• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Első alkalommal adták át a Richter Érdemérem Díjakat

Hírek 2022.10.22 Forrás: Weborvos
Első alkalommal adták át a Richter Érdemérem Díjakat

A frissen alapított díjjal ezúttal az innovatív, prevenciót támogató és hatékony betegkommunikációt folytató háziorvosokat díjazták.

A magyar modern gyógyszeripar megteremtőjeként is számontartott Richter Gedeon születésének 150. évfordulója alkalmából idén hirdették meg először a Richter Érdemérem díjat. A Magyar Orvosi Kamara szakmai támogatásával életre keltett elismerésre három kategóriában is várták azon háziorvosok pályázatait, akik a mindennapi munkájuk mellett időt és energiát nem sajnálva dolgoznak azon, hogy növeljék az egészségügyi ellátás színvonalát, ezáltal minél jobban szolgálják a társadalom érdekeit. A hiánypótló kezdeményezést nagy érdeklődés övezte, és számos kiemelkedő pályamű született. A zsűri által kiválasztott három díjazott 2022. október 21-én ünnepélyes díjátadó keretében vehette át a Richter Érdemérmet.

A Richter Gedeon Nyrt. felelős vállalatként több mint 120 éve nagy hangsúlyt fektet a magyar egészségügy támogatására. A háziorvosokra az elmúlt években nagy teher és egyben hatalmas felelősség is hárult, ezért is tartotta különösen fontosnak a magyar gyógyszergyártó vállalat, hogy külön elismerésben részesítse azokat a szakembereket, akik innovatív ötleteikkel, prevenciót támogató kezdeményezéseikkel és hatékony betegkommunikációjukkal nap mint nap tettek és tesznek ma is a lakosok egészségmegőrzése érdekében.

„Ahogyan a díj jelmondata is szól: Honos alit artes, azaz az elismerés táplálja a tudományt. Számunkra ez azt jelenti, hogy e díj létrehozásával, megidézve az alapító szellemiségét, elismerhetjük a hazai orvostársadalom legkiválóbb szakembereit, a gyógyítás iránti elkötelezettségüket” – mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke.

„A Richter Érdemérem díj létrehozása nemcsak méltó emléket állít a magyar gyógyszerészet megalapítójának, de egyben egy új kezdetet is jelent a modern hazai egészségügy kialakításához vezető közös utunkon” – nyilatkozta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

 

A Dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója; Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke; Dr. Mangó Gabriella háziorvos; Dr. Szabó János, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvosi Tagozatának elnöke és Polgár Judit minden idők legeredményesebb női sakkozója alkotta zsűri kiemelte, hogy számos nívós pályázati anyag érkezett, és a döntést hosszas egyeztetést követően tudták meghozni.

Az év leghatékonyabb betegkommunikációját folytató háziorvosa a Gyenesdiáson praktizáló Dr. Vajda Gábor lett, aki egyedi, általa adaptív kommunikációs módszernek nevezett gyakorlatával érdemelte ki a kitüntetést.

Az év legjobb prevenciós gyakorlatát folytató háziorvosának címét a Tiszadobon praktizáló Dr. Szerényi Nikoletta nyerte el, aki egy hátrányos, megyehatár szélén elhelyezkedő, alig 3000 lakosú településen fejtette ki megelőző munkásságát.

Az év legkiemelkedőbb tudományos vagy innovációs munkáját végző háziorvosaként a Tiszaszigeten praktizáló Dr. Mohos Andrást ismerte el a szakmai grémium, aki a gyógyítás, oktatás, kutatás hármas megfelelő egyensúlyát célzó gyakorlatával vívta ki az elismerést.

„Bízom benne, hogy a kiváló pályázatokból kiválasztott három díjazott által bemutatott jó gyakorlatok minél szélesebb körben ismertté válnak a hazai orvostársadalom számára, és minél több háziorvos munkáját segíthetik a jövőben” – tette hozzá Dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A díjazottak a Richter Érdemérem elismerés mellett kategóriánkként nettó 2 millió forint értékű támogatást kapnak, amely a nyertes pályázó döntése alapján a praxisuk számára hasznosítható eszközbeszerzést, illetve a szakmai tevékenységüket támogató hazai vagy külföldi konferencián, tanulmányúton való részvételt tesz lehetővé.

„A nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre megvalósítjuk az eredetileg középtávra szánt terveinket, és – a háziorvosi kategória megtartása mellett – létrehozzuk a Richter Érdemérem díjat az egészségügyi intézményekben hivatásukat gyakorló szakorvosok, és a magyar egészségügy legalább ennyire elengedhetetlen szegmensét, szerves részét képező gyógyszerészek számára is” – közölte Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

A Richter Érdemérem díjazott pályázatai a díj weboldalán érhetők el.

Legolvasottabb cikkeink