• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Éveink gyarapodásával egyre kevésbé szeretjük az édes ízt

Hírek 2022.11.15 Forrás: TÉT Platform Egyesület
Éveink gyarapodásával egyre kevésbé szeretjük az édes ízt

A magyarok több mint fele édesszájú, főleg a fiatalok – állapította meg egy friss hazai kutatás.

Tízből hatan az édes ízt kedvelik, a második legnépszerűbb íz a sós, ami minden negyedik magyar kedvence. Erre és még sok más érdekes tényre derült fény abból a reprezentatív kutatásból, melynek eredményeit a közelmúltban egy szakmai kerekasztal-beszélgetésen ismertettek Budapesten.

A kutatás – melynek során online, 1000 főt kérdeztek meg – az édes ízzel kapcsolatos véleményekre és az édességekkel, édesítőszerekkel kapcsolatos döntéseinket befolyásoló tényezők feltárását tűzte ki céljául. Egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbben az édes ízt kedvelik, hiszen ez velünk született tulajdonság: a szakemberek szerint a biztonságos, energiát adó ételekhez társítjuk, hiszen első táplálékunk, az anyatej is édes. A kutatás szerint azonban éveink gyarapodásával egyre inkább más ízek felé fordulunk, az ötven évnél idősebbeknek már csak alig több mint a fele édesszájú. A kávénkat és a teánkat életkortól függetlenül édesen szeretjük kortyolgatni, a válaszadók több mint háromnegyede ugyanis így issza. Ehhez a legtöbben (54,3 százalék) cukrot használnak, édesítőszerrel közel egyharmadunk (30,4 százalék) ízesít, mézet pedig 13 százalék választ.

„A megszokott ízeket szeretjük, akkor is, ha az édesről van szó” – foglalja össze az eredményeket a kutatást vezető dr. Soós Mihály. „Azt találtuk, hogy leginkább a cukorhoz, ezen belül is a hagyományos fehércukorhoz nyúlunk, ha például süteményt készítünk, vagy forró italokat ízesítenénk. A cukrot ugyanis jóízűnek tartjuk, és persze sokan vannak (42 százalék), akik megszokásból is ezt használják. Azok között, akik nem használnak cukrot édesítésre, közel ugyanannyian vannak, akik egészségtelennek tartják, mint akik felesleges, üres kalóriabevitelnek gondolják” - árulta el a Debreceni Egyetem docense. Szintén érdekes tény – és ezt a fogyasztási adatok is alátámasztják – hogy az üdítőitalok terén jelentősen megváltozott az ízlésünk az elmúlt évtizedekben. Ez a termékek összetétele is követte, folyamatosan csökkent az üdítőitalok és a gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, ami 2021-ben már 45 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2010-ben.

A reprezentatív felmérés az egészségünk szempontjából is vizsgálta az édes ízű ételek, italok fogyasztását. Kiderült, hogy minél egészségtudatosabb valaki, annál kevesebb cukrot fogyaszt, sőt mindez az iskolai végzettséggel is összefügg: míg a legfeljebb nyolc általános elvégzők több mint 80 százaléka mondható fehércukor-használónak, addig a diplomások körében ez az arány már csak 37 százalék. Az édesítőszereket pedig a legtöbben a testsúlyuk megőrzése vagy csökkentése érdekében használják, minden negyedik megkérdezett pedig ezt tartja egészségesebb választásnak. Egyötödünk a kevesebb cukrot tartalmazó üdítőitalokat választja, míg a teljesen energiamentes, édesítőszerrel készült frissítőket közel harminc százalékunk keresi. Ez jól tükrözi a piaci folyamatokat: manapság a csökkentett kalóriatartalmú és a kalóriamentes üdítők aránya nagyjából 60 százalék.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a kutatást szervező TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője szerint az eredmények egyaránt hasznos információkat jelentenek a szakembereknek és azoknak, akik tudatosan szeretnének táplálkozni. „Látható, hogy nagyon ragaszkodunk a megszokott, édes ízhez, ugyanakkor nyitottak vagyunk az alternatívák felé is. Ugyan mi magyarok nem fogyasztunk a nemzetközi ajánlásoknál több cukrot, egyre többen ismerjük fel, hogy a fehércukor helyett sok más alternatíva, így például az édesítőszerek is rendelkezésünkre állnak. Több – és persze helytálló – ismeretre van szüksége mindenkinek a cukrokkal és az édesítőszerekkel kapcsolatban is, hogy a boltok polcai előtt állva helyes döntést hozhassunk. Egyelőre azt látjuk, hogy sokan bizonytalanok, például körülbelül ugyanannyian tartják egészségtelennek a cukrot, mint az édesítőszereket. Mindkettőnek megvan a helye az étrendünkben, de az információhiány miatt sokszor hajlamosak vagyunk egyiket vagy másikat teljesen száműzni. Nekünk, szakembereknek azon kell dolgozni, hogy ennek a kutatásnak az eredményeit is felhasználva mindenkit megtanítsunk az édes íz szerepére az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban” – hívja fel a figyelmet a dietetikus.

Legolvasottabb cikkeink