• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életet ment, aki otthon marad

Hírek Frissítve 2020.03.18 Forrás: MTI
Életet ment, aki otthon marad

Több európai országban a fertőzés terjedésének lassítására a hazai intézkedésekhez hasonlókat vezetnek be. Folyamatosan frissülő külföldi járványhírek.

Csehországban kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken
Csehországban csütörtöktől mindenki számára kötelező lesz orrának és szájának eltakarása a köztereken - döntött szerdán a cseh kormány. "Éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg, lehet ez védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is" - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter újságíróknak a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Védőmaszkból általános hiány van az egész országban. Jan Hamácek belügyminiszter még szerda reggel is azt nyilatkozta, hogy a védőmaszkok használatát csak azután teszik kötelezővé, hogy vasárnap Kínából Prágába érkezik egy harmincmilliós szállítmány.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamban is sikerült vennie tízmillió maszkot. "Amennyiben nem lesznek problémák a szállítással, hétfőtől kezdve minden héten egymillió arcmaszkot kapunk Vietnamból" - közölte Babis.

A kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak. "A csütörtökön életbe lépő intézkedés célja megkönnyíteni a nyugdíjasoknak a bevásárlást, és jobban védeni őket a koronavírustól" - indokolta a döntést Babis.

Csehországban szerda délelőtt 464 fertőzöttet tartottak nyilván, hárman súlyos állapotban vannak, hárman pedig már meggyógyultak - közölte Adam Vojtech. A fertőzésgyanús embereket 36 laboratóriumban tesztelik. Eddig több mint 7600 személyt vizsgáltak meg.

Spanyolországban több mint 2500 új fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt
Spanyolországban több mint 2500 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján szerdán Madridban.

Tájékoztatása szerint ezzel 13719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. A betegségbe 558-an haltak bele.

A szakember elismerte, hogy pillanatnyilag sok egészségügyi intézményben küzdenek azzal, hogy nincs elegendő védőfelszerelés, de állítása szerint mindenhol napokon belül rendeződik a helyzet, ahogy folyamatosan érkezik az utánpótlás.

Sajtóhírek szerint Kínából felajánlásként mintegy félmillió egészségügyi szájmaszkot szállítottak Spanyolországba.

Fernando Simón kérdésre válaszolva elmondta: érkeznek a gyorstesztek is, amelyek napokon belül lehetővé teszik, hogy mindenkit szűrjenek, akinek a tünetei alapján koronavírus-fertőzése lehet, pillanatnyilag ugyanis az enyhe panaszokkal rendezőknél nem végeznek vizsgálatot.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kedd óta lezárt közúti határokon 834 esetben tagadták meg a belépést az arra nem jogosultaktól. A szükségállapottal összefüggő lakhelyelhagyási korlátozások megszegéséért a rendőrség 73, a csendőrség 15 embert vett őrizetbe az országban.

Románia betiltott minden beltéri rendezvényt
Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.

A vendéglátóhelyeken betiltották a helyi fogyasztást, a tiltás azonban a házhozszállításra és drive-in típusú kiszolgálásra nem vonatkozik. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják.

Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.

A járvány további rohamos terjedésére készülő román hatóságok az egészségügyi munkaerőhiány pótlása érdekében elrendelték a rezidens orvosok képzését, hogy kórházi ügyeletekbe és a mentőszolgálatokhoz osszák be őket. Önkénteseket is toboroznak a legalább negyedéves orvostanhallgatók közül.

Mozgosítják az orvosokat Lombardia tartományban
Minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását szorgalmazta Attilio Fontana, az északnyugat-olaszországi Lombardia elnöke szerdán, miután a tartományban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) diagnosztizált betegeinek száma megközelítette a határértéket, amelyet a helyi egészségügyi rendszer el tud bírni.

Attilio Fontana a közösségi oldalán közölt videóüzenettel mozgósította a tartomány orvosait. Arra kért minden orvost és ápolót, aki az utóbbi két évben ment nyugdíjba, azonnal jelentkezzen a lombardiai egészségügyi rendszernél. Hasonlóképpen felhívást intézett a magánklinikákon, magánrendelőkben dolgozó orvosokhoz, egészségügyi személyzethez, hogy álljanak a közkórházak rendelkezésére. Hangsúlyozta, az anaszteziológus szakorvosok most nem jelenthetnek hiányzást, még akkor sem, ha már nem gyakorolják aktívan munkájukat.

"Nyújtsatok segítséget!" - szólt Lombardia kormányzójának felhívása. Külön email-címet hoztak létre, amelyen az orvosok jelentkezhetnek.

A legutolsó, kedd esti adatok szerint az Olaszországban diagnosztizált több mint 31 ezer fertőzöttből több mint 16 ezret a kiemelt gócpont Lombardiában tartanak nyilván. Számuk szerdán - az eddigi adatok szerint - tovább emelkedett mintegy 1500 új fertőzőttel, vagyis megközelítette a 20 ezret. Giulio Gallera jóléti tanácsos korábbi kijelentései szerint ez a felső határérték, amit a tartomány egészségügyi ellátási rendszere el tud bírni. A diagnosztizált betegek több mint felét kezelik kórházban.

A legkritikusabb helyzet jelenleg a Milánótól hatvan kilométerre található Bergamo városában van, ahol a lombardiai halottak 27 százalékát regisztrálták. A bergamói központi kórház előtt tábori kórházat állítottak fel 250 beteg ellátására, amelyet az olasz fegyveres erők alpesi vadászezrede orvosai és egészségügyi személyzete működtet. A kórház papja elmondta, az elhunytakért telefonon keresztül imádkozik a családtagokkal, mivel nincsen más lehetőség. Lombardiában minden ötödik háziorvos megbetegedett, Olaszországban az eddig megbetegedett kórházi orvosok és ápolók száma túllépte a kétezret. Az első nagy járványkórházat a milánói vásártéren építik, és további kettőt készítenek felállítani.

Attilio Fontana kijelentette, minden eszközzel azon dolgoznak, hogy az egymilliós Milánó városát a járvány megkímélje. Nyomatékosan arra kérte a tartomány lakosait, maradjanak otthon.

Franciaországban csaknem hétszázra emelkedett a súlyos betegek száma
A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a franciák kedd déltől megkezdték az olaszországihoz és spanyolországihoz hasonló, legalább két hétre szóló általános karantént, amelynek elsődleges célja az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségének elkerülése, és a fertőzöttek száma hirtelen emelkedésének megakadályozása.

A kedd este közzétett hivatalos adatok szerint 699 fertőzöttet kezeltek súlyos állapotban intenzív osztályokon, miközben vasárnap este még csak négyszázan voltak, s a súlyos tünetekkel kezeltek mintegy fele 60 év alatti volt. A 7730 diagnosztizált fertőzött közül - akiknek száma mintegy ezerrel nőtt 24 óra alatt - 2579-en voltak kórházban, a többiek az otthonukban lábadoztak vagy már meggyógyultak. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 27-tel 175-re emelkedett, közülük 7 százalék volt 65 év alatti - közölte a Facebookon megszervezett virtuális sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi felelőse, aki ismételten hangsúlyozta, hogy a betegek 98 százaléka meggyógyul.

A franciák kedd déltől csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.

Christophe Castaner belügyminiszter a keddi kormányülés után arra kérte a franciákat, "legyenek szövetségesek a háborúban", és tartsák tiszteletben, hogy "életet ment, aki otthon marad". Megerősítette, hogy 100 ezer rendőr és csendőr ellenőrzi az utcákon és a köztereken, hogy ki miért hagyta el az otthonát, de a kedden elsősorban a városközpontokban járőröző rendőrök még nem büntették meg az igazolás nélkül az utcán tartózkodókat.

Miközben az általános karantén beállta előtt az emberek tömegesen vásároltak vagy menekültek el a nagyvárosokból, hogy vidéken vészeljék át a vesztegzár időszakát, délután Párizs utcái már kihaltak és csendesek voltak. Az élelmiszerboltok nyitva tartanak és a polcokat is feltöltötték az előző napi vásárlói rohamok után, de az üzletekben csak keveseket lehetett látni.

Az egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy szerdától korlátozzák a fertőzés tüneteinek kezelésére javasolt paracetamol tartalmú gyógyszerek árusítását. A koronavírussal nem fertőzöttek egyszerre csak egy dobozzal, a betegek kettővel vásárolhatnak az ilyen termékekből, és az internetes árusítást felfüggesztik, jóllehet a gyógyszergyártók francia szövetsége azt állítja, hogy jelenleg nincs hiány gyógyszerből.

Rendkívüli intézkedésekre lehetőséget teremtő törvénytervezetet nyújtott be a brit kormány
Fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést lehetővé tévő jogszabálytervezetet terjesztett elő a brit kormány kedd éjjel. Az új koronavírus okozta járvány visszaszorítását célzó törvényjavaslatot a parlament a jövő héten vita nélkül, közfelkiáltással jóváhagyja.

Az egészségügyi minisztérium által ismertetett indítvány hangsúlyozza, hogy a rendkívüli jogkörök előirányzott kiterjesztése csupán időleges, a tervezetben foglalt intézkedések arányosak a vírus jelentette fenyegetéssel, és szigorúan csak akkor alkalmazhatók, ha ez feltétlenül szükséges.

A tervezet alapján a belügyminiszter utasíthatja az üzemeltetőket a repülőterek és a kikötők működésének átmeneti felfüggesztésére, ha a határőrség munkára fogható állományának létszáma a megbetegedések miatt olyan mértékben csökken, hogy az már tényleges és komoly veszélyt jelentene az Egyesült Királyság határainak biztonságára.

Az új törvény a járvány idejére felhatalmazná a kormányt rendezvények és gyűlések korlátozására bármilyen helyszínen. A jogszabály lehetőséget teremtene az oktatási és gyermekintézmények bezárására is.

Szerbiában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be
Szerbiában szerdától éjszakai kijárási tilalmat vezettek be az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében, és elhalasztották az áprilisi választásokat is. Ukrajnában az ortodox egyház a járvány miatt elrendelt korlátozások betartására szólította fel a papságot és a híveket.

A szerb kormány által elrendelt éjszakai kijárási tilalom értelmében este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek, illetve onnan jönnek. A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. A tilalom megszegése bűnvádi feljelentést von maga után.

Szerbiában szerda reggelig 83 fertőzöttet regisztráltak.

Ukrajna is szigorít
A délnyugat-ukrajnai Csernyivci városvezetése átmenetileg megvonta a nyugdíjasoktól azt a kedvezményt, hogy ingyenesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközön. Így próbálják a betegség által legveszélyeztetettebb korosztályhoz tartozókat rábírni arra, hogy ha nem feltétlenül muszáj, ne mozduljanak ki otthonról.

Az országban eddig 14 koronavírussal fertőzött személyt találtak, közülük 10-et Csernyivci megyében. A két ukrajnai halálos áldozat egyike is az ottani megyei kórházban hunyt el.

A múlt csütörtöktől három hétre életbe léptetett országos karantén alatt szünetel a tanítás Ukrajnában. Az oktatási tárca közölte, hogy a középiskolai végzősök központi állami vizsgatesztjeire a felkészítő anyagok elérhetők több internetes oldalon, ezen kívül a youtube videomegosztó csatornán is számos oktatási anyagot hozzáférhetővé tettek. Azoknak, akiknek nincs internetkapcsolatuk, a parlamenti tévécsatorna közvetít hétköznap reggel és este, hétvégén pedig délelőtt oktatási műsorokat. Az ukrán parlament szerdától amúgy sem tart plenáris ülést a kihirdetett karantén végéig.

 

A törvény lehetővé tenné a rendőrségnek és a határőrizeti hatóságoknak olyanok korlátozott időre szóló őrizetbe vételét, akikről megállapítható vagy feltételezhető, hogy fertőznek. Az emiatt őrizetbe vett embereket a hatóságok megfelelő helyszínre szállíthatnák, ahol lehetséges a szűrővizsgálatuk elvégzése és az eredmény kiértékelése.

A jogszabály mindemellett felfüggesztené annak az előírásnak a hatályát, amelynek alapján az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szakszemélyzetének már nyugdíjba vonult tagjai csak heti 16 órát dolgozhatnak, ha visszatérnek a munkába, és lehetővé válna a tanulmányaik végén járó orvostanhallgatók felvétele a szakmai nyilvántartásba. 

Legolvasottabb cikkeink