• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elhunyt Oláh György Nobel-díjas kémikus

Hírek Forrás: Weborvos

Kutatásai vezettek az ólommentes benzin előállításának egy igen gazdaságos eljárásához is.

Életének 90. évében elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudós. A 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusát előző nap érte a halál Beverly Hillsben.

Oláh György 1927. május 22-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Piarista Gimnáziumban végezte. Miután leérettségizett, és átélte a háború borzalmait, kémiát kezdett tanulni, beiratkozott a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol alapos laboratóriumi képzésben részesült. Akkor már a szerves kémia érdekelte különösen, s később Magyarország legrangosabb szerves kémia professzorának, Zemplén Gézának kutatási asszisztense lett.

Az 50-es években publikálni kezdett, s egyik tanulmánya megragadta Hans Meervein figyelmét, 1954-ben pedig felajánlották neki, hogy csatlakozzon a Magyar Tudományos Akadémia Központi Kémiai Kutató Intézetéhez, amelyet újonnan hoztak létre.

1956 októberében Oláh György és családja elhagyta az országot, előbb Londonban éltek, majd a család 1977 májusában Kaliforniába költözött. Még abban az évben kinevezték a Dél-Kaliforniai Egyetem Szénhidrogén-kutató Intézetének tudományos igazgatójává. 1991-től napjainkig a Loker Szénhidrogénkutató Intézet (Loker Hydrocarbon Research Institute, Los Angeles) igazgatója volt. Kutatásainak legjelentősebb eredményét a karbokationok kutatásával érte el.

Kutatásai vezettek az ólommentes benzin előállításának egy igen gazdaságos eljárásához is, ugyanakkor új utakat nyitottak a szupersavak által katalizált karbokationok, valamint a szén cseppfolyósításának eljárása felé. Bebizonyította, hogy a szénhidrogén-molekulák egyes fajtái stabilak és hosszú életűek lehetnek. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tiszteletbeli tagjává választotta. Oláh György folyamatosan tartotta a kapcsolatot a magyarországi kutatókkal.

Munkájáért a Svéd Tudományos Akadémia 1994-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazta. A Nobel-díjat egyedül kapta, a hivatalos indoklás szerint “a pozitív töltésű szénhidrogének tanulmányozásában elért eredményeinek elismeréseként". 2001-ben a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták. 2001-ben megkapta a Corvin-lánc kitüntetést. Az Amerikai Kémikusok Egyesülete (ACS) 2005-ben a rangos “Priestley-emlékérmével" ismerte el Oláh György tevékenységét.

Legolvasottabb cikkeink