsúlyozta.

A Párizsban és további nyolc nagyvárosban több mint egy hete kezdődött, majd szombat óta már a lakosság kétharmadát érintő éjszakai kijárási korlátozás este 9 órától reggel 6 óráig van érvényben.

A járvány tavaszi első hulláma csaknem 30 ezer áldozatot követelt Franciaországban, ahol jelenleg felfelé tart a járvány görbéje, és a nyár óta további 4500 áldozatot követelt a Covid-19 betegség.

A zárlat feloldásának újabb lépéséről döntöttek Izraelben
A szeptember közepén bevezetett országos zárlat feloldásának újabb lépéséről döntött Izraelben a koronavírus-járvány elleni védekezéssel foglalkozó kormánykabinet - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

A korona-kabinet hétfőn egész nap ülésezett, majd bejelentették, hogy megnyitják jövő héten a délutáni napköziotthonokat is az iskolák alsó tagozatában, ahol majd kis csoportokban együtt játszhatnak a délelőtt gondosan szétválasztott, csakis egyazon tanítókkal tanuló gyerekek. Az ellentmondásos döntés kompromisszum eredménye, hogy a szülők munkába állhassanak - közölték a döntéshozók.

A szakemberek napi ötvenezer tesztet szeretnének elvégezni annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tartsák a járványt. Hétfőn ugyan csak 36 605 vizsgálatot végeztek el, amelyek eredménye szerint tovább csökkent a vírus terjedése. A pozitív eredmények aránya 2,1 százalék volt, ilyen alacsonyat legutóbb június 21-én, a második hullám kezdetén mértek.

A tesztek 42 százaléka felmérés céljából készült, a legtöbb az idősotthonok tünetmentes lakóit és dolgozóit vizsgálta meg. Körükben 18 új vírushordozót találtak 10 591 ember vizsgálata alapján. Rajtuk kívül 848 óvónő közül 11-en, és a 3 928 vallásos iskolai diák, jesiva-növendék közül 68-an bizonyultak fertőzöttnek.

A jeruzsálemi Hadassza kórházban bezártak két Covid-19-es esetekkel foglalkozó osztályt, mert elfogytak a betegek.

A kiskereskedelem megnyitásáról, az utcára néző boltokról, a fodrászokról és a szépségszalonokról egyelőre nem döntött a korona-kabinet. Csütörtökön újabb ülést tartanak, amelyen már figyelembe vehetik az óvodák múlt heti elindításának esetleges járványügyi következményeit, ami hatással lesz majd véleményükre.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 310 851-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 13 541 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2 453-an haltak meg Izraelben, jelenleg 877 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 496-an súlyos állapotban vannak, és 211 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Legolvasottabb cikkeink