• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente 4 ezren vesztik el a látásukat

Hírek Forrás: Weborvos

A vakok intézete 1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert többek között a rehabilitáció fejlesztésére.

Magyarországon évente körülbelül 4000 fő válik látássérültté, közülük csak kevesen élnek az elemi rehabilitáció lehetőségével. Ennek elsősorban az információhiány és az országban található központok földrajzi helyzete az oka – hangzott el a Vakok Állami Intézete (VÁI) által szervezett konferencián.

Pedig az elemi rehabilitáció az orvosi rehabilitációra épülve megteremti a foglalkozási rehabilitáció alapját, lehetőséget ad az önálló életvitel újbóli kialakítására.

„Elemi rehabilitáció nélkül is el lehet sajátítani az önálló életvitelhez szükséges készségeket, csak sokkal nehezebb, sokkal hosszabb időt vesz igénybe, és az eredmény is más lesz, mint ha erre kiképzett szakemberekkel való közös munkában tennék mindezt. Gyakran előfordul, hogy szakképzett segítség nélkül a látássérült embereknek nem sikerül az önálló életvitel kialakítása, ezért egész hátralevő életükben segítségre szorulnak" – mondta a konferencia megnyitójában Szabóné Berta Irén, a VÁI igazgatója.

Az elemi rehabilitáció olyan egyénre szabott program, amely komplex felmérést követően figyelembe veszi a vak vagy gyengénlátó személy szükségleteit, igényeit, lehetőségeit. Azoknak az embereknek segít, akiknek akut szemészeti gyógykezelése befejeződött, látásuk további orvosi kezeléssel nem javítható. Célja, hogy a súlyos látássérülés mellett fenntartsa vagy kialakítsa a függetlenséget és az önállóságot.

Az elemi rehabilitáció módszerét az 1980-as évek elején elsőként a Vakok Állami Intézete adaptálta külföldi minta alapján. A módszer elsősorban a felnőtt korú látássérült személyek önellátásának kialakítását segíti, többek között a tájékozódás - közlekedés, a mindennapos tevékenységek újratanításán, továbbá a tapintható és alternatív írás-olvasási technikák, valamint az infokommunikációs eszközök használatának tanításán keresztül.

Az intézmény az elmúlt években számos projektet valósított meg az elemi rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése érdekében. 2012-ben 1,2 milliárd forint európai uniós támogatást nyert modern állapotfelmérő valamint módszertani központ létrehozására, illetve az elemi rehabilitációs szolgáltatások bővítésére.

A projekt eredményeként a Budapesten és vidéken élő látássérült személyek komplex, a későbbi rehabilitációs folyamatot megalapozó állapotfelmérésen vehetnek részt. Az Országos Módszertani Központ a látássérült emberekkel foglalkozó szakemberek számára nyújt számos lehetőséget ismereteik bővítésére, valamint segíti az elemi rehabilitáció elméleti hátterének fejlődését.

A projekt további fontos célja, hogy kialakítsa az elemi rehabilitációval foglalkozó szervezetek hálózati együttműködését, valamint tizenkét megyében újonnan kihelyezett szakemberekkel csökkentse a rehabilitációhoz való hozzáférés területi egyenlőtlenségeit.

Legolvasottabb cikkeink