• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az érelmeszesedés háttérét kutatják

Hírek 2018.08.01 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az érelmeszesedés háttérét kutatják

A Semmelweis Egyetem vezetésével alkotott konzorcium kereste a kérdésekre a választ.

Az elmúlt 60 év tudományos eredményei és gyógyszerfejlesztései ellenére évtizedek óta világszerte az atherosclerosis okozta megbetegedések vezetik a haláloki statisztikákat. Ennek oka, hogy az atherosclerosis kialakulásának okairól, a betegség lefolyását meghatározó tényezőkről még sok mindent nem tudunk. A Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Élettani Intézet, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet, valamint az ImmunoGenes Kft. által alkotott konzorcium kutatása ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásának segítségével kialakított konzorcium azt tűzte ki céljául, hogy innovatív, molekuláris biológiai, immunológiai és géntechnológiai módszereket alkalmazó kutatással, páciens minták analízisével, valamint a kutatási eredmények transzlációjával közelebb jusson az atherosclerosis hátterében álló folyamatok megismeréséhez és gyógyszeres befolyásolásához. A fejlesztés a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program NVKP_16-1-2016-0039 azonosító számú pályázatának keretén belül három év alatt valósul meg 2017. január 1. és 2019. december 31. között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 941,02 millió forintos támogatásával, amelyből a Semmelweis Egyetem Élettani Intézete 799,999 millió forinttal, az ImmunoGenes Kft. 56,200 millió forinttal, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ pedig 84,816 millió forinttal részesedik. A projekt költségvetéséhez tartozik további 14 millió forint, mellyel – sajáterőként – az ImmunoGenes Kft. járul hozzá a kutatáshoz.

A konzorcium vezetője dr. Hunyady László egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Élettani Intézet igazgatója. Klinikai területen közreműködik a  Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Érsebészeti Tanszék, Angiológiai Tanszéki Csoport vezetője, dr. Járai Zoltán habilitált doktor, c. egyetemi tanár, belgyógyász angiológus, kardiológus. profilvezető főorvos. A projektben a konzorciumi partnereket dr. Bősze Zsuzsanna, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézete genomikai főosztályának vezetője, valamint dr. Kacskovics Imre egyetemi tanár, az MTA doktora, az Immunogenes Kft ügyvezetője képviseli.

A támogatás elnyerésével 8-10 kutatói pozíció biztosítására, megőrzésére volt mód, és mindemellett majd ugyanennyi új kutatói és asszisztensi munkahely létrehozására nyílt lehetőség.

A projektről bővebben a itt olvashatnak.

Legolvasottabb cikkeink