• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ekészült az egyetemi kollégium energetikai korszerűsítése

Regionális hírek 2021.06.22 Forrás: Semmelweis Egyetem
Ekészült az egyetemi kollégium energetikai korszerűsítése

Összességében elmondható, hogy az egyetem elmúlt éveinek legnagyobb volumenű és hatású energetikai korszerűsítése van folyamatban.

KEHOP-pályázat keretein belül újult meg a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiumának homlokzata, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően az épület nyílászáróit és szigetelését is kicserélték. Ezzel lezárult a beruházás első lépcsőfoka, hamarosan hasonló módon újulhat meg az egyetem Markusovszky Lajos Kollégiuma is - adta hírül az egyetemi portál. Az elsősorban a korszerűbb energiafelhasználást segítő pályázat mellett a Balassa Kollégiumban további felújítási munkálatok is zajlanak: a földszinten a teljes mennyezetet újjáépítették, növelve a tér esztétikáját és még inkább biztosítva a biztonságtechnikai előírásoknak való megfelelést. Az első két szintet újraparkettázták, a szobák és a többi emelet felújítása pedig jelenleg is folyik. A beruházásokat a kollégium saját forrásából biztosítja.

Dr. Merkely Béla rektor a bejárás során kiemelte: a fejlesztések jól illeszkednek az egyetem Zöld Egyetem és Családbarát Egyetem kezdeményezéseihez, valamint az intézmény azon céljait is szolgálják, hogy minél inkább növeljék a hallgatói tereket és szoros együttműködést alakítsanak ki az intézmény vezetése és hallgatói között.

„Pár nap híján 40 évvel ezelőtt adták át ezt az épületet – én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hallgatók képviselőjeként azon az ünnepségen is részt vehettem” – emlékezett vissza dr. Godó Ferenc, a Kollégiumok Igazgatóságának igazgatója, hozzátéve: a mostani beruházás azért különösen fontos, mert azt mutatja, hogy a Semmelweis Egyetem kollégiumainak fejlesztése és megújulása folyamatban van.

8 nagykapacitású létesítmény energetikai korszerűsítésére kerülhet sor az „KEHOP-5.2.4-15-2016-00004 Energetikai korszerűsítés a Semmelweis Egyetem több helyszínén” című projekt keretében. A program 2016-ban indult, elsőként 2017-ben, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika újult meg. Az elmúlt egy évben a járványügyi korlátozások nehezítették ugyan a munkát, de ez idő alatt is újabb három helyszínen fejeződött be a beruházás: megújulhatott a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiuma, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika és az Egészségügyi Közszolgálati Kar Ferenc tér 15. szám alatti épülete. A 3,8 milliárd forintos összköltségvetésű KEHOP projektből a három helyszínen közel 1 milliárd forint értékben valósult meg energetikai korszerűsítés.

A munkálatokaz említett intézményeken túl még további 5 helyszínen folynak: a felújítás érinti a Neurológiai Klinikát, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinikát, a Tömő utcai Klinikai Tömböt és a Markusovszky Lajos Kollégiumot is - írta a portál.

A rekonstrukció a magyar kormány és az Európai Unió közös finanszírozásában valósulhat meg. A munkálatok várható befejezésének időpontja 2021. december 31.

A kivitelezés során több száz nyílászárót, elöregedett vezetéket és radiátort cseréltek ki, felújították a korszerűtlen fűtési rendszereket, fűtésszabályozókat szereltek fel, több helyen új, korszerű víz- és hőszigetelést is kapott a homlokzat és a lapostető.

Összességében elmondható, hogy az egyetem elmúlt éveinek legnagyobb volumenű és hatású energetikai korszerűsítése van folyamatban. A felújítás által érintett intézményekben több száz diák és több ezer egyetemi dolgozó mindennapjai válnak komfortosabbá, ahogyan a klinikákon és rendelőkben kezelésen részt vevő évi több tízezer páciens is modernebb környezetben gyógyulhat, és kap orvosi ellátást. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink