• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhagyhatta a kórházat II. Erzsébet

Hírek Forrás: MTI

Kórházba szállították vasárnap a brit uralkodót emésztőszervi fertőzés miatt.

Az idén 87 esztendős II. Erzsébet királynő péntek óta szenved a gasztroenteritisz tüneteitől, és az első hivatalos közlemények szerint a hétvégét első számú rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő windsori kastélyban töltötte volna pihenéssel. Orvosai azonban vasárnap úgy döntöttek, hogy indokolttá vált az idős uralkodó kórházi kezelése, bár a Buckingham-palota - a fő londoni királyi rezidencia - vasárnapi közleménye továbbra is mindössze "elővigyázatossági" intézkedésnek nevezte a királynő kórházba szállítását.

A palota szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy a királynő nem mentőautóval, hanem "magángépjárművel" érkezett a kórházba. A brit királyi család tagjainak - köztük az uralkodónak is - vannak saját használatú autói, amelyeket gyakran maguk vezetnek, bár ilyen esetekben is általában biztonsági kísérettel közlekednek. A Buckingham-palota vasárnapi bejelentéséből pontosan nem derül ki, hogy II. Erzsébet királynőt ki szállította a kórházba.

A szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az uralkodó a fertőzéses tünetektől eltekintve változatlanul jó egészségnek örvend, és jó hangulatban van. Hozzátette: a kórházi kezelés azért vált szükségessé, mert ott az orvosok jobban figyelemmel tudják kísérni a királynő állapotát.

A betegség miatt törölték vagy elhalasztották II. Erzsébet összes hivatalos programját a következő hétre, bár az uralkodó és férje, az idén 92 esztendős Fülöp edinburghi herceg kétnaposra tervezett római látogatása egyelőre függőben van. Az első híradások még arról szóltak, hogy a királyi pár jövő hétvégén esedékes olaszországi utazását is elhalasztották.

A BBC udvari forrásai szerint a királynő várhatóan két napig tartózkodik a VII. Eduárd királyról elnevezett londoni kórházban, ahol a brit királyi család magas rangú tagjait betegségük esetén rendszerint kezelik. Itt feküdt Katalin hercegnő, a brit trón majdani várományosa, Vilmos herceg várandós felesége is december elején három napig hirtelen támadt heveny terhességi rosszullétei miatt.

A királynő mostani kórházi kezelése a BBC-nek vasárnap nyilatkozó szakértők véleménye szerint azért válhatott szükségessé, mert a valószínűleg norovírus okozta emésztőszervi fertőzés idős embereknél - csakúgy, mint kisgyermekek esetében - a kiszáradás fokozott veszélyével jár, és a folyadékpótlást gyakran könnyebb megoldani infúzióval.

Az 1926-ban született II. Erzsébet királynő tavaly ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. Robusztus egészségi állapotára és munkabírására jellemző, hogy a jubileumi évben 375 hivatalos eseményen jelent meg, így az év minden napjára átlagosan egynél több program jutott.

Elhagyta a kórházat a brit uralkodó
Hazatérhetett hétfő délután a brit uralkodó, akit előző nap szállítottak kórházba emésztőszervi fertőzés miatt. Az első hivatalos bejelentés kétnapos kórházi tartózkodást valószínűsített, az uralkodó azonban 24 óra elteltével távozhatott a királyi család házi kórházának számító intézményből. A királynő láthatóan jó állapotban, mosolyogva hagyta el a kórházat, a kapuban elbúcsúzott a személyzet tagjaitól, majd beszállt a hivatali Bentleybe és a fő londoni rezidenciára, a Buckingham-palotába hajtatott.

A királyi család más tagjai nem voltak jelen, és rövid kórházi kezelése során nem is látogatták meg az uralkodót. Ez hagyomány a brit monarchia gyakorlatában: ha a király család valamely magas rangú tagja kórházi kezelésre szorul, rokonai ritkán látogatják meg. Így volt ez akkor is, amikor Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő idén 92 esztendős férje tavaly nyáron heveny húgyúti fertőzéssel kétszer is kórházba került, ám hitvese egyik alkalommal sem kereste fel.

Ez azonban korántsem a részvétlenség megnyilvánulása; a szokást elsősorban az magyarázza, hogy az uralkodó és közeli hozzátartozóinak minden nyilvános megjelenése komoly logisztikai és biztonsági előkészítést igényel, és a hallgatólagos megállapodás az, hogy valamely családtag kórházi gyógykezelése esetén jobb az ilyen felfordulást elkerülni.