• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Európai szervdonációs kongresszus Budapesten

Hírek Forrás: Weborvos

A kongresszus mottója: áthidalni a szervdonációk és a transzplantációs várólisták közötti különbséget!

Az Európai Szervdonációs és Transzplantációs Koordinációs Társaság 2014. október 3-5-ig Budapesten rendezte meg 25. kongresszusát. A kongresszus házigazdája az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) volt, amely a hazai és nemzetközi szervdonációs koordináció, a kapcsolódó laboratóriumi tevékenység, a központi transzplantációs várólista és a szervdonációs szállítások működtetője.

A kongresszusra közel 300 résztvevő érkezett 35 országból, 126 előadás hangzott el 4 plenáris és 12 parallel szekcióban, 3 nap alatt.

A szervadományozással kapcsolatos legújabb tudományos eredmények bemutatásához csatlakozott az Európai Intenzív Terápiás Társaság, az Európai Szív és Tüdő és Transzplantációs Társaság, az Európai Szövetbankok Szervezete is.

Az eseményt megelőző napon külön munkacsoportok foglalkoztak a donorgondozással, biovigilanciával, nem dobogó szívű halottból történő szerveltávolítások gyakorlatával, élődonációval, és az eltávolított szervek minőségét javító gépi perfúzióval.

A kongresszuson közel 20 magyar előadás került bemutatásra a szervdonációs aktivitás növeléséről, a kórházi koordinációról, hazánk Eurotransplanthoz történő csatlakozásának előnyös következményeiről.

Az elmúlt 50 évben a szervátültetés gyakorlata világszerte elterjedt orvosi beavatkozássá vált, amely a várólistára kerülő betegek számára érdemben növelte a túlélési esélyeket. Az elmúlt két évtizedben jelentősen és stabilan nő a szervátültetések száma világszerte. Ma már tudjuk, hogy a transzplantáció a leginkább költség-hatékony eljárás az összes elérhető alternatíva között, a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek számára, illetve a máj, a szív és a tüdő végstádiumú betegségeiben az egyetlen elérhető terápia.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte jelentős probléma, hogy mind a szervkivételre alkalmas potenciális donorok száma, mind pedig jelentésük aránya alacsony, míg a várólistákon levő betegek száma jellemzően, folyamatosan emelkedik. Az Európai Unióban 61 ezer ember vár megfelelő donorszervre, miközben naponta 12 beteg hal meg várólistán a várakozás közben.

Magyarországon az elmúlt két évben emelkedik a szervadományozások és szervátültetések száma, de a várólistákon még mindig többen várakoznak átültetésre, mint a rendelkezésre álló donorszervek száma.

A szervezők reményei szerint a budapesti kongresszus is elősegítheti a hazai szervadományozás növelését és a folyamat minőségének javulását, mert a szervátültetés életet ment - közölte az OVSZ.

Legolvasottabb cikkeink