• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Erősebb élelmiszerlánc-felügyeletet igényelnek

Hírek Forrás: MTI

A fiatalok kevésbé, az idősebbek jobbnak ítélik a hazai élelmiszerbiztonságot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) által rendelt közvélemény-kutatás a hazai élelmiszerbiztonság helyzetét és a lakosság hivatallal szembeni elvárásait vizsgálta. A kutatás eredményei szerint a fogyasztók többsége úgy gondolja, hogy még inkább meg kellene erősíteni a hivatal eszközeit.

A hivatal a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán, az állatorvosképzés 225. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében mutatta be a Budapesti Corvinus Egyetem által készített közvélemény-kutatás eredményeit. Az állatorvosképzés jubileumi ünnepségén tiszteletét tette dr. Kardeván Endre, agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos is, ugyanis az állatorvosok szerepe jelentős az élelmiszerbiztonság megőrzésében. Az állatorvos bírálja el a levágott állat húsának fogyasztásra való alkalmasságát, megvizsgálja a vágóállatokat a gazdaságokban, a vágás előtt és után is.

A jubileumi ünnepség keretében bemutatott vizsgálat abból a célból készült, hogy a NÉBIH megismerje a hazai élelmiszerbiztonságról kialakított képet, illetve a fogyasztók hatósággal szembeni elvárásait. A kutatás 2012. február 2. és március 24. között készült, 1017 ember személyes megkérdezésével.

A vizsgálat alapján elmondható, hogy míg a fiatalabb korosztály nem gondolja, hogy a hazai élelmiszerek biztonságosak lennének, addig az idősebb korosztály jobbnak ítéli a hazai élelmiszerbiztonságot. A hatóság ismertségére rákérdezve az is kiderült, hogy a magasabb végzettségűek ismerik a hatóság munkáját és jobban megbíznak benne. Az átlagos jövedelmű válaszadók szerint pedig a vásárlás helyszíne, a kiválasztott termék márkája határozza meg az élelmiszerek biztonságát.

A kutatás eredményei szerint a lakosság kifejezetten elvárja a határozott állami szerepvállalást az élelmiszerbiztonság területén, sőt kifejezetten igénylik, hogy az élelmiszerlánc felügyelete egy kézben, egy hatóság alatt összpontosuljon. A megkérdezettek többsége, 58,39 %-a ugyanakkor úgy gondolja, hogy a hatóság eszközeit még inkább meg kellene erősíteni. Csupán 16,85 %-uk véli úgy, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság eszközeinek jelenlegi szinten tartása elegendő. A válaszadók kis része, 3,97 %-a gondolta úgy, hogy felesleges az élelmiszerlánc ellenőrzésbe befektetni.

A NÉBIH a kutatás eredményeire alapozva a jövőben törekszik a fogyasztók igényeinek kielégítésére. A hatóság partnerségi viszony kialakítására törekszik a fogyasztókkal és a vállalkozásokkal egyaránt. A hivatal nyitott ezért a lakosság által jelzett problémákra, továbbá cél a vállalkozások számára a tanácsadás a jogszabályok értelmezésében és a jó gyakorlatok megtalálásában.