• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente lesz tömeges sérültellátási gyakorlat

Hírek Forrás: MTI

Budapest biztonságos város, de az európai helyzet indokolttá teszi az egészségügyi felkészülést egy esetleges terrortámadásra.

A jövőben minden évben tart tömeges sérültellátási gyakorlatot a honvédség egészségügyi szolgálata - közölte a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvosigazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában. Tamás Róbert dandártábornok annak apropóján beszélt erről, hogy kedden robbantásos merényletet szimuláltak egy budapesti metrómegállóban, aminek nyomán 29 sérültet kellett ellátni.

Az orvosigazgató hangsúlyozta, az európai biztonsági helyzet annak ellenére indokolttá teszi az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokat, hogy Budapest biztonságos város. Elmondta: a gyakorlatban csaknem 600-an, egészségügyi dolgozók, katonák, rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai vettek részt. A sikeres szimulációra, amelyben sűrítették a hazai és a nemzetközi tapasztalatokat - a többi közt a korábban Afganisztánban szolgáló magyar katonaorvosok tapasztalatait is -, egy-másfél évig készültek.
Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben gyakorolta kedden az esetleges budapesti robbantásos merénylet sérültjeinek ellátását. A gyakorlat forgatókönyve szerint a kedd reggeli órákban Budapesten, a XIII. kerületi Lehel téri aluljáróban robbanás történik, és rövid idő alatt csaknem száz segélykérő hívás érkezik az Országos Mentőszolgálathoz. Az OMSZ a más régiókból átcsoportosítható mentőjárműveket is a térségbe irányítja a sérültek ellátásához. A fiktív robbanás 7.15 perckor történt a Lehet téri metróaluljáróban. Az első sérült 7.55-kor, az utolsó 8.37 perckor érkezett a Honvédkórházba. Az összesen 29 sérülttel járó "merényletben" öten életveszélyes, tizenketten súlyos, a többiek könnyű sérülést szenvedtek, egy ember pedig a kórházban életét vesztette.
A gyakorlat célja többek között az volt, hogy felmérjék, miként befolyásolja az intézmény napi működését, a betegellátást a sok sérült beérkezése, valamint az, hogy egészségügyi válsághelyzetek és katasztrófák esetére modellezzék és fejlesszék a tömeges sérültek ellátása miatt jelentkező feladatokat és erősítsék az együttműködést - mondta még kedden az orvosigazgató.

Legolvasottabb cikkeink