• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Emelik a német szabadfoglalkozású orvosok honoráriumát

Hírek Forrás: GYEMSZI-ESKI

Matematikailag fejenként 4000 és 5000 euró többletjövedelmet jelenthet 150 ezer orvos, pszichoterapeuta számára.

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége szeptember végén megállapodtak a szabadfoglalkozású orvosok honoráriumának jövő évben történő emeléséről, ami orvosonként számolva 4000-5000 euró körüli többletjövedelmet eredményezhet - olvasható a GYEMSZI-ESKI portálon német forrásokra hivatkozva.


A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége szeptember 25-én megállapodott a szabadfoglalkozású orvosok honoráriumának jövő évben történő emeléséről. Az emelés mintegy 150 ezer orvost és pszichoterapeutát érint, akik honoráriuma 2014-ben összességében 590 és 800 millió euró közötti összeggel növekszik, ami matematikailag fejenként 4000 és 5000 euró többletjövedelmet jelenthet és mintegy 3 százalék körüli emelésnek felel meg. Az emelés pontos összege azonban orvosonként nem határozható meg előre, mert az függ többek között a demográfiai arányok változásától, a morbiditás alakulásától és a regionális tárgyalásoktól. A növekedés mértékét illetően az egyes szakmákon belül szintén jelentős eltérések várhatóak.

A tárgyaló felek megállapodása szerint az orientációs érték – azaz az orvosi és pszichoterapeuta szolgáltatások árai – 2014. január 1-től 1,3 százalékkal 10,13 euróra emelkednek, ami közel 360 millió euró növekedést eredményez, amivel az orvosi praxisok költségnövekedése is figyelembe vételre kerül. Az új orientációs érték éppúgy vonatkozik a morbiditásorientált összdíjazáson belüli és azon kívüli szolgáltatásokra, mint a regionális szinten különösen támogatandónak ítélt szolgáltatásokra.

A jövő évben a betegpénztárak 90 és 300 millió euró közötti összeggel biztosítanak magasabb fedezetet a biztosítottak egyre növekvő kezelési szükségletének kielégítésére.

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége megállapodott továbbá a lakóhely közeli alapellátás előmozdításáról is, melynek keretében a háziorvosok és a szakorvosok részére összesen 140 millió euróval több forrás áll majd rendelkezésre.

A Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetség nem tudott megállapodni arról, hogy a házi és szakorvosi alapátalány kikerüljön a morbiditásorientált összdíjazás alól és azok a betegpénztárak részéről fix árakon kerüljenek elszámolásra. Ezzel a tervezhető fix díjas szolgáltatások irányába tett következő lépést elnapolták, ám a téma nem került le a napirendről. (VN)