• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Elindult a Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Kutatási Programja

Hírek 2022.06.24 Forrás: Weborvos
Elindult a Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Kutatási Programja

Hogyan javíthatják a digitális technológiák, a telemedicina vagy az okostelefon-alapú platformok a hajléktalan emberek egészségügyi ellátását?

Az utóbbi években egyre szélesebb körben jelentek meg a digitális eszközök az egészségügy területén, a koronavírus-járvány pedig még inkább felerősítette ezt a folyamatot. A Semmelweis Egyetem Digitális Egészség Kutatócsoportja és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös, több éven keresztül tartó kutatómunkában azt igyekszik felmérni, hogy az olyan sérülékeny csoportok, mint a hajléktalan emberek egészségügyi hozzáférését és ellátását hogyan javíthatják a digitális technológiák, a telemedicina vagy az okostelefon-alapú platformok - számoltak be a kezdeményezésről közleményben.

„A kutatások eredményei azért nagyon fontosak számunkra, mert ezekre alapozva tudjuk bevezetni az újításokat. Célunk, hogy az ellátórendszert hatékonyan tudjuk úgy átalakítani, hogy közben a szolgáltatások minősége és az azokhoz való hozzáférés javuljon” – emelte ki Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője a Szeretetszolgálat Bem rakparti országos központjában, június 23-án rendezett sajtótájékoztatón.

„A hibrid ellátási forma bevezetése a Szeretetszolgálat hajléktalanellátó intézményeiben már a kutatásaink eredményeire épül. Ennek keretében egy holisztikus szemléletű alapellátási modellt indítunk, amelyben a személyesen nyújtott rendelői szolgáltatások, a mozgó orvosi ellátás és az online vizit egy teljesen flexibilis, átjárható rendszert alkot” – mondta dr. Békási Sándor, a Máltai Szeretetszolgálat 24 órás Egészségügyi Centrumának főorvosa (képünkön). A szakember hangsúlyozta, hogy a modell a krónikus betegségek biztonságos menedzselésével, a hirtelen állapotromlás megelőzésének és a hajléktalan személyek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésének segítésével az ellátórendszert és a gondozott embereket egyaránt szolgálja.

„Eddig három területet mértünk fel a közös kutatás keretében: a telemedicina iránti attitűdöt hajléktalan emberek körében, a digitális eszközökhöz való hozzáférést és az egészségügyi célú internethasználatot, illetve szakmai hátteret biztosítottunk a telemedicina éles kipróbálásakor mind a szociális intézmények, mind pedig az orvosok számára. Ezek alapján úgy látjuk, a digitális egészségügy jól alkalmazható a hajléktalan személyek ellátásában is” – tette hozzá dr. Győrffy Zsuzsa, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense és a Digitális Egészség Kutatócsoport vezetője.

A lezárult kutatási projekt legfontosabb megállapításai közül többek között azt emelte ki, hogy a telemedicina szolgáltatásaira a hajléktalan emberek ugyanolyan arányban nyitottak, mint a lakosság más csoportjai; a hajlék nélkül élők 69,6%-a rendelkezik telefonnal, 34,6%-uk okostelefonnal, és 10,8%-uk használt már egészségügyi applikációt. A 3 hónapos telemedicina pilot programban 4 hajléktalanszállóról összesen 55 páciens végezte el a személyenként hat online vizitből álló, a krónikus betegségek menedzselését szolgáló programot három szakorvos, illetve egy-egy, a szállókon dolgozó, ápolói végzettséggel rendelkező szociális munkás közreműködésével.

A DocRoom kutatási program keretében a Szeretetszolgálat az innovatív ellátási formák mellett széles körű szűrővizsgálatok és prevenciós eszközök hatékonyságának vizsgálatát is tervezi, amelyek javíthatják mind a hajléktalan emberek egészségi kilátásait, mind pedig kikövezhetik az utat más, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok egészségének fejlesztéséhez - áll a közleményben.

(Fotó: Kovács Bence/MMSZ)

Legolvasottabb cikkeink