• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elindul a tizennegyedik orvosi misszió Afrikába

Hírek Forrás: Weborvos

Az AHU missziói keretében több mint három tucat magyar orvos és egészségügyi szakember, közel 40 ezer betegnek nyújtott ellátást.

A fennállásának 10. évfordulóját idén ünneplő Magyar Afrika Társaság, ismertebb nevén az AHU, Afrikában halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kisebbségek számára hosszú távú megoldást nyújtó támogatási programokat szervez. A Társaság zászlóshajói elsősorban az orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált missziók és programok, de fontosnak tartjuk annak tudatosítását is a magyar társadalomban, hogy az, ami ma Afrikában történik, ránk is hatással van - tájékoztatott az AHU.

Mint tudatták, a Magyar Afrika Társaság (AHU) 2009 óta tizenhárom sikeres orvosi missziót küldött Afrika számos országába (Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Madagaszkár, Uganda, Malawi, Guinea), melynek keretében több mint három tucat magyar orvos és egészségügyi szakember, közel 40 000 betegnek nyújtott orvosi ellátást. Az orvosok tiszteletdíj nélkül, szabadságuk terhére vállalták a munkát, a költségeket pedig az AHU adományokból, az orvosok által beérkezett felajánlásokból és szponzoroktól fedezte.

2016. október 24-én az idei esztendőben második, a Társaság fennállása óta 14. alkalommal kezdi meg orvosi misszióját, ezúttal Malawiban. Malawiban az egészségügyi szolgáltatások színvonala nagyon alacsony, különösen vidéken. A Magyar Afrika Társaság által kidolgozott orvos missziós programok elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. A misszióban résztvevő magyar orvosok az orvosi segítségnyújtás mellett informális módon képzik tovább a malawi kollégáikat.

A Magyar Afrika Társaság történetében először indul olyan speciális műtős missziót, amelyben az önkéntes orvosi csapat elsősorban fülműtéteket, illetve egyéb fej– és nyaksebészeti beavatkozásokat végez a misszió ideje alatt.

A misszió tagjai:
Prof. Dr. Gerlinger Imre, Ph.D. med. habil. egyetemi tanár, MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika klinikaigazgatója.
Prof. Dr. Katona Gábor Ph.D. az orvostudományok kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, a Fül-orr-gégészeti Szakmai Kollégium tagja, a Magyar Fül-orr-gégeorvosok Egyesületének Gyermek Fül-orr-gégészeti szekció elnöke, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gégészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.
Dr. Bodnár Judit, aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos.
Dr. Balogh Illés, fül-orr-gégész rezidens.
Dr. Pálinkás Edina, fül-orr-gégész szakorvos jelölt.

Legolvasottabb cikkeink