• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ennyien panaszkodtak orvosuknak influenzára

Hírek Forrás: Weborvos

5 megyében nőtt, 3 területen maradt, 12 megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók betegek száma.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2016. december 19-25. között 9 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző heti 10 100 fővel szemben - összegezte a kapott adatokat az Országos Epidemiológiai Központ.

A betegek 21,5%-a gyermek, 38,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,9%-a, 13,2% pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az 51. héten 5 megyében nőtt, 3 területen nem változott, 12 megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (234) és Hajdú-Bihar (176) megyében, valamint a fővárosban (146) volt a legmagasabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést hét területen (a fővárosban, Bács-Kiskun, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében) diagnosztizáltak.

Az 51. héten összesen 35 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára. A sentinel orvosok által beküldött 18 mintából 12 esetben influenza A(H3N2) és egy esetben influenza A(NT) vírust azonosítottak, a pozitivitási arány 72,2%-nak felelt meg.

A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében vizsgált 17 betegnél négy esetben influenza A(H3N2) és egy esetben influenza A(NT) vírus okozta fertőzést igazoltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 51. héten nem érkezett jelentés.

Összegzés: az 51. naptári héten 100 000 lakos közül 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, az incidencia 100,3%ooo-nek bizonyult, 18 megbetegedést influenza A vírus okozott.

A 2016. év 40 – 51. hete között 165 vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Influenza Laboratóriumban, ahol 23 betegnél igazoltak influenza A [17 A(H3), 1 A(H1pdm09), 5 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Két esetben adenovírus kóroki szerepét állapították meg.

Legolvasottabb cikkeink