• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ettől fáj a fejük az egészségügyi minisztereknek

Hírek Forrás: MTI

Informális találkozót tartottak az EU tagállamok egészségügyi miniszterei Pozsonyban.

A humángyógyszerek egyes uniós tagországokban tapasztalt hiánya, az élelmiszer-minőség problémaköre, továbbá a védőoltások kérdése voltak napirenden az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek informális találkozóján, amelyet a júliusban kezdődött szlovák uniós elnökség keretében tartottak Pozsonyban, kedden.

Tomás Drucker szlovák egészségügyi miniszter a humángyógyszerek egyes tagországokban tapasztalható hiányáról szólva elmondta: a hiányért részben a viszonylag alacsonyabb gyógyszerárakkal rendelkező tagországokból való kivitel, részben a hatóanyagok hiánya okolható. Elmondta: az uniós tagállamok szakpolitikusai megegyeztek abban, hogy folyamatos információcserével és a piaci helyzet rendszeres megfigyelése által próbálnak javítani a helyzeten.

A kétnapos találkozót lezáró sajtótájékoztató másik résztvevője, Vytenis Andriukaitis, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa a gyógyszerhiány problémájáról elmondta: megegyeztek abban, hogy az ügyről az egyes tagállamok gyógyszerbeszerzésért felelős ügynökségeinek vezetői is találkozót tartanak, ezen a közös beszerzés-, illetve az árak alakításának lehetőségei kerülnek majd terítékre.

Az unióban ma rendkívül magas az aránya azoknak a betegségeknek, amelyek kialakulása a túlsúlyossággal függ össze - állapította meg az élelmiszerminőség növelésének szükségességéről és folytatott egyeztetés kapcsán Vytenis Andriukaitis. Tomás Drucker megjegyezte: tekintettel arra, hogy a kontinensen már járványméreteket öltött a túlsúlyosság és előfordulása tovább terjed, rendkívül fontos az egyes zsírok, a cukrok és a só mennyiségének csökkentése az élelmiszerekben.

Vytenis Andriukaitis rendkívül aggasztónak nevezte, hogy ma Európa az a kontinens, ahol a legmagasabb azoknak az embereknek az aránya, akik fenntartásokkal kezelik a védőoltásokat. Megjegyezte: ennek az erősödő szkepticizmusnak a visszaszorítására az uniónak erős jelzést kellene küldenie a lakosság irányába.

A szlovák szakminiszter szerint az antibiotikumok növekvő fogyasztásának egyik oka a védőoltások használatának visszaszorulása. Leszögezte: a hagyományos kezelésnek ellenállni képes kórokozók elleni globális akciótervet minden egyes uniós tagország egészségügyi politikájának középpontjába kell állítani.