• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Először az egészségügyieket, majd a krónikus betegeket oltják

Hírek Frissítve 2020.12.01 Forrás: MTI
Először az egészségügyieket, majd a krónikus betegeket oltják

A lakossági igények jelzésére hamarosan megjelenik egy felület a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Egyelőre nincs oltásra alkalmas, koronavírus elleni vakcina Magyarországon, de a lakossági igények jelzésére hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu honlap - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília közölte: a lakossági igényfelmérés információkkal szolgál az oltóhelyek pontos megtervezéséhez. "Sokféle forgatókönyvünk van attól is függően, milyen típusú vakcina érkezik az országba" - hangoztatta.

Kijelentette: ha az oltóanyag korlátozott számban áll rendelkezésre, sorrendet állítanak fel, első körben az egészségügyi ellátórendszerben dolgozókat, a védekezés első vonalának résztvevőit, utána a krónikus betegeket oltják be.

A hivatásrendi tesztelésekről elmondta, hogy az e körben elvégzett 181 506 tesztszámot most vezetik át a hivatalos adatbázisba, így az összesített mintavételi adatszám nőni fog.

Így összesen 1 835 286 az eddig Magyarországon elvégzett tesztek száma, ezek egy része laboratóriumi PCR-teszt, egy része pedig a már a hetek óta alkalmazott antigéngyorsteszt - ismertette.

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy 64 802 ember gyógyult már fel a fertőzésből. Ezzel kapcsolatban arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a gyógyult betegeiket vezessék ki a rendszerből. Jelenleg az eddig igazolt pozitív esetek száma 221 073. Az elmúlt napon 3951 új koronavírus-beteget regisztráltak, 154-en elhunytak a betegség szövődményeiben. A legfiatalabb közülük 27, a legidősebb 98 éves volt.

Az egészségügyi intézmények terhelése változatlanul nagy, jelenleg 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 662-en vannak - ismertette.

Beszélt arról is, hogy újabb és újabb tesztfajták jelennek meg a piacon, ilyenek azok a gyorstesztek is, amelyek képesek megkülönböztetni az influenzavírust a koronavírustól, valamint a különböző influenzavírusokat is el tudják különíteni. "Ezek csak információk számunkra, ezeket a teszteket is összehasonlító vizsgálatoknak kell alávetnünk, hogy lássuk, megbízhatóak-e" - tette hozzá.

A múlt héten (48. hét) elvégzett szennyvízminta-elemzésekről elmondta, Miskolcon csökkent, Békéscsabán, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Salgótarjánban az előző héthez képest nem változott, míg Szombathelyen nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége.

A karácsonyi ünnepeket megelőző jótékonysági ruha-, játék- és élelmiszergyűjtő akciókkal kapcsolatban elmondta: a járványügyi szabályok ott is kötelezőek. A gyűjtőponton a segítők viseljenek kesztyűt, azt levéve pedig mossák meg vagy fertőtlenítsék a kezüket. Az adományokat szétosztás előtt érdemes 48 óráig tárolni, mert ez idő alatt a rajtuk lévő vírus elpusztul - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Ezt mutatta a célzott tesztelés

A vártnál alacsonyabb részvételi arány mellett alacsony fertőzöttséget mutatnak a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál múlt héten végzett célzott, csoportos tesztelés eredményei - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. György István felidézte: múlt héten több mint ezer gyorstesztelő csapat több mint tízezer helyszínen végezte a gyorsteszteket a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, az egészségügyi és szociális intézményekben azonban az ott dolgozók végezték az önkéntes teszteléseket.

Az államtitkár elmondta: az operatív törzs nagyobb részvételre számított. Elmondta, összesen 181 506-an teszteltették magukat, a gyorsteszten megjelentek 2,44 százalékának, 4436 embernek lett pozitív a mintája. Hozzátette: a teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett, nagycsoportos tesztek eredményéhez.

György István az egyes csoportok tesztelésének eredményéről szólva elmondta: a bölcsődei dolgozóknál volt a legmagasabba részvételi arány, 79 százalék. Ebben a csoportban 11 113 dolgozó teszteltette magát, 195-en bizonyultak pozitívak, ami 1,8 százalék.

Az óvodai dolgozóknál 74 százalékos volt a részvétel, 34 964-en teszteltették magukat, 811 embernek lett pozitív a mintája, ami 2,3 százalék. Az általános iskolai pedagógusoknál, az oktató-nevelő munkában résztvevőknél 73 százalék volt a részvétel, 95 102 dolgozóból 2170 tesztje lett pozitív, ami 2,3 százalék.

A szakképző intézményekben 64 százalékos volt a részvételi arány, 5753-an teszteltették magukat, 146-nak lett pozitív a mintája, amely 2,6 százalék. Ezzel kapcsolatban az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a szakképző intézményekben online oktatás folyik, a tesztelés a gyakorlati héten oktatókat érintette.

A szociális intézményekben 24 452 embert teszteltek, 911-nek lett pozitív a mintája, ami 3,73 százalék. Az egészségügyi dolgozók tesztelésében 10 222-en vett részt, itt 1,96 százalék volt a pozitivitás, ami az államtitkár közlése szerint a korábbi arányoknak megfelelő.

György István hangsúlyozta: akinek pozitív lett a mintája, jelentenie kell ezt a háziorvosának, aki akkor engedélyezheti a munkába visszatérést, ha a dolgozó már három napja tünetmentes.

Az államtitkár elmondta, elkezdődött a gyorstesztelés második köre és arra bíztatnak mindenkit, hogy vegyenek részt benne, akkor is, ha az első körben már teszteltették magukat. Bejelentette azt is, hogy az operatív törzs döntése alapján a csoportos tesztelés az államigazgatásban dolgozó ügyfélszolgálati munkatársak tesztelésével folyatódik, ebben is részt vehetnek egyetemisták, újabb kirendelés alapján.

Hangsúlyozta: a tesztelés önkéntes, és cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a tesztelésben részt nem vevőket bármilyen hátrány érné. Megjegyezte: a tesztelés visszautasításának egyik oka lehetett az, hogy napokkal korábban már átestek tesztelésen.

Az államtitkár az egyetemisták kirendelésével kapcsolatban hangsúlyozta, az a leghumánusabban történt, egyeztettek az egyetemistákkal, szállást biztosítottak nekik, ha kérték, továbbá gondoskodtak a védőfelszerelésükről és az étkeztetésükről is. Emellett csoportos biztosítást is kötöttek rájuk.

Cáfolta azt a hírt is, hogy "egy teljes napot" kellene várni a tesztelőkre. Mint mondta, a tesztelést végzők az előző, vagy éppen a tesztelés alatt lévő intézményből mindig értesítették a következő helyszínt érkezésükről, legalább két órával korábban.

Az államtitkár köszönetet mondott a tesztelésben résztvevőknek. Az akció újabb példa arra, ha az ország összefog a bajban - még akkor is, ha vannak, akik politikai okból akadályozzák a védekezést és támadják a gyorstesztelést, álhíreket terjesztenek -, ha összefogunk, együtt sikerülni fog - mondta György István.

Eddig 89 üzletet záratott be ideiglenesen a rendőrség

Hétfőn 233 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök azért, mert nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot az előírt helyeken. A szabályozás hatályba lépése óta 9910 ilyen intézkedésre volt szükség. Hétfőn a legtöbb esetben, 205 alkalommal azért léptek fel a rendőrök, mert a 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken helyi szinten előírt maszkhasználatot nem tartották be az emberek. A tömegközlekedésben és a megállókban 2, az üzletekben, bevásárlóközpontokban 26 ilyen intézkedésre volt szükség - közölte Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Eddig 89 üzletet záratott be ideiglenesen a rendőrség.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 520 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 144 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 376-ban pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalmat hétfőn 239-en szegték meg, 7 ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be, 12 pedig nem tartotta be a gyülekezésre, illetve csoportosulásokra vonatkozó tilalmat.

A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 8337 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Hétfőn a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 50 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 6681 alkalommal intézkedtek.

Az elmúlt napon 18 778 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 6179 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 48 171-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3831-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, hogy betartják-e a karanténszabályokat.

A járvánnyal összefüggésben március óta 488 bűncselekmény miatt indult eljárás, az ügyekben eddig összesen 97 gyanúsítottat hallgattak ki - ismertette.

Az alezredes igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a zöldségesekre, illetve a vegyes árucikkeket, élelmiszert is kínáló kisboltokra vonatkozik-e az idősek vásárlási sávja. Hozzátette: a védett idősáv alkalmazását a jogszabály az üzlet jellegéhez köti. Ha napi fogyasztási cikket is árul egy üzlet, akkor be kell tartania a védett idősávra vonatkozó szabályozást. Napi fogyasztási cikknek kell tekinteni az élelmiszert, az illatszert, a háztartási tisztítószert, a vegyiárut és a higiéniai papírtermékeket - tette hozzá.

(A képen koronavírus-tesztet mutat a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában 2020. december 1-jén. Fotó: MTI/Mészáros János)

Legolvasottabb cikkeink