• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

ELMO kongresszus: kék zónákon át a jobb és hosszabb életért

Hírek 2023.11.13 Forrás: Weborvos
ELMO kongresszus: kék zónákon át a jobb és hosszabb életért

A kék zónák az egész világ számára inspirációt jelentenek az egészséges életmód és a hosszú élet elősegítéséhez.

A 2000-ben felfedezett "kék zónák" olyan különleges területek, ahol az emberek kiemelkedő egészségi állapotban és hosszabb élettel rendelkeznek. Ezek a régiók, mint például Okinawa, Szardínia vagy 2023 márciusától Martinique magukban hordozzák a hosszú élet titkát, amely a helyi életmódnak, táplálkozásnak és közösségi életnek köszönhető. A mediterrán étrend és aktív életmód egyaránt játszik szerepet ezen kivételes közösségek élettartamának és jó egészségi állapotának fenntartásában. Ezek a kék zónák nem csupán rejtélyes névvel rendelkeznek, hanem az egész világ számára inspirációt jelentenek az egészséges életmód és a hosszú élet elősegítéséhez. A kék zónák kutatása továbbra is kulcsfontosságú a megújuló életmód- és egészségügyi tanácsok fejlesztése szempontjából, hogy az emberek globálisan is elérhessék a kivételes életminőség előnyeit – hangzott el – az 5. EUROPEAN LIFESTYLE MEDICINE CONGRESS második napján, professzor Michel Poulain belga demográfus, öregedéssel foglalkozó kutató előadásában.

A Mediterrán diéta olyan táplálkozási minta, amely azokat az étkezési szokásokat foglalja magában, amelyek hagyományosan a mediterrán térség országaiban, például Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban jellemzőek. Ez a táplálkozási stílus az egészséges zsírok, rostok, antioxidánsok és tápanyagok gazdag forrásait ötvözi, és számos egészségügyi előnnyel társul.

A Mediterrán diéta alapvető elemei közé tartoznak:

1.      Friss zöldségek és gyümölcsök: Nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.

2.      Teljes kiőrlésű gabonák: Például teljes kiőrlésű kenyér, rizs, tészta.

3.      Olívaolaj: Mint fő zsírforrás.

4.      Hal és tenger gyümölcsei: Rendszeres fogyasztásuk, különösen a zsíros halak (pl. lazac, tonhal).

5.      Magvak és hüvelyesek: Például diófélék, mandula, bab, lencse.

6.      Tejtermékek: Főleg joghurt és sajt mérsékelt mennyiségben.

7.      Mérsékelt mennyiségű hús: Különféle húsok mérsékelten, hangsúly a baromfira és a húsokhoz kevésbé hozzáadott zsírral.

Ez a táplálkozási forma pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát, és általában hozzájárul az egészséges életmódhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Mediterrán diéta nem csak egy egyszerű étrend, hanem egy életmód, amely fizikai aktivitást, társadalmi kapcsolatokat és étkezési örömöket is magában foglal.

Az Egyesült Királyságban, 110.000 páciens bevonásával az UK Biobank által készült tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán étrend és életmód iránti nagyobb odaadás 29%-kal alacsonyabb összhalálozási kockázattal és 28%-kal alacsonyabb rákkockázattal jár azokhoz képest, akik a legkevésbé követik ezt az étrendet és életmódot. A mediterrán étrend nem csak a Földközi-tenger közelében élők számára jó ötlet. A mediterrán étrend követése mellett még fontosabb volt az ételekhez és az étkezéshez való "mediterrán" hozzáállás.

Az életmódorvoslás (lifestyle medicine) legfontosabb céljai az életmód szokások befolyásolása révén az elsődleges prevenció, valamint az életmóddal összefüggő betegségek közös kóroki és kórélettani eltéréseinek kezelése. Maga az életmód orvoslás interdiszciplináris tudomány, ami átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant és a biológiát. Fontos szerepet játszik az egészségügyi kockázati tényezők minimalizálásában, a súlyszabályozásban és a krónikus betegségek megelőzésében. Az életmódorvoslás az egyéni igényekhez igazodik, szem előtt tartva az egyéni körülményeket és preferenciákat. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és a stresszkezelés mind részét képezik. Az életmódorvoslás hozzájárul a hosszú távú egészségmegőrzéshez és az életminőség javításához.

Az European Lifestyle Medicine Organization (ELMO) egy svájci székhelyű tudományos és orvositársaság, ami a krónikus betegségek és az helytelen életmódból eredő betegségek kutatására, megelőzésére és kezelésére szakosodott. Az ELMO több mint 500 tagot számlál 50 országból világszerte, és az evidencia alapú orvoslás népszerűsítését tűzte ki célul. A szervezet számos nemzetközi együttműködésben részt vesz, és országos képviselők segítik az életmódorvoslás ügyét 21 európai országban. Az ELMO elkötelezett az életkilátás és az életminőség javítása, valamint a krónikus betegségek terjedésének csökkentése mellett Európában.

2023-ra már Magyarországon is számos elhivatott szakember és szervezet tevékenykedik az életmódorvoslás területén. A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) e szakembereket fogja össze. Az életmód orvoslásban érintett minden szakember tagja lehet a ÉMOT-nak, köztünk általános orvosok, gyógytornászok, dietetikusok, védőnők, ápolók, edzők, természetgyógyászok. Az ÉMOT fontos szerepet kíván betölteni az életmódorvoslás iránti hazai érdeklődés ösztönzésében, ezért is csábította Budapestre ezt az európai orvoskongresszust.