• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Évről évre nő a stroke ellátás sikeres beavatkozásainak száma

Hírek 2022.08.30 Forrás: Weborvos
Évről évre nő a stroke ellátás sikeres beavatkozásainak száma

Ma már a betegek lényegesen kisebb idegrendszeri károsodás nélkül jutnak túl az agyi érelzáródás folyamatán, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Szeptember 1-3. között rendezi meg a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház a Magyar Stroke Társaság XVI. Kongresszusát Siófokon. A tanácskozásra mintegy 380 résztvevőt várnak 120 absztrakt előadással, illetve 13 cégszimpóziummal, 3 szekcióban a 3 napon keresztül. A kongresszussal egyidőben tartja a Magyar Neuroszonológiai Társaság XIII. éves szimpóziumát egy külön szekció keretei között - tudatták lapunkkal a szervezők. 

A rendelkezésre álló nemzetközi statisztikák szerint a stroke betegségben szenvedők halálozása az első évben magasabb, mint a diagnosztizált onkológiai betegségek első évében. 15 évvel ezelőtt a stroke betegségnek sikeres kezelési lehetőségei minimálisak voltak, tekintettel arra, hogy a sürgősségi vérrög oldás időablaka korlátozott volt. Ennek következtében a stroke (agyi érben bekövetkező elzáródás következményes agyállomány elhalása) egy olyan klinikai folyamat volt, melyben a beteg, ha életben maradt is, végleges idegrendszeri károsodást szenvedett el.

A stroke ellátásban jelentős áttörést eredményezett az érkatéteren keresztüli trombus (vérrög) eltávolítás azzal, hogy az eddigi beavatkozásokhoz képest hatékonyabb, és a beavatkozás időablaka ma már akár 24 óra is lehet. Ezen területen nyugodtan kijelenthető, hogy Magyarországon is kialakultak az akut stroke ellátás központjai 10-12 évvel ezelőtt, melyhez high-tech technikai felszereltség, sürgősségi betegellátás, 3D alapú képalkotás mellett specializáltan képzett szakemberek, szakdolgozók megléte elengedhetetlen. Jelenleg a stroke ellátást végző központok száma 6 (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Miskolc, valamint Kaposvár, ahol 10 évvel ezelőtt lett kialakítva és azóta növekvő számban történik a katéteres stroke beteg ellátás).

A Magyar Stroke Társaság katalizátora egy stroke ellátás országos rendszerben történő szerveződésének, működtetésének, tagjai a mindennapos gyógyító munkáról éves kongresszuson számolnak be. Az akut stroke ellátás 24 órás készenlétet igényel. A stroke ellátás sikeres beavatkozásainak száma évről évre nő, azaz a betegek lényegesen kisebb idegrendszeri károsodás nélkül jutnak túl az agyi érelzáródás folyamatán. Ennek ellenére, bár számuk csökken, a maradandó idegrendszeri károsodással rendelkezők számának ellátása, rehabilitációja szintén jelentős változást, fejlődést mutat.

A Magyar Stroke Társaság kezdeményezésére ismételten megrendezésre kerül péntek- szombaton a VI. Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlés, a stroke ellátásban résztvevő szakdolgozók tudományos rendezvényére szimpóziumok, illetve saját előadások formájában. Ezen a vándorgyűlésen 2 nap alatt (2022. szeptember 2-3.) előzetes jelentkezés szerint 120-an vesznek részt, a program 6 kerekasztal megbeszélést, 19 előadást, 1 gyakorlati bemutatót, 1 cégszimpóziumot, valamint 19 absztrakt bemutatását ígéri.

A Magyar Stroke Társaság legfőbb célja, hogy minél több beteget tudjon időben kezelni és meggyógyítani halál vagy maradandó idegkárosodás bekövetkezése nélkül. A legfontosabb, hogy bármilyen kis tünet esetén a beteg időben kerüljön kivizsgálásra és ellátásra, azaz a beteg időben jelentkezzen orvosánál és kerüljön speciális stroke centrumba - írták.

Legolvasottabb cikkeink