• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Élethű babákon gyakorolhatnak a leendő szülők

Hírek Forrás: Unideb.hu

Baba-mozi, intim torna és várandósmellény – gyakorlati bemutatókkal várja a debreceni klinika a kismamákat és párjukat.

A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán tavaly 2965 újszülött jött világra, közöttük 91 ikerpár és 12 hármasiker. Ahhoz, hogy a szülők felkészülten várhassák gyermeküket, a klinika minden segítséget megad. Rendszeresen csatlakozik például az intézmény a Születés Hete rendezvénysorozathoz, melynek ideje alatt a leendő szülők nemcsak látogatást tehetnek a szülőszobán és a gyermekágyas osztályon, hanem hasznos előadásokat és gyakorlati útmutatást is kapnak.

Idén újdonságként a résztvevők megismerhetik a „Teljes szülői élmény" nevű programot, amelynek révén élethű babákon gyakorolhatják a pelenkázást, az altatást, a csecsemő etetését vagy éppen helyes tartását. Az érdeklődők a 11 kilogrammos várandósmellény viselésével a saját bőrükön tapasztalhatják meg a terhesség utolsó harmadának nehézségeit. Azok a „kispapák" akik felpróbálják ezt a speciális eszközt, a tapasztalatok szerint sokkal segítőkészebbek, empatikusabbak lesznek párjukkal.

Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus, a programsorozat egyik szervezője szerint fontos, hogy a családok közösen készüljenek fel a gyermekvállalásra.

Ma, amikor a magyar társadalom harmada depressziós, a kóros hangulatingadozás a gyermekvállalás időszakában is gyakran előfordul. Sok családban a férj ilyenkor még többet dolgozik, így az édesanyának egy személyben kell mindent megoldania. Nem ritka jelenség a szülés utáni depresszió, ám a szakirodalmi adatok azt támasztják alá, hogy a várandósság alatt ez még gyakoribb, mint a szülést követően. Ezért örülök annak, hogy az új védőnői protokollban például szerepel a kismamák szorongásszűrése, miszerint az alapellátásban dolgozó védőnő a kismama szorongásra, depresszióra való érzékenységét vizsgálja egy könnyen kitölthető és értékelhető kérdőívvel. Akinek pedig segítségre van szüksége, a megfelelő szakemberhez irányítják – mondta el Török Zsuzsa.

A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján idén június 14-én, kedden 9 és 16 óra között várják az érdeklődőket a Születés Hetén. A látogatók megtudhatják mások mellett, hogy mit vizsgál a szonográfus a 12., a 20. és a 32. terhességi héten az ultrahanggal, miért éppen ezeket a szűrővizsgálatokat végzi el, és mit lehet látni az adott terhességi héten. A kismamák tanácsot kaphatnak, hogy milyen a jó babahordozó eszköz, és a bőséges kínálatból az anyuka melyiket válassza. A szoptatás fontosságáról és az epidurális érzéstelenítésről is hallhatnak előadást.

Legolvasottabb cikkeink