• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elkészült a hazai természetes fürdőhelyek minősítése

Hírek 2019.05.28 Forrás: Weborvos
Elkészült a hazai természetes fürdőhelyek minősítése

A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott az Európai Unió értékelési rendszere alapján.

A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek. A fürdővizek minőségét az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok vizsgálják, egyszer nyitás előtt, majd a nyár folyamán havonta egyszer. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre, és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak.

Az NNK összesítése a 2018-ban üzemelt 253 fürdőhelyről nagyon pozitív képet mutat. Az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 233 természetes fürdővíz 79%-a kiváló, 13%-a jó, 5 %-a tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, ezek többségében tiszai fürdőhelyek. A vizsgálatba be nem vont fürdőhelyek zöme újonnan nyitott, így a validáláshoz szükséges adatokkal nem rendelkeznek.

A 2018-as szezon kedvezőtlen időjárása miatt a kifogásolt természetes fürdőhelyek száma az elmúlt évekhez képest nőtt, nagyobb esőzések után több esetben be is zártak. A nem minősített húsz természetes fürdőhely többsége négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs elegendő eredménye, de a vízminőségük megfelelő.

 Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak honlapján található fürdővíz profilok tartalmazzák. Ezekben pontos információ található az adott fürdőhely vízminőségéről, és az azt veszélyeztető kockázatokról (pl. tisztított vagy tisztítatlan szennyvíz bevezetése, ipari vagy mezőgazdasági tevékenység, stb.).

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavakon). AZ NNK felhívja a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerüljük továbbá a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket a természetes fürdőhelyeken soha ne hagyják felügyelet nélkül!

A természetes fürdővizek uniós irányelvek szerinti minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze.  A 2015-2018. közötti időszakra vonatkozó lista a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján megtalálható. Az NNK, a laboratóriumok, a hatóság és az üzemeltetők együttműködésének köszönhetően a természetes fürdőhelyeket az előírásoknak megfelelősen ellenőrizték.

Legolvasottabb cikkeink